İşte İstanbul'un depreme karşı en riskli ilçeleri

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Ağustos 2010 16:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan hasar tespit çalışmasında 10 ilçenin riskli olduğu belirtildi. İlçelerden 6'sının hasar tespit çalışması biterken, geriye kalan 4 ilçenin ise hasar tespit çalışmaları bir sonraki süreçte yapılacak. Olası bir Marmara depremine karşı çeşitli tedbirler alan belediye, Tsunami olma ihtimalini de göz önünde tutuyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, 7.4 şiddetindeki bir depremde birçok ilçede büyük oranda maddi hasar olacağını, depremin etkisiyle tsunami meydana gelebileceği ifade edildi. Belediye raporuna göre riskli tespit edilen 10 ilçeden 6 tanesindeki hasar tespit çalışmaları bitti. Hasar tespit taraması tamamlanan 6 ilçedeki bina ve riskli bina sayısı şöyle: Zeytinburnu 16 bin 030 binanın 2 bin 300'ü, Fatih'te 27 bin 888 binanın 2 bin 750'si, Küçükçekmece'de 53 bin 138 binanın 9 bini, Bahçelievler'de 20 bin binanın 15 bini, Güngören'de 9 bin 538 binanın 7 bin 300'ü Bayrampaşa'da 19 bin 973 binanın 6 bin 150'si riskli olduğu öngörüldü. Bu ilçeler arasında en fazla riskli binaların olduğu ilçeler de, Bahçelievler, Güngören ve Bayrampaşa oldu.

Bir sonraki süreçte Esenler, Bağcılar, Eminönü, Beyoğlu ilçelerinde de hasar tespit çalışmalarının olacağını aktaran belediye yetkilileri, "Deprem riskine karşı birçok sayıda çalışma yapıldı ve yapılıyor. Yapılan çalışmalardan bazılarını şu başlıklar altında toplayabiliriz: Bina güçlendirme, doğal afetler eğitim parkı, sismoloji çalışmaları, doğalgaz kesme cihazları, heyelan ve faylar, yer hareketi algılayan cihazlar, itfaiye araçları, mikrobölgeleme rapor ve haritaları ile İstanbul'un deprem tehlike ve tsunami haritaları çıkarıldı. Bu çalışmaların toplam harcama maliyeti 1 milyar 19 milyon TL'dir." şeklinde konuştu.

Bu ilçelerde yapılan taramaların deprem dönüşümüne esas teşkil edecek bir veri toplama işlemi olduğunu belirten Yetkililer, "Bu çalışma İstanbul deprem master planında önerilen kademeli değerlendirme yöntemidir. Kesinlikle, binanın kesin sağlam ya da kesin çürük olduğu bilgisini vermez. Bu yöntem Ortadoğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitelerinin önerisiyle belirlendi." dedi.

Deprem açısından arazi kullanım haritaları olan mikrobölgeleme rapor ve haritaları, deprem tehlike ve tsunami tehlike haritaları çalışmalarının da bittiğini dile getiren yetkililer, "En kötü deprem senaryosuna göre (7.4 büyüklüğündeki bir depremde) Marmara depreminin tetikleyeceği denizaltındaki heyelanların hareketine bağlı olarak; İstanbul kıyılarında oluşması olası en büyük dalga yüksekliği 5.56 metredir. En yüksek dalganın ulaşacağı kıyı bandı İstanbul'un doğusu ve kıyıya paralel 10 kilometrelik kıyı çizgisidir. Tsunami dalgasının kıyılara erişme zamanı 8 dakika ve kıyılarda ilerleme mesafesi 150 metreden azdır." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber