TBMM Milli Eğitim Alt Komisyon Başkanı Ömer Özyılmaz, meslek liseleri ile ilgili olarak yaşanan sorunlar ve çözümleri noktasında alternatif bir rapor hazırladı.

Haber Giriş : 12 Kasım 2003 14:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Milli Eğitim Alt Komisyon Başkanı Ömer Özyılmaz, meslek liseleri ile ilgili olarak yaşanan sorunlar ve çözümleri noktasında alternatif bir rapor hazırladı.

Akademisyen olan Doç. Dr. Özyılmaz raporunda, hükümetle hocaların arasını açarak YÖK kanun taslağı görüşmelerinin kesilmesine neden olan ve TBMM Milli Eğitim Alt komisyonu'nda incelemesi devam eden ÖSS'ye girişte katsayı eşitsizliğinin giderilmesiyle ilgili taslağın 'çerçeve yasa ' olarak ele alınması gerektiğini vurguluyor. Tek maddelik taslağın komisyonda görüşülmesinin ardından alt komisyona havale edilmesi ile taslağın 'rafa kaldırıldı' yorumunun yapılmasına katılmadığını ve bu görüşlerin yanlış olduğunu belirten Özyılmaz, altkomisyonun çalışmalarını bütün hızıyla sürdürerek, bu hafta sonuna doğru üst komisyona taslağın gönderileceğini açıkladı. Özyılmaz raporunda belirttiği alternatif öneriler ve alt komisyonda üzerinde çalışmaları devam eden taslakla ilgili şunları açıkladı: ''Şu anda bunun üzerinde çalışıyoruz. Bu hafta çalışmaları bitiriceğiz. Katılımcı anlayışla tarafları dinledikten sonra komisyon üyeleri ile birlikte yaptığımız çalışmaları biraraya getirip kanun tasarısına yeni bir şekil verdikten sonra milli eğitim üst komisyonuna taslağın sonhalini göndereceğiz. Bundan sonra iş milli eğitim üst komisyon başkanına kalıyor. Belki bu hafta veya gelecek hafta başında taslağı vereceğiz. Biz hazırlık yaptık. Henüz içeriği düzenlemedik''.

2004 yılına ÖSS'ye girişi düzenleyecek olan taslağın 2004 yılına yetişeceğini açıklayan Özyılmaz, taslakla ilgili bu hafta Kamu-Sen, KESK ve Memur-Sen'e bağlı eğitim sendikalarını davet ederek görüş ve önerileri aldıklarını kaydetti. Alt Komisyona üye göndermeyeceğini açıklayıp bu yönde tutumunu sürdüren CHP'nin çok yanlış ve önyargılı hareket ettiğini ifade eden Özyılmaz, ''Tasarı hakkında eğitim sendikalarını dinledik. Bu hafta içinde eğitim fakülteleri gelecek, milli eğitim müdürlüklerinden okullar gelecek ve OSYM yetkililerini dinleyeceğiz. Türkiye'de herkesi dinleyeceği. Düzenlememizi ona göre yapacağız. CHP'nin üye göndermemesi görüşmeleri engellemeyecek. Biz oy çokluğu ile taslağı üst komisyona havale edeceğiz'' diyerek tasarı üzerinden çalışmalarda sonaşamaya gelindiğini anlattı.

'ÇERÇEVE YASA'DA GENEL VE MESLEK LİSELERİNİN SORUNLARI ELE ALINMALI

AK Parti Erzurum Milletvekili Ömer Özyılmaz, üniversiteye girişi düzenleyecek olan tasarı konusunda kendisinin görüşünün 'Çerçeve Yasa' olarak ele alınması olduğunu söyleyerek, meslek liseleri ile genel liselerinin sorunlarının birlikte ele alınması gerektiğinin altını çizdi. Özyılmaz, ''Bu çerçeve yasada meslek liseleri de genel liselerde şuandaki sıkıntılarından kurtarılmalıdır. Mesala şuan meslek liseleri zararda, sıkıntıda. Bunların kuratarılması için meslek liselerinin öncelikli olarak meslek yüksek okullarına okullarına girişler sınavsız olmalıdır. Melek okullarının programları da bitmiş halde. Meslek Yüksekokulları yeniden düzenlenerek cazip hale getirilmesi lazım. Bunlar, Meslek Yüksek Okulu'nu (MYO) bitiren öğrenciye kendi alanında iş kuracak olanlara devlet çok düşük faizle kredi vermelidir. MYO öğrencisi, lise öğrencisine 3/1 oranında askerliği daha az yapmalıdır. Çünki üniversite mezunu lise mezununa oranla yüzde 50 az askerlik yapıyor. MYO mezununu çalıştıran özel sektördeki iş yerine devlet bazı muafiyetler getirmesi lazım. Bu vergi muafiyeti olabilir. Bu okulları cazip hale getirirsek, pek çok meslek lisesi mezunu bu okullara gidecektir. Ayrıca bu okulları MYO'nu bitiren öğrenciye kendi alanlarındaki fakülteye de sınavsız okumalı. Meslek lisesi muzunları kendi alanlarında fakülteye giderlerse onlara artı puan verilmeli. Farklı fakültelere giderlerseler eğer en ufak bir katkı ve eksiltme olmamalıdır'' şeklinde değerlendirmelere raporunda yer verdi. Raporda ayrıca meslek liselerinin genel liselerle eşit seviyede yarıştırılması gerektiği de vurgulanarak, genel liseler içinde sorunların olduğuna işaret edildi.

Hafta başında alt komisyona görüş ve önerilerini sunan memur konfederasyonlarına bağlı eğitim sendikalarından tek maddelik katsayı eşitsizliğini giderecek olan kanun tasarısı ile ilgili görüşlerinin yüzde 90 oranında olumlu olduğunu kayededen Özyılmaz, eğitim sendikalarından sadece Eğitim-Sen'in İmam Hatip liselerinin taslak dışında tutulması yönünde görüş belirttiğini söyledi. Özyılmaz, ''Eğitim-Sen katsayı konusunda 'meslek liseleri ile genel liseler arasındaki bu ayrımı ortadan kaldırılam diyor' ama imam hatip liselerini ortadan kaldıralım. İmam hatip Liseleri ne meslek lisesi olsun ne de genel lise statüsünde olsun. Burdan çıksın diyor. Kendi başına bir şey olsun diyor''dedi. Katsayı eşitsizliğini düzenlemeye amaçlayan taslağın tek madde olmadığını üç madde olduğunu ve 2 maddesinin de yürürlülük maddesini olmak üzere toplam 5 maddeden oluşktuğunu söyleyen Özyılmaz, kamuoyunda tasarının tek madde olarak yansıtılarak yanlış anlaşılmalara yol açtığını kaydetti.

''TASARIYI GECİKTİRMEYE ÇALIŞANLAR DA VAR''

AK Parti Erzurum Milletvekili Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Eğitim Alt Komisyon Başkanı Ömer Özyılmaz, alt ve üst komisyonun çalışmaları 2004 ÖSS sınavanı yetiştireceğini düşündüğünü belirterek, taslağın yetişmemesi için uğraş verenlerin olduğunun da altını çizdi. 2004'e yetişmesinde TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Tayyar Altıkulaç ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e büyük iş düştüğünü anlatan Özyılmaz, ''Bu bizim elimizde değil komisyon başkanı ve milli eğitim bakanının da daha belirleyici olduğunu da söylemem lazım. Bütün gücümüzle yetiştirmek için çalışıyoruz. Bu konuda geciktirmeye çalışanlar da var. Toplumda onlarda bellidir. Muhalefet bu alt komisyona üye vermedi. Bu sonderece yanlış ve sakat bir durumdur. Tabiiki bu görüşmeleri etkilemez. Komisyon 6 kişidir. 4'ü AK Parti, 2'si CHP'dendir. CHP'den üye gelmesede biz oy çokluğu ile kararımızı alırız'' dedi.

habervitrini

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber