Sayın Bakanım Hüseyin ÇELİK, lütfen bu sorunu çözün.

Haber Giriş : 18 Şubat 2005 02:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara da bazı okullarda hala işletmelerde meslek eğitimi dersinin idarelerinin taktirinde bulunduğu ve her öğretmene verilip verilmeyeceği hususunda bir netlik olmadığı iddiaları ile öğretmenlere yeteri kadar ders yükü bulunmasına rağmen bu ders verilmeyerek öğretmenler ve öğrenciler mağdur edilmektedir. Bu sorunun artık MEB lığınca bir genelge ile çözülmelidir.

Bu konuda okul idarelerince öne sürülen gerekçeler

1-İşletmelerde meslek eğitimi dersi her öğretmene verilmek zorunda değildir.

2-Üçüncü sınıflara dersi olanlar ancak bu dersi alabilirler.

3- Her öğretmen 8 öğrencinin işletmelerde meslek eğitimi dersinden sorumlu olacak

4-Önce bölüm ve atölye şeflerine bu dersler verilmeli kalırsa diğer öğretmenlere bu ders görevi verilebilir.

5-Kar tatili veya ortak sınavın yapıldığı günlerde işletmelerde meslek eğitimi dersi hiçbir öğretmene verilemez.

6-Bir öğretmen 10 saatten fazla işletmelerde meslek eğitimi dersi alamaz.

Yukarıdaki örnekleri çoğaltmak mümkündür.Yukarıda sunduğum mazeretler son bir haftada 7-8 okulda çalışan öğretmenlerden duyduğum mazeretlerdir. Daha gülünçlerine ben tanık olmuştum.Ancak üzerinde durmaya bile gerek yok.

Yukarıda yazılan mazeretlerin hiç birinin en ufak bir yasal dayanağı yoktur.Daha önce bu sitede yayınlanan ve oldukça geniş olarak konuyu açıklayıcı bir yazı yazmıştım. Bu soruların cevabı aslında o yazıda mevcut ancak okullarda değişen bir şey olmadığı için ikinci dönemin başında yeni ders programları hazırlanırken aynı sorun yeniden gündeme gelmiştir.Daha geniş bilgi arayanların bu yazıdan sonra onu okumalarını tavsiye ederim.

DOĞRUYU BULMAK İÇİN NE YAPILMALIDIR.

1-Ders ve ek ders saatlerine ilişkin esasların 15. maddesi

2-Mesleki ve teknik eğitim merkezleri yönetmeliğinin 267.maddesi

3-Norm kadro yönetmeliğinin değişik 15. maddesinin birlikte okunması ve değerlendirme yapılması gerekir.

Bu maddeler okunduğunda herkes şunu görecektir.

-İşletmelerde meslek eğitimi dersi branşı ile ilgili olması şartıyla her öğretmene verilebilir. Mesleki ve teknik eğitim merkezleri yönetmeliğinin 267/a maddesinde teorik ve uygulamalı meslek dersleri, öğretmenlere dengeli olarak dağıtıldıktan sonra ?İşletmelerde Meslek Eğitimi? adı altında ek ders görevi verilir. Hükmü vardır.Bu hüküm açıktır.Bunun üzerine başka yorum yapmaya gerek var mı dır? Bu hükümden sonra işletmelerde meslek eğitimi dersini yalnızca üçüncü sınıflara veya ikinci sınıflara dersi olan öğretmenler girebilir denilebilir mi? Ama bunu diyen okullarımız var.

- Bazı Okul idareleri her öğretmen en az 8 öğrencinin işletmelerde meslek eğitimi dersinden sorumlu gibi yanlış bir yanılgı içerisindedirler.Bunun nedeni ise norm kadro yönetmeliğinin değişik 15/d-2 de geçen öğreci grup sayılarındaki 8 rakamıdır. Bu sonuca nasıl vardıklarını anlamak pek mümkün değildir. Norm kadro yönetmeliğinin 15/d maddesi atölye ve laboratuarı dersinin ders yükünün nasıl hesaplanacağını açıklamıştır.İşletmelerde meslek eğitimi ders yükünün nasıl hesaplanacağı ise mesleki ve teknik eğitim merkezleri yönetmeliğinin 267/c-d maddelerinden hareket ile bulunabilir. Bu maddeler birleştirildiğinde 8 öğretmene bir öğrenci mantığı ortaya çıkmaz.Kaldı ki norm kadro yönetmeliğinin 15/d-2 maddesinde 10, 11 ve 12'nci sınıflarda; 8-16 öğrenciye kadar 1 grup oluşturulacağı anlatılmıştır. Dikkat edilirse 8 rakamı burada alt sınırdır. Bu rakamlardan hareket ile 16 öğrenciye bir öğretmen derlerse hiç şaşırmayın!! Tabi ki bu da gerçeği yansıtmıyor.

-İşletmelerde meslek eğitimi dersinin öğretmenin ders programına kaç saat yazılabileceğine ilişkin açıklayıcı bilgiler; Ders ve ek ders saatlerine ilişkin esasların 15.maddesi ile mesleki ve teknik eğitim merkezleri yönetmeliğinin 267/b maddesinde işletmelerin kuruma uzaklığı, ulaşım durumu, işletme sayısı, işletmeler arası uzaklık ve işletmedeki öğrenci sayısı ile bunlarla ilgili iş ve işlemlerde harcanılacak zaman gibi ölçütlerin esas alınacağı vurgulanmıştır. Bu hükümde gayet açıktır.Bu hükümden sonra her öğretmene 10 saat veya her öğretmen en az 8 öğrencidenden sorumludur denebilir mi?

Bu konuyu bir örnek ile açıklayalım:Herhangi bir branştan iki sınıf ve her sınıfta 26 öğrenci bulunan bir okul düşünelim.Bu rakamlar Büyükşehirler için oldukça gerçekçidir.Bu branş için işletmelerde meslek eğitimi dersi ders yükü kaç olmalıdır? Bu öğrenciler işletme yerine bu derslerini okullarda yapsalardı, haftada 20 saat ötlye ve laboratuarı dersine gireceklerdi. Bu ders için norm kadro yönetmeliğinin 15/d-2 maddesi gereği her şubede 3 er öğretmen görevlendirilecekti.Her öğretmen derse girdiği için Bir şubede 20*3=60 saat atölye laboratuarı dersi olacaktı.Örnekte iki şube olduğu düşünülürse bu branş için üçüncü sınıf atölye ve laboratuarı ders yükü 120 saat olacaktır. Ancak günümüzde üçüncü sınıflar bu derslerini işletmelerde yapmaktadırlar.Bu öğrencilerin İşletmelerdeki meslekî eğitimin plânlı olarak yürütülmesi, programa uygunluğunun izlenmesi, ortaya çıkabilecek sorunların belirlenmesi, öğrencilerin başarı, devam-devamsızlık ve disiplin durumlarının izlenmesi ve rehberlikte bulunulması amacıyla kaç öğretmen görevlendirileceği ve ne kadar ders görevi alabilecekleri ise mesleki ve teknik eğitim merkezleri yönetmeliğinin 267. maddenin giriş fıkrası ile c şıkkında açıklanmıştır. Bu maddeye göre atölye ve laboratuarı ders yükünün iki katına kadar ders verilebilmektedir. Bizim örneğimiz düşünülürse bu rakam 240 saattir. Sınıflardaki öğrencilerin bütün bir il sınırında değişik işletmelere dağıldıkları düşünülürse bu rakam abartı değildir.Yönetmeliği yapan kişilerde bunu görmüşlerdir.Ve yönetmeliğe bu hükmü koymuşlardır.

Ayrıca şu husus unutulmamalıdır.Öğretmen norm kadrosu belirlenirken esas olan branş içerisindeki ders yüküdür.Mesleki ve teknik eğitim merkezleri yönetmeliğinin 267/d maddesinde ders yükünün nasıl tesbit edileceği ayrıca açıklanmıştır.267 maddenin c ve d şıklarını birbirleri ile karıştırmamak gerekir. D- maddesinde branş için gerekli olan öğretmen sayısının tespit edilmesi için gerekli olan ders yükünün hesaplanmasında dikkate alınması gereken ders yüküdür.Mesleki ve teknik eğitim merkezleri yönetmeliğinin 267/d maddesi ile bizim örneğimiz birleştirildiğinde bu branş için işletmelerde meslek eğitimi ders yükü 120 saatir.Yani okullarda EK:5 doldurulurken yazılan ders yüküne işletmelerde meslek eğitimi dersi için 120 saat yazılması gerekecektir.Okulda yeterli sayıda öğretmen varsa bu 120 saatlik dersin öğretmenlerin kendilerine verilen haftalık ders programında yer alması gerekir. İşletme sayısı işletmelerin kuruma uzaklığı işletmede harcanacak zamana göre bu rakam iki katına kadar yani 240 saate kadar çıkarılabilir.(Mes.Tek.Eğ.Yön. 267/c) Bırakın 240 saati 120 saati bile vermeyen okullar var.

8 öğrenciye bir öğretmen uygulamasını yapan okul idarelerine bir hatırlatmada bulunalım.Eğer bu öğrenciler okulda atölye ve laboratuar dersi görselerdi bir öğretmen görevlendirilecekti.Ve bu öğretmen 20 saat atölye ve laboratuarı dersi verilecekti.İşletmede aynı öğrenciden sorumlu olnca bu ders saati sayısı neden daha az olur.Kaldı ki öğretmen işletmeler arasında dolaşırken ve her işletmede kaybedeceği zaman dikkate alınmalıdır.

Okullarımızdaki işletmelerde meslek eğitimi ders saatlerin dengeli adil ve yasal çerçeve de verildiği günlerin gelmesi dileğiyle??..

Haberi Yazan: Ulaş

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber