YİD projelerinde müzakere yetkisi veren kararname imzaya açıldı

Haber Giriş : 17 Mart 2005 14:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji maliyetinin pahalıya geldiği Yap-İşlet-Devret (YİD) projeleriyle ilgili, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na müzakere yetkisi veren kararname, Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı.

Kararname, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na YİD projeleriyle ilgili müzakere yetkisi verecek, ancak bundan da önemlisi, bu sorunun çözümü yönünde hükümetin kararlılığı şirketlere ve ilgili uluslararası finans çevreleri için de ortaya konmuş olacak.

En büyük sorun ise hem doğalgazla çalışan hem de kapasitesi çok yüksek olan, toplam 2 bin 500 megavat kurulu güçteki 4 büyük santralda toplanıyor.

Bu santralların gaz teminleri ve üretilen elektriğin devlet tarafından satın alınması Hazine garantisi altında. Bu yüzden hiç bir üretim yapılmasa dahi, kilovatsaat başına 4-5 sent 'kapasite ücreti' ödeniyor.

İlk zamanlarda 12 sentlere kadar çıkan bu santralların birim elektrik maliyeti, şimdilerde ortalama 10 sente kadar düşmüş durumda.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, elektrik maliyetlerini yükselten bu tarifeden elektrik fiyatlarının daha az etkilenmesini sağlamak için, zaman zaman bu santrallara üretim yaptırmazken, daha pahalı doğalgazın tüketimden tasarruf sağlayıp, hidroelektrik santrallara yüklenerek ortalama maliyetleri geri çekmeye çalışıyor. Ancak bu şirketlere kapasite parasını her halükarda ödüyor.

Öte yandan mevcut anlaşmalar ve tahkim imkanının verdiği rahatlıkla arkasına uluslararası finans kurumlarını alan firmalar, anlaşmalardan geri adım atmak niyetinde değil. Ancak Hükümetin bu kararnameyle kararlılığını ortaya koyması, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın yanlışları düzeltme eğilimi ve proje süreçlerindeki incelemeler sonucu, şirketlerin müzakere masasına oturabilecekleri belirtiliyor.

Müzakereler sonucu kapasite ücretlerinin 2 sent düşürülmesi halinde, yıllık 200 milyon dolarlık bir kaybın önüne geçilmiş olacak.

haberx

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber