Sigara her yıl 50 bin kişiyi öldürüyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Mart 2010 22:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nurhan Köksal, sigaranın birçok hastalığın en önemli etkeni olduğunu söyledi. Köksal, dünya genelinde akciğer kanserinden dolayı yılda 50 bin insanın yaşamını yitirdiğini ifade ederek, sigaranın zararlarına vurgu yaptı.

Kahramanmaraş Sağlıklı Hayat Derneği (SAHADER) tarafından düzenlenen 'Sineye Saplanan Hançer Sigara' konulu panel, Eczacılar Odası Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Panelin açılışında konuşan SAHADER Başkanı Dr. Mustafa Çolak, sigaranın insanların sinesine saplanan zehirli bir hançer olduğunu vurgulayarak, vatandaşları daha bilinçli hale getirmek için bu tür organizasyonların büyük önem arz ettiğini belirtti.

Panel Yöneticisi olan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Şemi Atilla da Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre 2020 yılına kadar 10 milyon insanın ütün ve tütün ürünlerinden yaşamını yitireceğine dikkat çekti.

KSÜ Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nurhan Köksal ise katılımcılara tütün ve insan sağlığı ile ilgili bilgiler verdi. Her 8 saniyede bir insanın tütün ve tütün ürünlerinin yol açtığı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirdiğini kaydeden Köksal, sigaranın özellikle gırtlak ve akciğer kanserine yol açan bir etken olduğunun altını çizdi.

Akciğer kanserinden yılda 50 bin insanın yaşamını yitirdiğini anlatan Köksal, sigaranın kalp damar hastalıkları, cilt hastalıkları, ağız- diş hastalıkları gibi birçok hastalığın da tetikçisi olduğunu ifade etti.

Panelde konuşmacı olarak yer alan Adıyaman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fikret Mazı da konunun ekonomik boyutu üzerinde durdu. Dünyada 1,3 milyar insanın sigara tiryakisi olduğunu dile getiren Mazı, Türkiye'de ise bu rakamın 20 milyon olduğunu kaydetti. Dünyada kişi başına düşen tütün miktarının 1 kilogram olduğunu aktaran Mazı, bu konuda da Türkiye'deki rakamının 1,5 kilogram olduğunu belirtti. Mazı, Türkiye'nin dünyada sigara kullanımında dördüncü sırada yer aldığını da vurguladı.

KSÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İzzet Sargın, konuyu İslami açıdan ele alırken, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Salih Selek de, sigarayı bırakma teknikleri konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber