Ankara'da kolera alarmı

Haber Giriş : 18 Ağustos 2005 10:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı'nın defalarca 'Ankara'da kolera vakası yok' açıklamalarına rağmen AKŞAM'ın konuştuğu hekimler Ankara'daki kolera salgınını doğurladı. SES Başkanı Dr. Köksal Aydın, 20'si doktor yaklaşık 130 kişinin tedavi altına alındığın açıkladı. Hastanelerin kimi bölümleri ise karantinaya alındı.

Ankara Numune Hastanesi'nde görevli ve isminin açıklanmasını istemeyen bir hekim, koleranın kentin değişik bölgelerinden gelen kişilerde görüldüğünü belirterek şunları söyledi:

Broşürler hazırlandı

'Farklı bölgelerde görülmesi suyun önemli bir geçiş noktası olduğunu ortaya koyuyor. Numune Hastanesi çalışanlarında da kolera başgösterince hastane yönetimi tedbir aldı. Hastanenin su depoları da incelenmeye alındı. Çeşmelerden su içmek yasaklanarak, su damacanaları konuldu. Mönüde tavuk veya yumurtalı besinlerden kaçınıldı. Onun yerine hastalara çorba, makarna veya cacık veriliyor.'

Ankara'da 1994 yılında da ölümlere varan kolera salgını olduğunu hatırlatan hekim, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Ankara Çayı'nın suyu ile yetiştirilen besinlerin tüketilmemesi gerektiği konusunda yetkilileri uyarmıştık. Ancak aradan geçen 11 yıl rağmen önlem alınmadı ve şimdi kolera yine gündemde. Bu salgınla ilgili Ankara Çayına dikkat edilmeli. Ankara İl Sağlık Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı hastalıktan korunma yöntemleri ile ilgili broşürler bastırmaya başladı.'

Belediyeden esnafa klor

Ankara'da koleraya karşı Çankaya Belediyesi de önlem alarak diğer belediyelere de örnek olabilecek bir uygulama başlattı.

Belediye görevlileri sebze ve meyvelerden geçebilecek her türlü bulaşıcı hastalığa karşı esnafa klor tabletleri dağıtmaya başladı. Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Aysun Esengil zabıta ekiplerinin Çankaya Belediyesi sorumluluk alanındaki pazar yerlerini dolaşarak esnafa klor tableti dağıttığını belirtti. Esengil uygulamanın sadece koleraya yönelik olmadığının altını çizdi.

Niye saklanıyor

'Ankara'da yüzde 100 kolera var' diyen Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Başkanı Dr. Köksal Aydın ise hastalığın ilk olarak sağlık çalışanlarında görüldüğünü açıkladı.

Ankara'daki hastanelerde 20'si hekim, 30 sağlık çalışanının koleradan tedavi gördüğünü belirterek, 'Ancak bu hastalık kayıtlara kolera olarak geçirilmedi. Sağlık Bakanlığı'nın saklaması gereksiz. Çünkü hastalığa yakalananlar doktor, bizler doktoruz, neyi kimden saklıyorsunuz?' diyerek tepkisini dile getirdi.

Ankara'daki yaklaşık 130 kişinin koleradan tedavi gördüğünü açıklayana Dr. Aydın, 'Bir kolera hastası, etrafındaki 100 kişiyi ilgilendirir. Gerek Sağlık Bakanlığı, gerek Büyükşehir Belediyesi bir takım tedbirler alıyor. Sulardaki klor oranı artırılıyor. Bu hastalık az gelişmişliğin bir göstergesidir' dedi.

Herkes tedirgin

Ankara'da kolera salgını olduğu halde Sağlık Bakanlığı'nın kamuoyuna bunu açıklamamasına ve alınması gereken tedbirler konusunda uyarmamasına anlam veremediğini belirten Türk Tabipleri Birliği 2. Başkanı Dr. Metin Bakkalcı da 'Sağlık Bakanlığı'na 'bunu açıklayın' dedik. İnsanlar tedirgin oluyor. Bu konu açıklanmadığı zaman her türlü spekülasyonlar yapılıyor' diye konuştu.

Akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber