'Ne iş olursa yaparım' devri sona eriyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Ekim 2010 15:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) Genel Müdürü Mustafa Kemal Biçerli, işsizliği azaltmak için işgücü piyasası analizleri yaparak sanayi eğitim sistemi kurulacağını, bunun için ''Beceri'10 Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM)" projesini hayata geçirdiklerini söyledi. Projenin tanıtımı dolayısıyla Denizli Sanayi Odası (DSO) meclis salonunda bir toplantı düzendi.

Burada konuşan Biçerli, Türkiye'nin ciddi bir problemine ışık tutan ve ciddi bir problemini hafifletmeyi amaçlayan projelerden biri olduğunu açıkladı. İş-Kur Genel Müdürü Biçerli, işsizlik oranı 10,6'ya gerilemesine rağmen küçümsenemeyeceğini vurguladı. İşsizliğin azaltılması için yapılan çalışmaları "millî seferberlik" olarak değerlendiren Biçerli, "Bu sadece Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın inisiyatifiyle olabilecek bir mücadele değil. İşte bu proje de millî seferberliğin bir tezahürü olarak karşımıza çıkıyor. Her bir kuruluş bir ucundan tutuyor. Böylece mühim bir iş yapılacağı kanaatindeyim." dedi.

Projeyi, İş-Kur tarafından yürütülmekte olan meslek edindirme faaliyetlerinin özellikle sanayiye dönük alanlardaki kısmında etkinlik ve verimliliğinin arttırılması, disipline edilmesi ve işgücü piyasasının ihtiyaçlarıyla uyumlu, işverenlerin katılımına imkân veren bir hale getirilmesine yönelik bir sistem olarak tanımlayan Mustafa Kemal Biçerli, işgücü piyasasının ihtiyaçlarıyla yüzde 100 örtüşen eğitimler verilebildiğini belirtti. Biçerli, "Bu konuda azami ihtimamı göstersek de genellikle işgücü piyasası ihtiyaç analizleri yapılmadığı veya yeterli olmadığı için eksiğimiz olabilmekte. İşverenlerimiz ki bu eğitimlerimizin başlıca muhatabı bana göre onlardır, kursların ve müfredatın belirlenmesiyle elemanın seçiminden tutun, işin her aşamasına etkin katılamadıkları gözlenmekteydi. Dolayısıyla proje, bu tür aksaklıkları ortadan kaldıracak ve daha etkin, daha verimli bir sanayi eğitim sistemi kurmaya yöneliktir." şeklinde konuştu.

Projenin gerekçesinin işsiz sayısının fazla olması ve bunların mesleki eğitime ihtiyaç duyması olduğunu anlatan İş-Kur Genel Müdürü, şunları kaydetti: "Bu rakamı birkaç aydır 3 milyonun altına çekebildik ama 3 milyona yakın işsizimiz daha var. Dolayısıyla bunların mesleki ve teknik eğitime ihtiyacı var. Türkiye'de hâlâ çok sayıda olan vasıfsız ve niteliksiz işsiz kitlesine süratle vasıf kazandırılması gerekiyor. 'Ne iş olursa yaparım' mantığından çıkarılması gerekiyor bu kişilerin. Hizmetin üretildiği işverenlerin meslek eğitimi yönetimine katılamaması yine bir gerekçe. Sanayiye yönelik mesleki kursların güncel teknolojilere sahip olmayan kurumlarda verilmesi de hep şikayet mevzusudur. Endüstri meslek liselerimizin gerek teknolojik yapısı, gerek eğitim verenlerin buna uygun alt yapısı olmaması ve güncelin uzağında kalması gibi.''

Milli Eğitim Bakanlığı Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Yücel Yüksel de işsizlere firmaların ihtiyaçlarına göre eğitim verilmesinin mesleki bilgi ve becerilerini geliştireceğini, istihdam edilebilmelerini kolaylaştıracağını belirtti. Yüksel, ''Firmaların mesleki eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi için analizler yapılmış, 19 pilot ilden biri olan Denizli'de eylül ayı boyunca sanayi sektöründen firmalarla görüşülmüş, anket uygulamasıyla ihtiyaç duyulan meslekler ve mesleki beceriler ortaya çıkarılmış, eğitim verilecek endüstri meslek lisesinin projeye uygunluğu sağlanmıştır." dedi.

DSO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Gerelioğlu ise projenin, hem işsizliğe hem de sanayicinin nitelikli personel ihtiyacının karşılanmasına çözüm üreteceğini söyledi.

Denizli Vali yardımcıları Nevzat Sinan ve Alp Aslanargun'un da katıldığı programda, TEPAV Ekonomi Politikaları Analisti Sarp Kalkan tarafından proje hakkında bilgi verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber