Bor madenlerinde işçi açığı merkezde memur fazlalığı var

Haber Giriş : 30 Nisan 2005 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünyadaki en kıymetli madenlerden biri olarak bilinen ?bor'un anavatanı Türkiye'de bu stratejik madenin işletilmesine yeterince önem verilmediği Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu tarafından da ortaya konuldu.

Kurul, bor işletmeleriyle ilgili hazırladığı raporunda madenlerde yeteri kadar işçi çalıştırılmadığını kaydetti. Eti Bor AŞ'nin kapatılmasının ardından Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne bağlanan 5 bor maden işletmesinde işçi açığı olduğunun vurgulandığı Başbakanlık denetçilerinin raporunda, buna karşılık merkezde hiçbir iş yapmadan atıl vaziyette olan 88 personel bulunduğu kaydediliyor. Raporda eleştiri getirilen diğer bir konu da işçi açığının kapatılması için uygulanan yöntemle ilgili. Raporda, ?Büyük öneme sahip olan Bor İşletmeleri'nde emekli olan işçiler yerine işçi alınmaması sonucu işçi açığı bulunmaktadır. İşçi açığından dolayı birçok iş ihale suretiyle firmalara yaptırılmakta, bu da kaliteyi düşürmektedir.? deniliyor.

Devletin işlettiği bor madenleri: Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları İşletme Müdürlüğü, Bigadiç Bor İşletme Müdürlüğü, Emet Bor İşletme Müdürlüğü, Kestelek Bor İşletme Müdürlüğü ve Kırka Bor İşletme Müdürlüğü. Bor İşletmeleri'nde 891 sözleşmeli personel çalıştırılmasının öngörülmüş olmasına rağmen sadece 646 kişi çalıştırıldığı ifade ediliyor. Benzer bir tespit de işçilerle ilgili. 2003'te çalıştırılması gereken işçi sayısının 2 bin 621 olması gerekirken çalışan işçi adedinin mevcudunun da altına indiği ve 2 bin 390 kişiye indiği belirtiliyor. Raporda madende çalıştırılacak işçi açığına karşılık merkezdeki personel fazlalığına dikkat çekiliyor: ?Kapatılan Eti Bor AŞ'nin merkez teşkilatında çalışan ve geçici görevlendirilmeyen 88 personel 31 Ocak 2004'ten beri herhangi bir şekilde kendilerinden yararlanılmadan ve çalışmadan beklemektedir. Öte yandan yoğun bir çalışma ortamı ve üretim faaliyetleri içinde bulunan işletmelerde personel açığı bulunmaktadır. Bu durum zor şartlar altında çalışan ve daha az ücret alan personel üzerinde de olumsuz etkiler meydana getirmektedir.?

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun raporunda bor pazarıyla ilgili olarak da şu önerilerde bulunuluyor: ?Türkiye'de satılabilir konsantre ve rafine bor ürünleri üretiminin yaklaşık yüzde 8'i iç pazarda tüketilmekte olup, geriye kalan yüzde 92'si ihraç edilmektedir. Oysa bu durum ABD'de tam tersine olup bor ürünleri üretiminin yüzde 60-65'i iç pazarda tüketilmekte, geri kalan kısmı ise ihraç edilmektedir. Bu nedenle özel sektörün bor ürünlerini hammadde olarak kullanan sanayi alanlarına yatırım yapması teşvik edilmeli ve ülkede bora dayalı sanayi kurulması için çalışmalar yapılmalıdır.?

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber