Aile hekiminin zorunlu sigortası mahkemelik oldu

Haber Giriş : 11 Ağustos 2010 15:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Sağlık-Sen, aile hekimlerinin zorunlu mali sorumluluk sigortası primlerinin tamamını ödemesine yönelik düzenlemenin iptali için dava açıldı.

Türk Sağlık-Sen tarafından Danıştay'a açılan iptal davasında Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası ile ilgili tebliğde, 'sözleşmeli aile hekimlerinin sigorta primlerinin tamamı kendileri tarafından ödenir' hükmüne yer verildiği hatırlatıldı. Dava konusu edilen Bakanlık tebliğinde aile hekimlerinin 'mesleklerini serbest olarak icra eden tabipler' ile aynı kapsamda değerlendirilmesinin hukuka aykırı olduğu ifade edildi.

Dilekçede Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanunu'na göre sözleşmeli olarak çalışan aile hekimlerinin kurumlarında aylıksız veya ücretsiz izinli sayıldığı ve bunların kadroları ile ilişkilerinin devam ettiğine dikkat çekildi. Aile hekimliğinden ayrılan hekimlerin eski kurumlarına atandıkları belirtilerek Aile hekimlerinin mesleklerini serbest icra eden tabip statüsünde olmadığına dikkat çekildi. Aile hekimlerinin kamu çalışanları olduğu vurgulandı. Dava dilekçesinde ayrıca aile hekimlerinin kamu hizmeti gördüğü ifade edilerek, "Aile hekimi, gerek hastalardan, gerek kurumlardan, gerekse devletten herhangi bir ek ödeme almaz. Serbest meslek makbuzu yoktur, faturası veya yazarkasası yoktur. Kamu görevi ifa eder ve statüsü özeldir. Ancak özel hekim, serbest hekim değildir. " denildi.

Açılan davada Aile hekimlerinin serbest çalışan hekimlerinin olarak değerlendirerek Zorunlu Mali Sigortası primlerinin tamamını kendilerinden tahsil edilmesinin haksız ve hukuka aykırı olduğu ifade edilerek iptali edilmesi istendi. Açılan dava ile ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, aile hekimlerinin kamu çalışanı olduğuna dikkat çekti. Kahveci, "Aile hekimleri kamu çalışanlarıdır. Kamuda görev yapan doktorların sigortalarının primlerinin yarısı kurum tarafından karşılanmaktadır. Fakat bakanlık söz konusu tebliğ ile kendi personeli olan aile hekimlerini, serbest hekim statüsünde değerlendirip mağdur etmiştir. Bu mağduriyetin giderilmesi için iptal davamızı Danıştay'da açtık. En kısa sürede olumlu sonuçlanacağına inanıyoruz." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber