2003-2004 eğitim-öğretim eğitim yılının açılış konuşmalarında YÖK Yasası'nın değişmesi merkeziyetçi yasanın sadeleştirilip yeni çerçeve bir yasa çıkarılması gerektiği vurgulandı

Haber Giriş : 23 Eylül 2003 08:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
2003-2004 eğitim-öğretim eğitim yılının açılış konuşmalarında YÖK Yasası'nın değişmesi merkeziyetçi yasanın sadeleştirilip yeni çerçeve bir yasa çıkarılması gerektiği vurgulandı

ÜNİVERSİTELERDE 2003-2004 eğitim-öğretim akademik yılı başladı. Açılış törenindeki konuşmalarda eğitimin daha kaliteli hale nasıl getirileceği sorusuna cevap aranırken, YÖK Yasası da tartışılan noktalardan biri oldu.

ODTÜ'de eğitim-öğretim yılı, Kültür ve Kongre Merkezi'ndeki törenle başladı. Rektör Prof. Dr. Ural Akbulut, açılış konuşmasında, Şubat 2001 krizi ve sonrasında devlet üniversitelerinin idari ve mali açıdan zarar gördüğünü söyledi. Prof. Akbulut, YÖK yasa tasarısı taslağının mevcut haliyle çıkması durumunda, o günü Türk üniversite ve bilim tarihi için kara gün olarak ilan edeceklerini belirtti. Prof. Akbulut, YÖK Yasası'nın değişmesi, merkeziyetçi yasanın sadeleştirilip çerçeve bir yasa çıkarılması gerektiğini vurguladı.

Kaliteyi tartışalım

İTÜ 2003-2004 Akademik Yılı açılışı nedeniyle, Ayazağa Yerleşkesi'ndeki Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de katıldı.

Demirel yaptığı konuşmada, siyasi iktidarların yapacağı en büyük yanlış işin, üniversiteye el atmak olduğunu kaydederek şunları söyledi:

?Onlarla ancak işbirliği yapılır. Türkiye'yi geliştirecek olan insanları yetiştiren kadrolara el atıp ne yapacaksınız? Üniversiteleri hizaya kalkmak, hizalandırmaya kalkmak, kafasını taş duvara vurmaktır. Benden söylemesi. Benim siyasi bir maksadım yok. Bu, büyük bir yanlıştır. Bırakın üniversiteyi, bilimin istikametine gitsin ve hür, doğru, özerk üniversiteden hiç korkmayın. Yalnız, yönlendirilmiş bilimadamından korkun. Doğru söyleyenden korkmayın. O gerçek bir bilimadamıdır. Gerçekleri çarpıtandan korkun. Hem kendini, hem sizi belaya sokar.?

Rektör Prof. Dr. Sağlamer, Cumhuriyet üniversitelerinin bugün Avrupa üniversitelerinin yapmak istediği akademik ve yönetsel reformları gerçekleştirdiğini, ancak finansal sistemlerinin çağdışı olduğunu belirtti.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, üniversitelerin sorunlarının, ideolojik tartışmalar yerine ülke yararına sonuç çıkaracak anlayış içerisinde tartışılması gerektiğini belirtti. Çankaya Üniversitesi'nin 2002-2003 eğitim-öğretim yılı çok sayıda davetlinin katıldığı törenle başladı. Açılış konuşmasını yapan Adalet Bakanı Çiçek, üniversitelerde problemler yaşandığını bildiğini belirterek, ?Ama konuyu gene yanlış bir zeminde tartışıyoruz. Bence tartışılması gereken konu, kaliteli eğitim meselesidir? dedi.

Çiçek, öğrencilere de seslenerek, diplomasız olmadığını, ancak diplomanın da yetmediğinin bilinmesi gerektiğini söyledi. Eğitimdeki kalite sıkıntısının sonuçlarını toplumun ödediğine işaret eden Çiçek, Türkiye'deki hukuk fakültelerinin çokluğundan yakındı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin açılışında Rektör Prof. Türkay Tüdeş ise, üniversite yönetimi olarak hedefleri arasında altyapı çalışmaları, eğitim öğretimle ilgili çalışmalar ve öğretim elemanlarına yönelik çalışmaların önemli yer tuttuğunu dile getirdi.

H.O.Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber