İstanbul'un 3. havalimanı 2017'ye yetişmeyecek

Dünyanın en büyüğü olması beklenen üçüncü havalimanının 2017'ye yetişmesi tehlikede.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 02 Mart 2013 23:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İstanbul'un 3. havalimanı 2017'ye yetişmeyecek

Şartname alan 16 firmanın en büyük çekincesi bölgedeki maden çukurlarının doldurulması

Normalde günde 200 kamyonla çalışan firmalara göre, 2017'ye yetişmesi için 20 bin kamyonun günde 5 sefer yapması şart. Buna göre havalimanı en iyi ihtimalle 2021'de tamamlanır

ASLI IŞIK

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, son teklif verme tarihi 3 Mayıs olarak ilan edilen Yap-İşlet-Devret (YİD) modelli İstanbul 3. Havalimanı ihalesinde hedeflerinin en az üç 'sağlam' teklif almak olduğunu; ihaleye 8-10 teklif gelmesi gibi bir beklentilerinin olmadığını söyledi. Gazetecilerin soruları yanıtlayan Yıldırım, önemli olanın ihalede oluşacak teklif olduğunu belirterek, "Hayalci olmayalım; 8-10 tane teklif gelecek gibi bir beklentimiz yok. Ama kuvvetli gruplar kendi aralarında da birleşebilirler" dedi. İhaleyle; aralarında TAV Havalimanları Holding, Limak İnşaat, AIC Group, Koç Holding, Sabancı Holding, Kolin İnşaat, Alarko Holding, IC İçtaş, Fraport, Çelebi Hava, Doğuş Holding ve Varyap'ın da olduğu firmalar ilgileniyor.

5 FİRMA UZASIN DİYOR

YILDIRIM, bugün itibarıyla şartname alan 16 firmadan beşinin süre uzatım talebi oluğunu; henüz ihaleye uzun bir süre olması sebebiyle konunun daha sonra değerlendirileceğini söyleyerek, "Firmalar çalışsın; yoğun bir biçimde aynı talep gelirse ona göre değerlendiririz" dedi. Firmalardan gelen sorular olduğunu ve bu soruların yönlendirmesiyle şartnamede değişiklikler söz konusu olabildiğini belirten Yıldırım, "Benim zeyilnameden anladığım, şartnameyi kökten değiştirecek bir değişikliktir; henüz ciddi sayılabilecek bir değişiklik olmadı" diye konuştu.

FİRMLARA GEREKLİ ADRESİ GÖNDERECEĞİZ

YAPIM işinin en önemli unsurlarından olan havalimanı için seçilen bölgedeki eski maden ocaklarından kaynaklı çukurların doldurulması konusuna da değinen Yıldırım, "Firmaya (toprağı) nereden taşıyacağını, ocağı, şartlara uyan malzemeyi nereden alacağını biz göstereceğiz. Bu konuda hala tereddüdü olan firmalar olduğunu da biliyoruz. Fazla toprak hareketinin zorlukları olmakla beraber; bunu projeyi engelleyici bir iş olarak görmüyoruz" dedi.

KÖPRÜ-OTOYOL DOSYASI KAPANDI

BAŞBAKAN Erdoğan'ın fiyatı düşük bulduğuna yönelik yaptığı açıklamanın ardından, iptal edilen köprü-otoyol özelleştirilmesiyle ilgili de konuşan Yıldırım "O dosya kapandı. Şimdi halka arz konusunda ÖİB çalışma başlattı" dedi. Yıldırım, THY halka arzının ise şu an gündemde olmadığını kaydetti. Lufthansa-THY ortaklığına da değinen Yıldırım, "Lufthansa, geçen yıl yüzde 4 küçüldü, THY yüzde 20 büyüdü. Bu gelecekteki işbirliği için önemli bir ölçüdür" dedi.

ŞİRKETLER NORMALDE 200 KAMYONLA ÇALIŞIYOR

REUTERS'A konuşan şartname sahibi bir firma yetkilisi ise, yapım işinde en büyük maliyet kalemlerinden birinin zeminin doldurulması olduğunu, teknik olarak dolgu miktarının yüksekliğinin projenin zamanında bitmesini imkansız kıldığını belirterek, "Belirtilen dolgu miktarı için 20,000 kamyonun dört yıl boyunca her gün 5 sefer yapması gerekiyor. Büyük firmaların kaba bir hesapla 200 kamyonla çalıştığını düşünün; ki bu söylediğim bile büyük bir rakam" diye konuştu. Yetkili, yeni havalimanının "en azından" TAV'ın, Atatürk Havalimanı için kira sözleşmesinin devam ettiği 2021'e kadar bitmesinin mümkün olmadığını değerlendirdi.

KAZALAR İNSAN HATASI

TÜRK Hava Yolları'nın (THY) güvenilirlik sorununun olup olmadığına ilişkin soruya Ulaştırma Bakanı, kaza istatistiklerinin hangi aralıklarda hazırlandığının önemli olduğunu belirtti. Bakan Yıldırım, kazaların genellikle insan kusurlarından kaynaklandığının da altını çizdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber