DHMİ, görevde yükselme yönetmeliğini değiştirdi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 30 Ağustos 2010 10:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

29 Ağustos 2010 PAZARResmî GazeteSayı : 27687

YÖNETMELİK

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğünden:

DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİ

GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ YÖNETMELİĞİNDE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 ? 14/2/2006 tarihli ve 26080 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan ?Ünite? tanımı aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, ?Sınav? tanımı yürürlükten kaldırılmış ve aynı fıkraya aşağıdaki tanımlar eklenmiştir.

?Ünite: Daire başkanlıkları, hukuk müşavirliği, savunma sekreterliği, havalimanı başmüdürlükleri, alan müdürlükleri ve müstakil müdürlüklerini,?

?Görevde Yükselme Sınavı: Görevde yükselme eğitimini tamamlayanların tabi tutulacağı yazılı sınavı,

Unvan Değişikliği Sınavı: En az ortaöğretim düzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin görevlere atanabilmek için, eğitime tabi tutulmaksızın yapılan yazılı sınavı,

İş Günü: Ulusal bayram ile genel ve hafta sonu tatil günleri hariç, diğer günleri, ?

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendinin (2) ve (4) numaralı alt bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin üçüncü fıkrasında yer alan ?Mütercim,? ibaresinden sonra gelmek üzere ?Ekonomist,? ibaresi eklenmiştir.

?2) Daire Başkan Yardımcısı, Başmüdür Yardımcısı, Alan Müdürü, Nöbetçi Müdür,?

?4) Müdür Yardımcısı, Alan Müdür Yardımcısı,?

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendi yürürlükten kaldırılmış, aynı fıkranın (b) bendinin (3) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?3) Nöbetçi Müdür kadrosuna atanabilmek için; Kuruluşta (I) sayılı cetvele tabi kadrolarda en az 6 ay çalışmış olmak,?

MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 5 ? Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının; (b) bendinin (1) ve (2) numaralı alt bentleri ile (c) ve (d) bentlerinin (2) numaralı alt bentlerine ?Müdür Yardımcısı,? ibaresinden sonra gelmek üzere ?Alan Müdür Yardımcısı,? ibaresi ve (b) bendinin (2) numaralı alt bendine ?İstatistikçi? ibaresinden sonra gelmek üzere ?Ekonomist? ibaresi eklenmiş, (ı), (j) ve (o) bentlerinin (2) numaralı alt bentleri ile (e) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?2) Kamu kurum ve kuruluşlarında en az beş yıl çalışmış olmak ve bu sürenin en az iki yılını AIM Memuru, ARFF Memuru, Apron Memuru, Bilgisayar İşletmeni, Daktilograf, Hemşire, Laborant, Memur, Programcı Yardımcısı, Santral Memuru, Sağlık Memuru, Teknisyen, Teknik Ressam, Tekniker, Topograf, Uzman Yardımcısı, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni ve Veznedar pozisyonlarında geçirmiş olmak,?

?2) Kamu kurum ve kuruluşlarında en az beş yıl çalışmış olmak ve bu sürenin en az iki yılını ARFF Memuru, Apron Memuru, Bilgisayar İşletmeni, Daktilograf, Hemşire, Laborant, Memur, Programcı Yardımcısı, Santral Memuru, Sağlık Memuru, Teknisyen, Teknik Ressam, Tekniker, Topograf, Uzman Yardımcısı, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni ve Veznedar pozisyonlarında geçirmiş olmak,?

?2) Kamu kurum ve kuruluşlarında en az beş yıl çalışmış olmak ve bu sürenin en az iki yılını ARFF Memuru, Apron Memuru, Bilgisayar İşletmeni, Daktilograf, Hemşire, Laborant, Memur, Programcı Yardımcısı, Santral Memuru, Sağlık Memuru, Teknisyen, Teknik Ressam, Tekniker, Topograf, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni ve Veznedar pozisyonlarında geçirmiş olmak,?

?e) Alan Müdür Yardımcısı pozisyonuna atanabilmek için;

1) En az Fakülte veya 4 yıllık Yüksekokul mezunu olmak,

2) Kamu Kurum ve Kuruluşlarında en az beş yıl çalışmış olmak ve bu sürenin en az 2 yılını Bilgisayar İşletmeni, Çözümleyici, Ekonomist, İstatistikçi, Koruma ve Güvenlik Grup Şefi, Memur, Mimar, Mühendis, Mütercim, Programcı, Sistem Programcısı, Şef, Tekniker, Teknik Uzman, Teknik Şef, Uzman, Uzman Yardımcısı, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni pozisyonlarında geçirmiş olmak.

3) Meydan İşletme Temel Kursunu başarı ile tamamlamış olmak.?

MADDE 6 ? Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin sonuna aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

?Bu Yönetmelik kapsamındaki personelden doktora öğrenimini bitirmiş olanlar, unvan değişikliği sınavına katılmaksızın öğrenimle ihraz edilen görevlere atanabilirler.?

MADDE 7 ? Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 8 ? Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

?m) Ekonomist pozisyonuna atanabilmek için;

1) Fakülte veya 4 yıllık yüksekokulların ekonomi bölümlerinden mezun olmak,

2) 28 inci maddede belirtilen yabancı dil şartını taşımak.?

MADDE 9 ? Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan ?bir ay? ibaresi ?45 gün? şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 10 ? Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 14 ? Görevde yükselme eğitimine katılacakların sayısı, duyurulan boş kadro veya pozisyon sayısının üç katını geçemez. Üç katından az istekli bulunması hâlinde, başvuru şartlarını taşıyan başvuru sahibi tüm personelin eğitime alınması sağlanır. Duyurulan kadro veya pozisyon sayısının üç katından fazla personelin başvurması hâlinde, 15/3/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik ekinde yer alan Personel Değerlendirme Formunda belirtildiği şekilde puanlama yapılmak suretiyle, toplam puanı en fazla olandan başlamak üzere, kadro veya pozisyon sayısının üç katı kadar personel belirlenerek eğitime alınır. Ancak, yapılan puanlama sonunda eşitlik olması hâlinde, sırasıyla;

a) Hizmet süresi fazla olanlara,

b) Daha üst öğrenimi bitirmiş olanlara,

c) Üst öğrenim mezuniyet notu yüksek olanlara,

öncelik verilir.

Görevde yükselmeye yönelik atamaların yapılabilmesi amacıyla, 15 inci maddenin birinci fıkrasının (a), (b), (c), (ç), (d), (e) ve (f) bentlerinde yer alan ders konularından en az 30 ve (g) bendinde belirtilen ders konularından en az 45 saat olmak üzere toplam en az 75 saat olarak düzenlenecek görevde yükselme eğitimi programına katılmaları gerekir. Görevde yükselme eğitimini tamamlayanlar, görevde yükselme sınavına katılmaya hak kazanırlar.?

MADDE 11 ? Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 15 ? Görevde yükselme eğitimi aşağıdaki konuları kapsar.

a) T.C. Anayasası,

1) Genel esaslar,

2) Temel hak ve ödevler,

3) Devletin temel organları,

b) Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi ile Ulusal Güvenlik,

c) Devlet Teşkilatı ile ilgili mevzuat,

ç) İlan edilen kadro veya pozisyonların tâbi olduğu personel mevzuatına göre, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve ilgili mevzuat ya da 22/1/1990 tarihli ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve ilgili mevzuat,

d) Türkçe dilbilgisi ve yazışmayla ilgili kurallar,

e) Halkla ilişkiler,

f) Etik davranış ilkeleri,

g) Atama yapılacak kadro/pozisyonun görev alanı ve niteliği ile ilgili konular.

Genel Müdürlükçe hazırlanan eğitim programlarında, birinci fıkranın (g) bendinde belirtilen konulara ilişkin eğitimin ağırlığı yüzde altmışın altında olamaz.

Görevde yükselme eğitiminin ortak konularına ilişkin sınav sorularının hazırlanmasında, Devlet Personel Başkanlığınca bu konularla ilgili belirlenen ders notları esas alınır.?

MADDE 12 ? Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan ?Milli Eğitim Bakanlığı? ibaresinden sonra gelmek üzere ?,Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Genel Müdürlüğü? ibaresi eklenmiştir.

MADDE 13 ? Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 18 ? Sınav kurulu, görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavlarına katılacaklar için 15 inci maddeyle öngörülen, kurumlarca belirlenecek görev alanları ve atama yapılacak görevin niteliği ile ilgili konuları ihtiva eden notların hazırlanması veya hazırlattırılması ve ilgili personele verilmesinin sağlanması, sınav sonuçlarının ilanı, yapılacak itirazların sonuçlandırılması ve sınavlara ilişkin diğer işleri yürütür. Kurumlar, gerekli hazırlıkların yapılabilmesi için eğitim tarihinden en az iki ay önce sınav kurulunu bilgilendirirler. Sınav kurulu, bu fıkrada öngörülen sınav konularına ilişkin notların, görevde yükselme suretiyle atanacaklar için eğitimin başlayacağı tarihe kadar, unvan değişikliğine tâbi görevlere atanacaklar için ise sınav tarihinden en az bir ay önce ilgili personele verilmesini sağlar. 15 inci maddedeki ortak ders konularına ilişkin ders notları, ilgili personel tarafından temin edilir.?

MADDE 14 ? Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

?Sınav kurulu, kendisine intikal ettiği tarihten itibaren beş iş günü içerisinde sınav sonuçlarını ilan eder ve ilgililere yazılı olarak bildirir.?

MADDE 15 ? Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin sonuna aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

?İlgililer, kendilerine yazılı olarak bildirilmesinden itibaren beş iş günü içerisinde sınav sonuçlarına itiraz edebilir. İtirazlar bir dilekçe ile Personel ve İdari İşler Daire Başkanlığına üniteleri aracılığı ile yapılır.?

?Yapılan sınavlarda hatalı sorulara tekabül eden puanlar eşit şekilde diğer sorulara dağıtılır. Ancak, soruların yüzde beşinden fazlasının hatalı olduğunun birinci fıkrada belirtilen süre içinde yapılan itirazlar üzerine veya herhangi bir şekilde tespit edilmesi hâlinde, sınav iptal edilir ve en kısa sürede yeni sınav yapılır.?

MADDE 16 ? Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 22 ? Görevde yükselme eğitimini tamamlayanların, bu Yönetmelik kapsamındaki görevlere atanabilmeleri için yapılacak görevde yükselme sınavına katılarak başarılı olmaları şarttır.

Görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavı sonucunda başarılı olanlar arasından, üç ay içinde başarı sıralamasına ve ilgililerin tercihleri dikkate alınarak duyurulan boş kadro veya pozisyon sayısı kadar atama yapılır. Puanların eşit olması hâlinde, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik ekinde yer alan Personel Değerlendirme Formunda belirtildiği şekilde puanlama yapılmak suretiyle, toplam puanı en yüksek olandan başlamak üzere atama yapılır. Ancak, yapılan puanlama sonunda eşitlik olması durumunda, sırasıyla;

a) 15 inci maddenin birinci fıkrasının (g) bendine ilişkin puanı yüksek olanlara,

b) Hizmet süresi fazla olanlara,

c) Daha üst öğrenimi bitirmiş olanlara,

ç) Üst öğrenim mezuniyet notu yüksek olanlara,

öncelik verilir. Boş kalan kadro ve pozisyonlara tercih bulunmaması halinde görevde yükselme eğitimi ve sınavına katılan ve başarılı olan personelden yeniden tercih alınabilir. Aylıksız izinde olanlar dâhil, atanmaya hak kazandıkları kadro veya pozisyona ilişkin görevlerine mevzuatla öngörülen süre içinde başlamayanların söz konusu atanma hakları sona erer.

Duyurulan kadro veya pozisyonlardan;

a) Atanma şartlarını taşımadıkları için sınavların geçersiz sayılması veya bu sebeple atamaların iptal edilmesi, atanılan göreve geçerli bir mazeret olmaksızın süresi içinde başlanılmaması ya da atanma hakkından vazgeçilmesi,

b) Emeklilik, ölüm, memurluktan çekilme veya çıkarılma, başka unvanlı kadro veya pozisyonlara ya da başka bir kuruma naklen atanma,

sebepleriyle boş kalan veya boşalanlara, görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavı tarihinden itibaren iki yıllık süreyi aşmamak üzere aynı unvanlı kadro veya pozisyonlar için yapılacak müteakip sınava kadar, sınavı kazandıkları hâlde kadro yetersizliği nedeniyle ataması yapılamayan personelin başarı sırasına ve ilk tercihlerine göre atamaları yapılabilir.?

MADDE 17 ? Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bend eklenmiştir.

?ğ) Bu Yönetmelik kapsamında bulunan ve doktora öğrenimini bitiren personelden, atanılacak görev için aranan hizmet süresine sahip olmaları ve mevzuatla aranan öğrenim şartını taşımaları kaydıyla uzman veya aynı düzeydeki görevler ile daha alt görevlere yapılacak atamalarda bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz.?

MADDE 18 ? Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan ?AIM-FIC-AIS Şefi? ibaresi ?AIM Şefi? şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 19 ? Aynı Yönetmeliğin geçici 2 nci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 20 ? Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-1 yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 21 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 22 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber