Yıldız: Bor ile ilgili özelleştirme planı yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Aralık 2011 10:02, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

TBMM Genel Kurulunda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bor ile ilgili hiçbir özelleştirme politikalarının olmadığını bildirdi. Yıldız, "Bor ile alakalı hiçbir özelleştirme politikamız olmadığını söyleyebilirim. Boru özelleştirmeyi düşünmüyoruz. Bor, Türkiye için de bölge için de stratejik malzemedir" dedi.

Yıldız, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, TBMM Genel Kurulunda, milletvekillerinin, bakanlıkları ve bağlı kuruluşlarının bütçeleri üzerindeki soruları yanıtladı.

Yıldız, bir milletvekilinin konuşması sırasında, ?tüketim çılgınlığı? ifadesini kullandığını anımsatarak, ülkenin refah düzeyi arttıkça vatandaşların bu imkanlardan faydalanacaklarını belirtti.

Geçen 10 yıl içerisinde gelişen yeni bir tablo hakkında bilgi vermek istediğini belirten Yıldız, Türkiye'nin nüfusunun 73 milyon olduğunu ve buna mukabil 62 milyon cep telefonu abonesi bulunduğunu ifade etti. Ülkeye, 106 milyon cep telefonu girdiğini kaydeden Yıldız, şöyle devam etti:

?Türkiye'nin şu anda elektrik dağıtımında elde ettiği ciro 22 milyar TL civarında, cep telefonunda geldiğimiz ciro 22 milyarın biraz üzerinde. Bir yıl içinde toplam 149 milyar dakika konuşma yapılıyor. Özellikle, bazı kandillerdeki mesajlaşma sayısı, bir günlük 1 milyar adet. Günlük 90 milyon TL civarında ciro yapan GSM firmaları var. 149 milyar adet de SMS atılıyor bir yılda. Mesken başına ortalama elektrik faturası kişi başına 50,5 TL civarında. Kişi başına cep telefonu kullanım miktarı da 21 TL civarında. Bir hanede yaklaşık 80 TL civarında cep telefonu kullanılıyor. Bu cironun elektrik gibi temel ihtiyaç maddesini geçtiğini söylemek isterim. Bunu cep telefonu kullanmayacağız anlamında söylemiyorum ama 10 yıl önce bu cirolardan hiç bahsetmiyorken şu anki geldiğimiz rakamları tablo olarak vermek istedim.?

Bakan Yıldız, ısrarla, ?Bor'un özelleştirilmesinin? sorulduğuna dikkati çekerek, ?Bor ile alakalı hiçbir özelleştirme politikamız olmadığını söyleyebilirim. Boru özelleştirmeyi düşünmüyoruz. Bor, Türkiye için de bölge için de stratejik malzemedir. Hatta öyle ki tapulu arazinizde bor bulursanız, o sizin mülkiyetinizde meta olmaktan çıkar, direkt kamunun malı olur. Dünyanın 1 numaralı satıcısı durumundayız. ABD'li firmayı da geçmiş durumdayız. Katma değeri yüzde 90'lara ulaşan bir malzemeden bahsediyoruz? şeklinde konuştu.

Ekonomi Bakanı Çağlayan

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise ithalatın ihracatı karşılama oranlarının 2002 yılından itibaren yükseldiğine dikkati çekti. İthalatın ihracatı karşılama oranının şu anda yüzde 55,3 olduğunu anlatan Çağlayan, ?Bunun daha da yükseltilmesidir tüm gayemiz. Bu konuda teşvik konusunda çok önemli kararlar almanın eşiğindeyiz. Çalışmalarımızı bunun üzerine kurduk. Teşvik verilen cevherlerin işlenip yüksek katma değerle gönderilmesi son derece önemli. Artık birçok ülkenin yaptığı gibi biz de yüksek katma değerli, yüksek teknolojik ürünleri destekleyeceğiz. İnşallah teşvik sistemini bu yıl sonuna kadar bitirmiş olacağız? diye konuştu.

Türkiye'nin en fazla demir-çelik ve hurda ithalatı yapan ülkesi olduğunu belirten Çağlayan, ?Geçmişte yapılan hataları tekrarlamamak için teşvik sistemimizde en çok açık verdiğimiz demir-çelik sektörü, kimya sektörü başta olmak üzere özel stratejik yatırımlar kapsamında. Bunlara çok özel teşvikler getireceğiz? dedi.

Vize konusunda AB'nin Türkiye'ye ?iki yüzlü? davrandığını belirten Çağlayan, ?Türk işadamlarına vize vermeyen AB, birlik üyesi olmayan birçok ülkeye farklı davranışını yaparak, onları vizesiz sokuyor. Bu Türkiye'ye, Türk işadamlarına yapılan rekabeti bozucu bir haldir? diye konuştu.

Avrupa Birliği Bakanı Bağış

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da ?ihracatçılara yeşil pasaport verilmesi? konusunun daha önce de tartışıldığını anımsattı. ?Bu pazar günü Konya'da 4 bakan bu konuda bir araya geliyoruz, Reform İzleme Grubu Toplantısı çerçevesinde? diyen Bağış, toplantıya, kendisiyle beraber İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in katılacağını bildirdi.

Bağış, toplantıda, Türkiye'deki AB reformlarının gözden geçirileceğini söyledi. Bu konuyla İçişleri Bakanlığının ilgilenmesi gerektiğini belirten Bağış, ?Bunun hesabını iyi yapmamız gerekir? dedi.

Yurtdışına götürülen gazetecilerle ilgili bir soru sorulduğunu hatırlatan Bağış, şöyle devam etti:

?Türkiye'de AB süreciyle ilgili kamuoyunun bilgilenmesi açısından gazetecilerimizin yardımını önemsiyoruz. Gazeteciler seçilirken diplomasi konusunda, AB konusunda, Türk dış politikası konusunda bilgi sahibi olacak ve toplumu aydınlatacak kişiler arasından seçilir. Bunların bir kısmı endi masraflarını karşılamaktadır ama artık Başbakanlığımızın emrinde uçaklarımız vardır, bunlarda yer olursa onları misafir edebiliyoruz.?

Bazı web sayfalarında AB süreciyle ilgili ilanlar yer aldığını ifade eden Bağış, ?Eğer sizin de tavsiye edeceğiniz ve ücretsiz yayınlamaya kabul edecek web sayfası varsa onlara da grafikleri ulaştırırız? diye konuştu.

TBMM Genel Kurulunda, Ekonomi Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ile Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün 2012 yılı bütçeleri kabul edildi.

TBMM Başkanvekili Meral Akşener, oylamanın ardından birleşimi yarın saat 11.00'de toplanmak üzere kapattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber