'İlacımı uzmana yazdırayım; ama doktor nerede?'

Haber Giriş : 31 Aralık 2005 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı üyeleri için şimdiye kadar ayrı ayrı uygulanan ilaç sistemi Maliye Bakanlığı tarafından birleştirildi.

Kurumlar arasındaki farklı uygulamaları ortadan kaldırmak ve harcamaları disiplin altına almak için gerçekleştirilen düzenleme vatandaşın ilaca ulaşımını zorlaştırdı. Kronik hastalıkların tedavisinde kullanılan pek çok ilaç, ?uzman hekim' şartına bağlandı. Pratisyen hekimlerin yazdığı psikiyatri, tansiyon, diabet, kalp-damar, göz ve üst solunum yolu ilaçları artık eczanelerden verilmiyor. Daha önce ilaçlarını evlerine en yakın sağlık ocaklarında yazdırabilen vatandaşlar, artık hastane hastane uzman doktor aramaya başladı. Küçük il ve ilçelerin çoğunda tüm branşlarda uzman hekim bulunmuyor.

Yeni çıkarılan Bütçe Uygulama Talimatı'na takılan vatandaşlardan biri de Tekirdağ'ın Şarköy ilçesinde yaşayan 60 yaşındaki Zeliha Aktaş. Bağ-Kur'lu Aktaş, gözlerindeki rahatsızlık nedeniyle 15 yıldır gözyaşı damlası ve merhemi kullanıyor. Bugüne kadar her ay Şarköy Devlet Hastanesi'ne giden Aktaş, ilacını da ilçedeki bir eczaneden alabiliyordu. İlaçları biten Aktaş, hastaneye ilaç yazdırdıktan sonra eczaneye gitti. Her zaman ilaçlarını aldığı eczacı, Aktaş'ı bu kez, ?Kusura bakmayın, ilaçlarınızı artık göz hekimine yazdırmanız gerekiyor.? şeklinde karşıladı. Uygulamaya anlam veremeyen Aktaş, tekrar hastaneye gitti. Fakat Şarköy ilçesindeki devlet hastanesinde tek bir göz hekimi bile yoktu. Aktaş'a hastanede ?En yakın göz hekimi Tekirdağ'da. İlacınızı almak için şehre gitmeniz gerekiyor.? denildi.

Hayat boyu ilaç kullanmak zorunda olan Aktaş, ?Ayda iki kutu ilaç gerekiyor. Her ay iki defa Tekirdağ'a mı gitmek zorunda kalacağım?? diyor. Gözyaşı damlasının 5 lira 26 kuruşa satıldığını belirten Aktaş, karşılaştığı durumu, ?Tekirdağ'a günübirlik gidip dönmek, yol ve yemek parası dahil 30 liraya çıkıyor. 5 liralık ilaç için 30 lira masraf edilir mi?? sözleriyle eleştirdi.

?Hastalar mağdur edilmemeli'

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Kaplan, Maliye Bakanlığı'nın kamu ilaç harcamalarını düşürmek için yaptığı düzenlemenin vatandaşı mağdur ettiğini söyledi. İlaç tüketiminin daha akılcı ve rasyonel yollarla azaltılabileceğini dile getiren Kaplan, ?Eczacılar ve tabiplerle birlikte hem vatandaşı mağdur etmeyecek hem de devleti zorlamayacak ortak bir yol bulunmalı.? diye konuştu. Türk Tabipleri Birliği (TTB) ise yeni Bütçe Uygulama Talimatı'nın geri çekilmesini istedi. TTB yetkilileri, uygulamayla hem vatandaşların mağdur edildiğini hem de ülkedeki on binlerce pratisyen hekimin hasta bakamaz duruma düşürüldüğünü öne sürdü. Pratisyen Hekimler Derneği de ülke genelinde uzman hekim dağılımı göz önüne alındığında büyük bir kitlenin ilaca ve sağlık hizmetine ulaşamayacağını kaydetti.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber