2-B Kanunu geliyor

Haber Giriş : 08 Kasım 2005 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı'nın vetosuyla gündemden düşen 2-B arazileri, bu kez yasa değişikliği ile satılacak. İstanbul'da Sultanbeyli ve Ümraniye gibi semtlerin neredeyse tamamı 2-B arazilerinin üzerinde kurulu.

Hükümet, 2-B olarak adlandırılan "orman vasfını kaybetmiş Hazine arazilerinin" satışı için yeniden harekete geçiyor. Daha önce Anayasa değişikliği ile gerçekleştirilmeye çalışılan, ancak Cumhurbaşkanı Sezer'in veto etmesi nedeniyle gündemden düşen 2-B'lerin, bu defa kanun değişikliği ile satılması planlanıyor.

Çevre ve Orman Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı'nın çalışmaları sonucunda, 2-B'lerin satışına dönük bir Kanun Taslağı hazırlandı. "2924 Sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi Hakkında Kanunda Bazı Değişiklikler Yapılması ile 13 ve 18. Maddelerinin Yeniden Düzenlenmesine ve Orman Kanunu'nun 2. Maddesinde Değişiklik Yapımasına Dair Kanun Taslağı" 15 maddeden oluşuyor.

Önce Hazine adına tescil yapılacak

Söz konusu taslak, ilgili kuruluşlarla yapılacak değerlendirmelerin ardından son şeklini alacak, daha sonra da Başbakanlığa sevkedilecek. Taslağın temel hükümleri şöyle:

-Orman kadastro komisyonlarınca orman sınırları dışına çıkarılan yerler, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın talebi üzerine Hazine adına tescil edilecek. Bu yerler, tescille birlikte, Maliye Bakanlığı emrine geçecek.

-Orman içi köylülerinin yerleştirilmesi amacıyla orman sınırları dışına çıkarılarak Hazine adına tescil edilen yerlerden Çevre ve Orman Bakanlığı'nca uygun görülenler, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na tahsis edilecek.

Getirilen hükümlere göre satışı yapılamayan taşınmazlar, genel hükümlere göre değerlendirilecek.

Satış geliri orman köylüsüne gidecek

-Satıştan elde edilen gelirler, orman köylülerinin kalkınmalarının desteklenmesi için kullanılmak üzere Çevre ve Orman Bakanlığı Bütçesine özel ödenek kaydedilecek.

-Özel gelir ve özel ödenek kaydedilen miktarların önceki yıllarda kullanılmayan bölümü, ertesi yıl bütçesine devredilecek.

-2-B'lerin satışında, rayiç bedel tespiti özel komisyonlarca gerçekleştirilecek.

-Orman kadastrosu yapılmış yerlerde, bir defadan fazla orman sınırları dışına çıkarma işlemi yapılamayacak.

-Yeni düzenlemeye ilişkin Yönetmelikler, Kanunun yayımı tarihinden itibaren 6 ay içinde hazırlanacak.

10 milyar YTL gelir bekleniyor

Türkiye'de orman vasfını kaybetmiş Hazine arazilerinin toplam büyüklüğü 473 bin hektar olarak ölçülüyor. Bir başka ifadeyle, bu araziler 4 milyar 730 bin metrekarelik veya 5 milyon 98 bin 467 dönümlük bir alanı kaplıyor. 2-B'ler, özellikle İstanbul, Antalya, Balıkesir, Mersin, İzmir, Bursa gibi illerde yoğunlaşıyor. İstanbul'da ise Sultanbeyli, Ümraniye Sarıyer ve Beykoz'da Hazine arazilerinde yapılaşma görülüyor. Ekonomi yönetimi, 2-B'lerin buralarda evi, işyeri olanlara öncelik verilerek satılması halinde, en az 10 milyar YTL'lik bir gelir elde edileceğini hesaplıyor.

İşgal durumuna göre bölünerek satılacaklar

Maliye Bakanlığı, orman olarak ihya edilemeyen arazileri rayiç değer üzerinden satacak

Belediye ve mücavir alan sınırları içindeki taşınmazlardan, tekrar orman olarak değerlendirilemeyenler, Maliye Bakanlığı'nca Orman Genel Müdürlüğü'ne tahsis edilecek.

Tekrar orman olarak ihya edilemeyenler, fiili işgal durumuna göre bölünerek, Maliye Bakanlığı'nca rayiç değer üzerinden satılacak.

Bu taşınmazlardan genel ve özel bütçeli kamu idarelerinin görecekleri hizmetler için gerekli olanlar, Defterdarlık ya da mal müdürlüklerinde bulunan ihale komisyonlarınca belirlenen bedelin, talepte bulunan idarece ödenmesi halinde, bu kuruluşun tasarrufuna bırakılacak.

Tasarrufa bırakılan taşınmazlar, milli emlak birimlerince tahsisli mal gibi işleme tabi tutulacak. u Orman sınırları dışına çıkarılan yerlerden, belediye ve mücavir alan sınırları içindekiler hariç, fiili durumlarına göre bölünerek satılacak yer, yapı ve tesisleri kullananlardan, satış işlemleri tamamlanana kadar ecrimisil alınmayacak.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber