İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

AYİM, uzman çavuşun harcırahında 5 kez görüş değiştirdi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 06 Aralık 2010 22:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Askerî Yüksek İdare Mahkemesi'nin (AYİM), uzman çavuşların 500 liralık yol harcırahları için 5 kez görüş değiştirdiği ortaya çıktı.

Duruşma tutanaklarına göre, askerleri önce haklı bulan yüksek mahkeme, dava sayısının artması ve iş yoğunluğu yaşanması üzerine sonraki başvuruları reddetti. Binlerce asker, 500 liralık harcırahı alamadığı gibi 2 bin liralık dava masrafını ödemeye mahkûm oldu. Askerlerin avukatı Fidel Okan, görüş değiştirerek davacıları mağdur bıraktığı gerekçesiyle 3. Daire'nin 2 askerî hâkimi hakkında Yargıtay'da 100 bin liralık tazminat davası açtı. Ankara Barosu da hak mücadelesini tutanağa geçirdi. Gelişmeler bir dosya halinde Başbakan-lık'a ve Meclis Başkanlığı'na gönderildi.

AYİM, 'Balyoz' sanığı üç generale terfi yolunu açan kararıyla tartışıldı. Generaller, ilgili bakanlıklar tarafından açığa alınınca yeniden AYİM'in kapısını çaldı. Ancak aynı AYİM, idareyi haklı bulduğu ve generallerin açığa alınmalarına yönelik yaptıkları itirazı reddetti. AYİM, düşük rütbeli askerler için de birbirinden ilginç kararlar veriyor. Yüksek mahkeme, önce Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan kanun hükmünde kararname, ardından da TBMM'den çıkan kanun doğrultusunda yol harcırahı tazminatı alması gereken uzman erbaşlarla ilgili farklı kararlar aldı.

Kanun hükmünde kararname sonrasında çok sayıda uzman erbaş, yol tazminatı almak için Milli Savunma Bakanlığı'na başvurdu. Bakanlığın olumsuz cevabı üzerine askerler mahkemenin yolunu tuttu. Davalara bakan 3. Daire, dava açan 500'ü aşkın askere harcırah hakkı tanıdı. Diğer uzmanlar da yol tazminatı almak için dava açtı. Davaların katlanarak artması ve mahkemede iş yoğunluğu yaşanması sonrasında başvurular reddedilmeye başlandı. Mağdur askerler, mahkemenin son içtihadı üzerine bu kez önce idareye başvurdu, olumlu cevap alamayınca dava açtı. Mahkeme bu şekilde yapılan yüzlerce başvuruyu kabul ederek, yeniden askerlere yol harcırahı verilmesine karar vermeye başladı. Bu arada, Bakanlar Kurulu'nun kanun hükmünde kararnamesi doğrultusunda verilmesi gereken yol harcırahları konusunda haziran ayında da TBMM'de kanun çıktı. Kanun doğrultusunda yol tazminatı almaya hak kazanan tüm uzmanlar idareye başvurmaya başladı. Ancak Milli Savunma Bakanlığı, kanuna rağmen harcırah vermemekte ısrar etti. Bunun üzerine AYİM'de yine binlerce dava açıldı. AYİM, yeniden başlayan iş yoğunluğu üzerine bu kez idareye başvuru için öngörülen 2 aylık süreyi baz alarak terhisle birlikte dava açma süresinin başladığı, bu nedenle davaların öngörülen süre zarfında açılmadığı sonucuna vararak, başvuruları reddetti. Binlerce uzman çavuş, 500 liralık yol harcırahı almayı beklerken mahkeme masrafları nedeniyle 2 bin lira borçlu çıktı.

AYİM 3. Daire ile avukat Fidel Okan arasında yaşanan ve günden güne tırmanan gerilim, farklı bazı davaları da gündeme getirdi. Askerlerin büyük bölümünün avukatlığını yürüten Fidel Okan, farklı kararlar almaları üzerine mahkeme üyeleri Albay Cumhur Balkan ve Albay Cüneyt Küsmez hakkında 'reddihakim' talebinde bulundu. Aynı zamanda bu iki isim hakkında Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na (YHGK) 100 bin liralık manevi tazminat davası açtı. Ancak avukatın talebi 2'ye karşı 3 oyla reddedildi.

AYİM'in varlığı bile hukuki değil

AYİM'in binlerce uzman çavuşu mağdur eden ilginç kararları, bir dosya halinde Başbakanlık ve TBMM Başkanlığı'na gönderildi. 3 general kararından önce dosyayı Meclis'e gönderen Avukat Fidel Okan, başvuruda, "AYİM 3. Daire'ye binlerce ordu mensubu adına tek tek açtığımız davalarda, bir hukuk devletinde yaşanmaması gereken hukuka aykırı durumlar ortaya çıkmıştır." iddiasına yer verildi. Başvuru, TBMM Dilekçe Komisyonu tarafından işleme alındı. Dilekçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman, "AYİM, Avrupa Birliği hukukunun kabul etmediği, yargı birliği çerçevesinde kaldırılması gereken bir mahkemedir. Emir-komuta zinciri içinde hareket eden mahkemeler, klasik anlamda yüksek yargı fonksiyonunu icra edemezler. İlk anayasa değişikliğinde AYİM ve Askeri Yargıtay'ın da kaldırılması gerekir." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber