Askeri mahkeme, TUS'a giren askeri doktorların sicil şartını kaldırdı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Temmuz 2011 14:03, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA)'nde çalışan doktorların Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS)'na müracaatındaki 'son iki yıldır olumsuz sicil almamak' şartını ortadan kaldırdı. Tabip Yüzbaşı G.Ö.'nün "TUS'a müracaatının uygun görülmemesi ve olumsuz nitelik belgesi düzenlenmesi" işlemini iptal ederek manevi tazminat ödenmesine karar verildi. Daha önce yapılan başvurularda ise GATA Yönetmeliğinin 131'nci maddesi uyarınca aranan sicil notu ortalaması şartının hukuka uyarlı olduğuna karar veriliyordu.Tabip Yüzbaşı G.Ö.'nün TUS'a katılma konusundaki başvurusu, Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) tarafından reddedildi. Tabip Yüzbaşının avukatı Fatih Tepeaşan ise Savunma Bakanlığı aleyhine GATA Yönetmeliği'nin 131. maddesinin, bu maddenin atıf yaptığı EK-A Belgesinin 2 numaralı kısmının, Üniversiteler Arası Kurulun TUS için belirlediği "son iki yıldır olumsuz sicil almamak" koşulunun iptali için Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne dava açtı.

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başsavcılığı da 2955 sayılı Kanunun 44'üncü maddesinde, TUS'a giriş için lisans düzeyinde öğrenim görmüş olmak dışında herhangi bir şart öngörülmediği ve bu konuda alt hukuki normlarla düzenleme yapılmasına da imkan verilmediğini belirterek, söz konusu yönetmelikte değişiklik yapıldığını ifade etti. Başsavcılık, "Tabip yüzbaşı rütbesinde bulunan ve 2955 sayılı Kanunun 44'üncü maddesinde gösterilen 'lisans öğrenimini tamamlamış olmak' şartını taşıyan davacının TUS'a müracaat dilekçesinin YÖK ve ÖSYM'ye gönderilmesinin gerektiği halde, düzenlenen olumsuz nitelik belgesi ve bu doğrultuda tesis edilen olumsuz idari işlemin sebep unsuru açısından hukuka aykırılıkla sakatlandığı ve iptalinin gerektiği, davacının hakkında tesis edilen hukuka aykırı işlem nedeniyle duymuş olduğu acı ve üzüntüyü hafifletmek üzere, takdir olunacak bir miktar manevi tazminat ödenmesine karar verilmesi gerektiği yönünde düşünce bildirilmiştir." görüşlerine yer verdi.

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi İkinci Dairesi, GATA Yönetmeliği'nin 131. maddesiyle sadece TUS'un ne şekilde icra edileceğine ilişkin ilke ve esasların belirlenmesi mümkünken, sınava girecek personelin seçimine ilişkin bir takım farklı şartlar öngörülmüş olmasının yasal bir dayanağının bulunmadığının altını çizdi. Daire, ayrıca bu durumun Anayasada koruma altına alınan "Bilim ve Sanat Hürriyeti" ile "Eğitim ve Öğretim Hakkı"nın yönetmelik ile sınırlanması sonucunu doğurduğunu belirterek, sözü edilen 131'inci maddenin TUS'a giriş koşullarını düzenleyen ve davacı hakkında uygulanan hükümlerinin hukuka aykırı olduğuna ve iptalinin gerektiğine hükmetti.

"HUKUKA AYKIRI"

GATA Yönetmeliğinin 131'inci maddesinin TUS'a giriş için çeşitli şartlar öngören hükümlerinin ve EK-A nitelik belgesinin hukuka aykırı olduğunun belirtildiği mahkeme kararında, Tabip Yüzbaşı rütbesinde bulunan ve 2955 sayılı Kanunun 44'üncü maddesinde gösterilen 'lisans öğrenimini tamamlamış olmak' şartını taşıyan davacının TUS'a müracaat dilekçesinin YÖK ve ÖSYM'ye gönderilmesi gerektiği halde, düzenlenen olumsuz nitelik belgesi ve bu doğrultuda tesis edilen davacının TUS sınavına alınmaması işleminin sebep unsuru açısından hukuka aykırılıkla sakatlandığı ve iptalinin gerektiği sonuç ve kanaatine ulaşıldığını vurguladı.

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Tabip Yüzbaşının TUS'a müracaatının uygun görülmemesi ve olumsuz nitelik belgesi düzenlenmesi işlemini iptal ederek manevi tazminat ödenmesine karar verdi. Mahkeme kararında, "Davacının, olay nedeniyle duyduğu acı ve ıstıraplarının kısmen de olsa giderilmesi amacıyla işlem tarihi, davacının askerlik statüsü, sosyal durumu, paranın alım gücü ve işletilecek yasal faiz dikkate alınarak uygun miktarda manevi tazminat verilmesi kabul edilmiştir." ifadeleri kullanıldı.

İPTAL EDİLEN MADDELER

- GATA Yönetmeliğinin 131'inci maddesinin 1 'inci fıkrasının (a) bendinin "Kuvvet Komutanlıkları ve Jandarma Genel Komutanlığınca şahsi dosyasının ve nitelik belgesindeki kanaatlerin incelenmesi sonucunda sınava girmesi uygun bulunmak."

- 6'ncı fıkrasında yer alan "Sınavlara girebilmek için birinci, ikinci ve üçüncü sicil amiri tarafından bu Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-A'da verilen örneğe uygun olarak nitelik belgesi düzenlenmesi gerekir."

- 3. fıkrada yer alan "Haklarında olumsuz nitelik belgesi doldurulanlar için olumsuz nitelik belgesini de içeren gerekli belgeler eklenir."

- 5. fıkrada yer alan "Müracaat eden subayların sınavlara girip giremeyeceği hakkındaki nihai karar, Kuvvet Komutanlıkları ve Jandarma Genel Komutanlığındaki şahsi dosyalarının ve nitelik belgelerindeki kanaatlerin incelenmesinden sonra ilgili kuvvet komutanlığınca ve Jandarma Genel Komutanlığınca verilir" hükmü ile ve 6'ncı fıkrada yer alan "Yapılacak değerlendirme sonucunda sınava girmesine izin verilen muvazzaf personelin kimlikleri, Genelkurmay Başkanlığına ve müracaat eden subaylara tebliğ edilmek üzere, birliklerine bildirilir" cümleleri ile 4'üncü cümlesinde geçen

"...ve nitelik belgeleri" ibaresi, 7'nci fıkrasının ilk cümlesinde geçen "Sınava girmesine izin verilen..." ibaresi ile aynı fıkranın son cümlesi olan "Sınava girmesine izin verildiği Genelkurmay Başkanlığınca bildirilen personel haricinde, izin almadan müracaat etmiş olanların başvuruları kabul edilmez" ve 11'inci fıkrasının 2'nci cümlesi "İzin verilmediği halde, sınava girerek başarılı olanların, sınav sonuçları geçersiz sayılır ve uzmanlık öğrencisi olarak atamaları yapılmaz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber