Sağlık Bakanlığı atama ve nakil yönetmeliğinin değerlendirilmesi

Haber Giriş : 25 Şubat 2005 00:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
SAĞLIK BAKANLIĞI
ATAMA VE NAKİL YÖNETMELİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
 
Sağlık Bakanlığında görev yapan sağlık hizmetleri sınıfına dahil personel ile ilgili bütün atama ve nakilleri, çağdaş insan kaynakları yönetimi, etkili ve verimli istihdam politikaları ile sağlık hizmetinin ülke genelinde dengeli dağılımı temel ilkeleri çerçevesinde kurallara bağlamayı amaçlayan bu yönetmelikle her ne kadar bunlar amaçlansa da Sağlık Memurları Derneği olarak aşağıdaki hususların da büyük önem arz ettiğini düşünmekteyiz.

 

1-Yönetmeliğin Hizmet Puanıyla ilgili 9.Maddesinde; ?Personelin atama ve nakil işlemlerinde kullanılmak üzere, bu yönetmeliğe tabi her Bakanlık çalışanı için, her atama döneminden önce atama dönemine müracaatın başlangıç tarihi itibariyle çalışılan yerin özelliklerinin ve mesleki yeterliliklerin göz önüne alındığı bir hizmet puanı hesaplanır. Açık bulunan ve Bakanlıkça ilan edilen kadrolara yapılacak atamalarda hizmet puanı esas alınır. Eşitlik durumlarında bu yönetmelikte sayılan mazeretlerden birine sahip olan atamaya hak kazanır. Böyle bir mazeret yoksa daha fazla meslek kıdemine sahip olan atanır. Atamaların il emrine yapılması halinde, personel Valilikçe, ihtiyaç olan birimlerde, hizmet puanı yüksek olan personelin tercihi göz önünde bulundurularak atanır.?  denilmektedir.

Gerek personelin çalıştığı yerin gerekse hizmet sürelerinin atamada değerlendirilmesi genel manada personelin yararınadır. Böylelikle hem adam kayırmanın hem de diğer haksız uygulamaların önüne geçilebilecektir. Bu uygulamayla personelin atama işlemleri için siyasilerin tavassutlarına pek bir ihtiyaç kalmamaktadır. Bu açıdan bakıldığında da genel olarak  iyi olduğu söylenebilir.

 

2-Hizmet Puanının Hesaplanmasıyla ilgili 10. Maddesinde; ? Hizmet puanının hesaplanmasında Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığınca hazırlanan İl ve İlçelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Tabloları esas alınır. Sağlık hizmetleri sınıfından bir unvanda veya araştırma görevlisi, Daire Başkanı, İl Sağlık Müdürü, her türlü Müdürü ve bunların yardımcı unvanlarında fiilen çalışılan her yer ve yıl için İlçelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralamasında bulunulan sıra numarası 1000 rakamıyla toplanarak ilçe sıralaması puanına ulaşılır. Ek-3. Bu rakama Ek-l' de bulunan İllerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralamasının Hizmet Puanına Katkısı Cetveli'nin Öngördüğü puan eklenerek hizmet puanı bulunur. Yeni il ve ilçeler kurulması halinde, yeni tablolar yayınlanana kadar, ayrılınan il ve ilçenin puanları uygulanmaya devam edilir.

Hizmet puanına köylerde fiilen çalışılan her yıl için 100 puan, beldelerde fiilen çalışılan her yıl için 50 puan eklenir. Alınan takdirnameler için yılda sadece bir kez olmak üzere 100 puan daha eklenir. Alınan cezalarda ise; kesinleşmiş olmak şartıyla ve her ceza için ayrı ayrı olmak üzere, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası için 100 puan, aylıktan kesme cezası için 50 puan, kınama cezası için 30 puan ve uyarma cezası için 20 puan düşülür.

Yapılan mesleki faaliyetler, yayınlar, alınan eğitimler ve hazırlanan eserler ile yöneticilik için Ek-2'de bulunan tablodaki puanlar eklenir. Meslekte doçent olarak geçirilen her yıl için 500, profesörlük için 600 puan temel hizmet puanına eklenir.

Bu Yönetmeliğin 11 inci maddesi hükümleri saklı kalmak ve sadece biri dikkate alınmak kaydıyla hizmet puanının hesaplanmasında esas alınan fiili çalışma öncelik sıralaması;657 sayılı Kanunun 88 inci maddesine göre ikinci görev, aynı Kanunun 86 ncı maddesine göre vekaleten atanması, geçici görev, görevlendirme ve asıl kadrosunda çalışmadır.

Geriye doğru hesaplamalarda bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihteki tablolar kullanılır. Yıl içinde sıralamalarda meydana gelen değişiklikler takip eden yıl başından itibaren hüküm ifade eder. Çalışanın yer değiştirmesi halinde eski ve yeni yerine ait puanlar ay bazında tespit edilir. 15 günden az olan hizmetler aşağıya, 15 gün ve daha fazla olanlar ise yukarıya yuvarlanır.

Ücretsiz izinli olarak muvazzaf askerlikte geçirilen süreler için personele, askerliğin yapıldığı yerin hizmet puanı verilir.

Hizmet puanı tespit edildikten sonra her atama döneminden önce internet aracılığıyla ilan edilir. İtirazlar Bakanlık bünyesinde teşkil edilecek Hizmet Puanı Değerlendirme Ve İtiraz Komisyonunca değerlendirilir ve sonuca bağlanır.?  denilmektedir.

 

İl merkezlerine bağlı belde ve köyler coğrafi durum sebebiyle merkeze çok uzak olabilmekte ve personel ağır çalışma şartları içerisinde bulunabilmektedir. Genel olarak böyle yerlerde çalışan personele köy ve belde ek puanına ilave olarak mevcut puanına o ilin İlçelerinin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralamasında bulunulan sıra numaraları ortalaması kadar daha ek puan verilmesi daha uygun olabilir. Örnek olarak Konya Selçuklu İlçesine bağlı Tepeköy'de görev yapan bir Sağlık Memuru için bir yıllık hizmet puanı şöyle hesap edilir. Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığınca hazırlanan İlçelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralamasında bulunulan sıra numarası 1000 rakamıyla toplanarak ilçe sıralaması puanına ulaşılır. Konya Büyükşehir'in puan karşılığı 10'dur. Konya Büyükşehir kapsamında bulunan Selçuklu Tepeköy beldesinin ilçe sıralaması puanı 1010'dur. İllerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralamasının Hizmet Puanına Katkısı Cetveli'nin Öngördüğü puan eklenerek hizmet puanı bulunur. Buna göre Konya'nın puanı 250 puandır ve toplam 1260 puan olur. Tepeköy bir belde olduğu için 50 puan daha eklendiğinde burada görevli bir Sağlık Memurunun hizmet puanı 1310 olacaktır. Tepeköy Konya Merkeze 50 km mesafede bir beldedir. Ulaşımı oldukça güç, çalışma şartları da ağırdır. Aynı kişi Konya'ya 30 km mesafede Konya-Mersin karayolu üzerindeki Çumra İlçesine bağlı İçeriçumra Devlet Hastanesinde görev yapsa idi alacağı puanı hesaplarsak; Çumra'nın ilçe sıralaması puanı 1397'dir. Buna il sıralama puanı olarak 250 puan, belde puanı olarak 50 puan eklediğimizde 1697 puan edecektir. Tepeköy şartlarına göre çok iyi durumdaki İçeriçumra'da görev yapan Sağlık Personeli haksız bir biçimde daha avantajlıdır.Yukarıdaki önerimizi rakamlara dökersek; Konya'ya bağlı  İlçelerin bugün itibariyle toplam sıra puanları 13818'dir.Bu rakamı 28 olan ilçe sayısına bölersek 493 sayısı çıkacaktır. Dolayısıyla Tepeköy'de görevli Sağlık Memuru 10 puanlık Konya Büyükşehir puanı düşülüp 493 puan eklendiği takdirde bir yılda 1793 puana erişecektir. Sonuçta çok iyi şartlarda İçeriçumra'da çalışan meslektaşıyla eşit duruma kavuşmuş olacaktır. Bu sebeplerle mevcut durumun yerel imkanların boyutu göz önüne alınarak değerlendirilmesinin  daha iyi olacağını söylemek doğrudur.

 

?Yapılan Çeşitli Faaliyetlerin Hizmet Puanına Katkısı Cetveli? nde  Yüksek Lisans için 4000, Doktora için 6000 ek puan verileceği belirtilmektedir. Ülkemizde Sağlık Bakanlığına bağlı kurumlarda görev yapan Sağlık Personeli (Sağlık Memuru, Ebe, Hemşire vb.) genellikle Bakanlığa bağlı  Sağlık Meslek Liselerinden mezuniyetinin akabinde Lise Mezunu olarak göreve başlamaktadır. Bu personelden Bakanlığın girişimleri ile Anadolu Üniversitesi Açık öğretim Fakültesi Önlisans eğitimi(Sağlık Memurluğu, Ebelik, Hemşirelik vb.) alanlar, başka üniversitelerin Sağlık yüksekokullarının önlisans(Radyoloji, Laboratuvar, Ebelik, Hemşirelik vb) ve lisans bölümlerini(Sağlık Memurluğu, Ebelik,Hemşirelik vb.) bitirenler, sağlık hizmetleri sınıfında diğer  fakülteleri bitirenler(Veteriner, Biyoloji,Gıda Mühendisi vb.), Sağlıkla ilgili olmayan başka önlisans ve lisans eğitimi bölümlerini bitirenler de mevcut olup sayıları oldukça fazladır. Bunların büyük çoğunluğu halen eski kadro unvanları ile görev yapmaktadırlar. Lise mezunu olarak göreve başlayan Sağlık Personelinin herhangi bir dalda önlisans eğitimi alanlarına 1000 puan, herhangi bir dalda lisans eğitimi alanlarına 2000 puan, aynı kişi hem önlisans hem  lisans eğitimi almışsa 2000 puan, bu puanları aldıktan sonra  herhangi bir dalda yüksek lisans yapanlara ek 2000 puan, yüksek lisans akabinde doktora yapanlara ek 2000 puan verilmesi; İlk atamada Önlisans seviyesinde  göreve başlayanlara 1000 puan, Lisans seviyesinde başlayanlara 2000 puan, yüksek lisansla başlayanlara 4000 puan ve doktora seviyesinde başlayanlara 6000 puan verilmesinin uygun olacağını düşünmekteyiz. Mevcut durumun bu çerçevede yeniden değerlendirilmesi haksızlıkları önleyecektir.

 

Hizmet Puanına yapılacak itirazların Hizmet Puanı Değerlendirme Ve İtiraz Komisyonunca yalnızca tayin döneminde personelin tayin istemesi halinde değil ayrıca tayin dönemlerinden sonra da değerlendirilmesinin iyi olacağını düşünmekteyiz.

 

3-Sağlık Mazereti Nedeniyle Atamayla ilgili 19.Maddesinde; ? Kendisinin veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu eş, anne, baba veya çocuklarından birinin sağlık durumunun bulunduğu yerde tehlikeye girdiğini veya görev yerinin değişmemesi halinde tehlikeye gireceğini, tam teşekküllü resmi bir hastaneden alınacak sağlık kurulu raporu ile belgelendirenler; tedavinin yapılabileceği bir sağlık kurum veya kuruluşunun bulunduğu veya sağlığının olumsuz etkilenmeyeceği bir ilin münhal kadrolarına öncelikli olarak atanırlar. Altı aydan kısa süreli tedavi gerektiren hastalıklar için geçici görevlendirme yapılabilir.

Başvuru sahibi müracaatında atanmak istediği ili belirtemez. Başvuru sahibi, sağlık kurulu raporunda yer alan teşhis ve tedavi imkânları ile sağlığını olumsuz etkileyen nedenlere göre, Bakanlıkça oluşturulan komisyonun sırasıyla D ve C grubunda belirleyeceği illerden birine, personel ihtiyacı,   kadro imkânları göz önüne alınarak Bakanlık tarafından atanır. Eğer hastalığın tedavisi veya sağlığının olumsuz etkilenmemesi D ve C grubu illerde mümkün değilse önce B grubu iller, daha sonra A grubu iller değerlendirmeye alınır.

Sağlık kurulu raporları üzerinde birinci fıkradaki işlemlerin yapılabilmesi için; bu raporların Bakanlıkça belirlenmiş eğitim hastanelerinin veya hakem hastanelerin sağlık kurullarınca usule ve fenne uygunluğunun tespit edilmiş olması şarttır.? denilmektedir.

Başvuru sahibinin, komisyonun personelin durumuna uygun olarak belirleyeceği D ve C grubu illerden 3 tercih yapabilmesi, akabinde buna göre atamasının yapılmasının  uygun olabileceğini düşünmekteyiz.

 

4-Eş Durumu Nedeniyle Atamayla ilgili 20.Maddesinde; ?Ayrı ayrı görev yerlerinde çalışan eşler, Bakanlıktan aile birliğinin sağlanmasını isteyebilirler. Bu talep üzerine Bakanlık, eşlerin aynı görev yerinde çalışmaları için gerekli tedbirleri alır.

Eş durumu nedeniyle personelin nakil talebinde bulunabilmesi için; Eşinin 217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamına giren bir kurum veya kuruluşta memur kadrosunda çalıştığı ve ilk defa veya naklen atandığı hizmet bölgesinde eşinin kurumunun veya durumuna uygun bir kadronun bulunmadığının belgelenmesi gerekmektedir.

Eşlerin ikisinin de Bakanlık personeli olması halinde genel kaide kıdemli personele öncelik tanıyarak, her iki eş içinde D veya C hizmet gruplarından uygun bir ilde aile birliğini sağlamaktır. Eş durumu açısından kıdem sıralaması şöyledir; İl müdürleri, başhekimler, klinik şefleri, klinik şef yardımcıları, başasistanlar, yan dal uzmanları, uzman tabipler, tabipler, diş tabipleri, eczacılar, 4 yıllık yüksek öğrenim mezunları, 3 yıllık yüksek öğrenim mezunları, 2 yıllık yüksek öğrenim mezunları, lise mezunları ve bunlarda eşitlik halinde kıdem aylığına esas yılı ve terfi tarihi kıdemli olandır. Eğer kıdemli personelin çalıştığı il diğer eş için D veya C hizmet grubu il ise kıdemsiz eş bu il'e atanır. Aksi taktirde kıdemli eş için kıdemsiz eşin bulunduğu ilin D veya C hizmet grubundan olmasına bakılır. Her ikisi de mümkün olmazsa Bakanlık, her iki eş için D hizmet grubundan başlamak üzere uygun bir ilde aile birliğini sağlar. Aynı ilde çalışan eşlerin naklen atama talep etmeleri halinde aynı ilke ve öncelikler uygulanır.

Eşlerden biri bir başka kurumda çalışıyorsa, varsa o kurumla yapılan protokol hükümleri dönem beklenilmeden uygulanır, yoksa Bakanlık ilgili kurumla ilişki kurarak, ihtiyacın fazla olduğu görev yerinde eşlerin çalışmasını sağlayacak tedbirleri alır. Münhal kadro bulunmaması nedeniyle atama yapılamazsa, personel çevre illerden birine atanma talebinde bulunabilir. Hiçbir şekilde atama yapılamıyor ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 72 nci maddesine göre işlem tesis edilebilir.

Eşi asistan olanların; eş durumundan faydalanabilmeleri için eşlerinin kalan asistanlık süresinin 6 aydan fazla olması şarttır.

Eş durumu nedeniyle, bu Yönetmelikte düzenlenen atama ve nakil çeşit ve usullerinden farklı işlem tesis edilemez. Personel Öncelikle ilgili madde hükümlerine göre atanır, daha sonra eş durumu nedeniyle naklen atanma talebinde bulunabilir.? denilmektedir.

 

Eş durumu sebebiyle Bakanlık Personelinin D grubu illerde birleştirilmesi işleminin haksız bir uygulama olacağını düşünmekteyiz. Şöyle ki C grubu bir ilde görev yapan personel, (eşinin görev unvanına göre C grubu) normal atama döneminde hizmet puanına göre B grubu bir ile atanmış olsa(eşinin unvanına göre A grubu) eşinin bu sebeple tayin istemesi durumunda bu ilin kendi unvanına göre A grubu bir il olması sebebiyle boş kadro olamayacağından bu ile atanamayacak ve kişi ile eşi aynı görev yerlerine veya derece yönünden üst olan personelin unvanına göre bir başka C grubu belki de D grubu ile atanabilecektir.  Şöyle ki bir Sağlık Memuru(Toplum Sağlığı) ile evli olan bir Ebe'yi düşünelim. Bunlar farz edelim ki Bartın'da görev yapıyorlar. 2004 2.Dönem Bölge Grup Listesine göre Bartın Ebe'ye ve eşi Sağlık Memuruna göre C grubu bir ildir.  Sağlık Memuru normal atama döneminde hizmet puanı esasına göre Çanakkale'ye tayin olmak isteyerek tercihini bu yönde kullansa ve puanına göre atanmış olsa ki Çanakkale Sağlık Memuruna göre B grubu bir ildir. Sağlık Memuru görevine başladıktan sonra eş durumu sebebiyle Bartın'daki eşi Çanakkale'ye gelmek için müracaat edecektir. Ebe açısından ise A grubu bir il olan Çanakkale'de boş kadro bulunmayacak ve ataması buraya yapılmayacaktır. Bu durumdaki personelin D grubu bir ilde birleştirilmesi demek,eşlerin isteği haricinde mevcut bölge listesine göre Gaziantep, Şanlıurfa, Ağrı, Mardin, Düzce, Van veyahut da İstanbul'a atanması anlamına gelecektir. Sonuçta hizmet puanıyla atanmak istenen bakanlık personeli eşler, tercih etmedikleri bir ile tayin edilebilecektir. Bu durum başta personelin aile düzeninin, iç huzurunun ve iş performansının bozulmasına sebep olacak, hiç de hoş olmayan problemler ortaya çıkabilecektir.

 

Bakanlık personelinin, Bağ-Kur ve SSK kapsamında çalışan eşinin yanına atanabilmesini sağlayan herhangi bir maddenin bulunmaması da bu yönetmeliğin en önemli eksiklerinden birisidir. En azından bu yönetmelikle yürürlükten kaldırılan eski yönetmelikte yazılı, Bağ-Kur ve SSK kapsamında çalışan eş için mecburi tutulan sürenin de bulunduğu benzeri bir maddenin de eklenmesi  bu durumda olan personel için aile birlikteliğini  sağlayacağından büyük önem arz etmektedir.

5-Sınıf  ve Unvan Değişikliği Nedeniyle Atamayla ilgili 22.Maddesinde; ?Bakanlık yılda bir defa sınıf ve unvan değişikliği yoluyla doldurulacak boş kadroları ilan eder. Boş kadroların belirlenmesinde sırasıyla 6, 5 ve 4 üncü hizmet bölgelerinin D ve C gruplarına öncelik verilir. Görevde yükselme sınavına tabi kadrolara başvuran personel, ilgili mevzuata göre yapılacak sınavın sonuçlarına ve tercihlerine göre yerleştirilir.? denilmektedir. 

          Görevi esnasında yüksek öğrenim görerek bakanlıkta istihdam edilebilecek ünvanlarda diplomalara haiz olan personelin mümkünse o kadrolara sınavsız atanması, atanabilecekleri kadro mevcut değil ise o kadrolara atandıkları takdirde alacakları özlük haklarının mevcut durumda iken verilmesinin sağlanması gerekmektedir. Ayrıca bu personelin hangi şartlar çerçevesinde sınava tabi tutulacağının ve yapılacak sınavın ÖSYM tarafından yapılması gibi bir maddenin eklenmesinin, bu sınavlarla ilgili haksız uygulamaların oluşmasını engelleyecek olması açısından önem arz ettiğini düşünmekteyiz.

 

 

6-İstihdam Edilme Gerekçeleri Ortadan Kalkan Personelin Atamasıyla ilgili 23.Maddesinde; ?İlgili mevzuatı gereği yapılan özel düzenlemeler hariç olmak üzere; görev yapılan sağlık kuruluşunun kapanması, personel dağılım cetvelinde değişiklik olması, sağlık birimlerinin devri gibi nedenlerle o unvandan personele ihtiyaç kalmaması hallerinde, işleme konu olan personel Öncelikle il içinde personel  dağılım cetvelinde belirlenen sayının altında personele sahip, ihtiyaç olan birimlere atanır. Ancak il içinde atanmaları mümkün olmazsa, Bakanlıkça D ve C hizmet grubu illerine tercihlerine göre atanırlar. Aynı hizmet birimine birden fazla tercih yapılması halinde hizmet puanına göre yerleştirilirler.?  denilmektedir.

 

            İstihdam gerekçeleri ortadan kalkan personelin sanki kendileri de ortadan kaldırılmalı gibi bir mantık çerçevesinde olan yaklaşımın yanlış olduğunu düşünmekteyiz. Bakanlığa bağlı bir kurumda görev yaptığı halde personel dağılım cetvelinin değişmesi gibi bir durumda cetvel üzerinde  ihtiyaç kalmadığı saptanmış olan!!! Sağlık personelin düşeceği ruh haletinin görev yapacağı yeni yerde onun iş verimini ve performansını  nasıl etkileyeceğinin hiç düşünülmediğini zannetmekteyiz. Ayrıca Sağlık Bakanlığına bağlı mevcut hiçbir kurum ve kuruluş, Avrupa Birliğine entegrasyonun yapılandırıldığı şu günlerde Avrupa Birliğine üye ülkelerin sağlık kurum ve kuruluşlarına kıyasla personel açısından çok gerilerde bulunmakta,  personelin çalışma şartları açısından ise genel tabirle kıyasa gerek duyulacak bir seviyeye çıkamamış durumdadır. Değerlendirmeler yapılırken bu hususlara da dikkat edilmesinin iyi olacağını düşünmekteyiz.  

 

7-Resen Atamayla ilgili 28.Maddesinde; ?İl içinde personel  dağılım cetvelinde belirlenen sayının üzerinde personel çalışan hizmet birimleri ile ihtiyaç halinde il ve ilçe merkezinden ilçe, belde ve köylere, ilçe merkezinden belde ve köylere, atama dönemine bağlı kalmaksızın ve hizmet puanı esasına göre valiliklerce resen atama yapılır. Bu suretle atanan personel atandığı yerde hizmetine ihtiyaç kalmazsa eski veya muadili, münhal kadro bulunan hizmet birimine Valilikçe atanır. Bu atamalar Bakanlığa bildirilir.

Personel dağılım cetvelinde belirlenen sayının üzerinde çalışan personelin il içinde dağılımı sağlanamadığı taktirde Bakanlık bu personeli, mazeret durumlarını göz önünde bulundurarak ve hizmet puanı esasına göre ihtiyaç duyulan C ve D hizmet grubu illere resen atar.?  denilmektedir.

 

İnsan hak ve özgürlüklerinin yasalarla korunduğu günümüzde Sağlık Personelinin kriterleri bile net olarak açıklanmayan bir personel dağılım cetvelinde belirlenen sayılara göre resen atanmasının insan haklarına uygun olmayan bir durum olduğunu, personele tercih yapabilme imkanının tanınmasının daha iyi olabileceğini düşünmekteyiz.

 

8-Karşılıklı Yer Değiştirmeyle ilgili 29.Maddesinde; ?Bu yönetmelikteki düzenlemelere göre kur'a ile aynı unvan ve branşta kadrolara atanan personel, kur'a sonuçlarının ilanından itibaren 5 gün içinde Bakanlığa şahsen veya il müdürlükleri vasıtası ile müracaatları halinde karşılıklı olarak yer değiştirebilirler.

Eşdeğer hizmet bölgesi illerde aynı unvan ve branşta görev yapan personel, il müdürlükleri vasıtası ile müracaatları ve Bakanlığın uygun görmesi halinde karşılıklı olarak yer değiştirebilirler.? denilmektedir.

 

Karşılıklı yer değiştirmek için müracaat eden personelin bu durumun kendi istekleri olması sebebiyle illa ki eşdeğer hizmet bölgesi illerinde görev yapması gibi bir şart ile Bakanlığın uygun görmesi şartlarının anlamsız olduğunu düşünmekteyiz. Sonuçta sağlık hizmeti sunumunda görev yapacak personelin karşılıklı rızası olduktan sonra Bakanlığın personelin yerini değiştirmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

 

AYRICA;

 

Yönetmelikte sık sık tekrarlanan Personel Dağılım Çizelgesinin ne olduğu, nasıl oluşturulacağı, kriterlerinin ne olacağı velhasıl hiçbir şeyi belirtilmemiştir. Bununla ilgili yeni bir yönetmelik hazırlanıyorsa veya kriterler belirleniyorsa mesleki örgütlerin görüşlerinin alınması gerektiğini düşünmekteyiz.

 

Atama Dönemlerinde müracaatların Sağlık Müdürlükleri aracılığıyla değil, gerekli güvenlik tedbirleri alınarak (Personelin yerine başkalarının müracaat edebilmesini engelleyici programlarla) Bakanlığın web sitesi üzerinden direkt yapılabilmesinin mevcut müracaat şeklinden daha verimli ve iş kaybını önleyici olacağını düşünmekteyiz.

 

Bakanlık personelinin öğrenim sebebiyle atanmasıyla ilgili herhangi bir maddenin bulunmaması kişilerin eğitim alma hakkının bir şekilde engellenmesidir. Bu durumun anayasamızın 42.maddesinde güvence altına alınmış bulunan ?kimsenin eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamayacağı? hükmü ile çeliştiği kanaatindeyiz. Eğitim ve öğrenim hakkının bu ve buna benzer yönetmeliklerle engellenmesi oldukça yanlış bir uygulamadır. Eğitim ve öğretimle ilgili eski yönetmelikte bulunan madde benzeri maddenin bu yönetmeliğe eklenmesi, birkaç kişinin eğitim hakkını suiistimal etmesi sebebiyle bu hakkın personelin  elinden tamamıyla alınması çağımıza göre çok anlamsız bir uygulamadır. En azından görev yaptığı yerden başka bir yerde yükseköğrenim görmek isteyen personele, isteği ile olmak ve öğrenim süresi ile sınırlı kalmak kaydıyla, okulun bulunduğu yerdeki uygun bir kuruluşta yolluksuz ve yevmiyesiz geçici görevlendirilmesi veya sağlıkla ilgili bir bölümde eğitim görmesinin önünün açılması için öğrenim durumuna istinaden atama nakil işlemlerinin yeniden düzenlenmesinin, veya değerlendirilmesinin  iyi olacağını düşünmekteyiz.

 

 

SON SÖZ;

 

Sene 1920. Yüce önder Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşlarının liderliğinde Kurtuluş Savaşı başlamış ve necip Türk Milletinin yaşadığı coğrafyanın her yeri harap bir halde işgal altında iken Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılmasıyla Sağlık Bakanlığını, İlk Sağlık Bakanı olan Adnan ADIVAR ile birlikte kuran ismi meçhul, mezarının yerini bile bulamadığımız Sağlık Memuru büyüğümüzün, bakanlığın kuruluşunda gösterdiği gayret ve sarf ettiği emek, sağlık teşkilatının temel bireylerinden olduğu genel olarak bilinmeyen fakat yokluğunda önemi daha da iyi anlaşılabilen Sağlık Memurlarının gurur kaynağıdır. Bizler yalnızca Sağlık Memurlarını değil onlarla birlikte güzel ülkemizin en ücra yerlerinde kesintisiz olarak hizmet veren Ebe, Hemşire ve diğer sağlık çalışanlarının, hak ettiklerinin karşılığını alamadıklarını lakin  yüce Türk Milleti tarafından en güzel biçimde kucaklandıklarını düşünmekteyiz.

 Halkımıza hizmet etmek için bu kutsal mesleği seçen bütün meslektaşlarımızın çağımızın şartları çerçevesinde daha iyi imkanlara kavuşması dileklerimizle, saygılar sunarım.

 

Bülent KESKİN
Yönetim Kurulu Adına

Sağlık Memurları Derneği
Genel Başkanı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber