12 taksit, yüzde 22 faizle kartzede-banka barışı geliyor

Haber Giriş : 02 Şubat 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

12 taksit, yüzde 22 faizle kartzede-banka barışı geliyor Kredi Kartları Yasa Tasarısı, dün akşam eklenen yeni metinlerle TBMM Sanayi-Ticaret Komisyonu'ndan geçti. Buna göre, bankasıyla barışmak isteyen kartzede, borcu sorunlu hale geldiği andaki miktar üzerinden değerlendirilecek, buna yıllık yüzde 22 faiz uygulanıp, 12 taksitlik ödeme planı yapılabilecek.

1.3 katrilyon liraya ulaşan ve 187 bin kişiyi ilgilendiren sorunlu kredi kartı borçlarına, TBMM'den yıllık yüzde 22 faizli ve 12 taksitle yeniden yapılandırma olanağı çıktı. Kredi Kartları Yasa Tasarısı'nın görüşüldüğü Sanayi-Ticaret Enerji Komisyonu'nda dün akşam hararetli ve uzun tartışmaların ardından, Türkiye Bankalar Birliği'nin de (TBB) mutabık kaldığı yeniden yapılandırma formülü, tasarı metnine önergeyle ekledi.

12 TAKSİT, YÜZDE 22 FAİZ:

Önergeye göre, bankaların haklarında icra takibi yaptığı kredi kartı borçluları, bankalarca hazırlanacak ödeme planının ilk taksidini peşin olarak öderlerse, anapara borçlarını, yüzde 22 yıllık faiz üzerinden 12 eşit taksitte ödeme olanağına kavuşacak. Anapara olarak, icra takibinin başladığı andaki tutar esas alınacak. Örneğin, 1 milyar liralık kart borcu, bankaların ödeme uyarıları yaparak üç ay sonrasına kadar işletilen faizle 3 milyar liraya çıkmış ve bu tutar üzerinden icra takibi başlatılmışsa; yüzde 22 faiz uygulanacak yeni ödeme planı bu 3 milyar lira üzerinden uygulanacak.

60 GÜNLÜK SÜRE:

Kart borçlusu, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 60 gün içinde bankaya veya banka avukatına yazılı olarak başvurarak yasadan yararlanmak istediğini söyleyecek. Başvuruya, güncel tebligat adresi eklenecek. Kredi kartı borçlusu, bankaya başvurup bu ödeme planı doğrultusunda taksit tutarlarını öderse, hakkındaki icra işlemleri duracak. İcra-İflas Yasası'ndaki süreler işlemeyecek. Ancak icra takip işlemleri, ancak son taksidin vadesinde ödenmesiyle tamamen sona erecek.

İTİRAZLAR KALKACAK:

Yeniden yapılandırılacak borçlarda, kart borçlusunun daha önce yaptığı itirazlar ortadan kalkacak. Borçlu yeni ödeme planındaki taksitlerden birini vadesinde ödemezse, maddeyle sağlanan haklar ortadan kalkacak. Gecikme faizi üzerinden başlatılmış mevcut icra takip işlemleri yeniden başlayacak. Yeniden yapılandırılacak borçlar ve yeni ödeme planı, kart borçlusuna daha önce yaptığı ödemeleri geri isteme hakkı vremeyecek.

97'DEN YÜZDE 22'YE İNECEK:

AKP-CHP'li Komisyon üyelerinin ortak olarak verdiği ilk önerge, icra takibindeki kredi kartı borcuna, temerrüt tarihindeki anaparaya, yıllık TÜFE'nin bir buçuk katını geçmemek üzere gecikme faizi uygulanarak 24 eşit taksitte ödenmesi isteniyordu. Verilen arada, önergenin bu kadar radikal bir değişikliğe uğraması, imza sahibi vekilleri kızdırdı. CHP'li Hasan Ören, "Biz birşey yapmış olmuyoruz" diyerek, Komisyon'da bulunan bankacılar ile hukukçulardan açıklama istedi. TBB hukukçuları, bu önergeyle, şu anda yüzde 97 olarak uyguladıkları faizi, yüzde 22'ye indirdiklerini vurguladı.

Gecikme faizine Merkez Bankası sınırı geliyor

KREDİ Kartları Tasarısı'na eklenen önemli bir önergeyle bankaların kredi kartlarına uyguladığı akdi faiz ve gecikme faizine sınır getirildi. Hazırlığını Merkez Bankası'nın yaptığı bu önergeyle getirilen düzenleme şöyle:

Akdi faiz oranı, bankacılık sektörünün kredi kartları için "iki önceki ayda" uyguladığı ağırlıklı ortalama fgaiz oranının yüzde 25 fazlasının geçemeyecek.

Gecikme faiz oranı, bankacılık sektörünün ik önceki ayda kredi kartları için uyguladığı ortalama gecikme faiz oranının yüzde 25 fazlasını geçemeyecek.

İki önceki ayda kredi kartlarına uygulanan faiz orannları, her ay Merkez Bankası'nca açıklanacak. Buna gerekçe olarak da ağrılkılı fortalama faiz oranlarına ilişkin verilerin bankalarca hazırlanmasının zaman alması gösterildi.

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Erdem Başcı, akdi faize sınır getirilmesinin çok önemli olduğunu söyleyerek, kredi kartı alacaklarında yaşanan sorunlarının asıl sebebibin akdi faizin yüksekliği olduğunu vurguladı.

AKP'linin boşanma davası açtığı eşi de kart mağduru

AKP Trabzon Milletvekili Ali Aydın Dumanoğlu'nun boşanma davası açtığı eşi Sevil Dumanoğlu'nun, olmayan kredi kartının 7 milyon liradan 2 milyara ulaşan kart borcu TBMM Sanayi Komisyonu'nun gündemine oturdu. Konuyu Komisyona Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün taşıdı. Aygün'ün "bir AKP milletvekilinin eşi" olarak aktardığı olayın Sevil Dumanoğlu'nun başından geçtiği öğrenildi. Olay şöyle gerçekleşti:

Bir banka, Dumanoğlu'na olmayan kredi kartına ait bir hesap ekstresi gönderdi. Ekstrede, olmayan kredi kartına ait 7 milyon liralık yıllık kart üyelik ücreti ile, ek kart, gecikme, dönem faizi ile birlikte 17 milyon 31 bin lirayı 19 Şubat 2003 tarihine kadar ödemesi talep edildi. Bir ay sonra gönderilen ikinci ekstrede borcun 18 milyon 223 bin liraya çıktığı belirtildi.

Bankayı arayarak borcun nedenini soran Dumanoğlu hesap ekstresinin iptalini istedi. Banka, hatasını kabul ederek sorunu çözeceğini beyan etti. Trajikomik olaylar zinciri bu tarihten sonra başladı. Banka, Dumanoğlu hakkında Ekim 2003'te icra takibi başlattı. Ödeme emrinde alacağın faiz ve ihtar masrafı ile birlikte 52 milyon 535 bin liraya ulaştığı belirtiliyor, avukatlık ücreti tarifesinin üç katı tutarındaki avukatlık masrafı ile yüzde 109 oranındaki gecikme faizinin de mağdureden tahsili isteniyordu. İcra Müdürlüğü'nce tebligat yapıldı, ancak Dumanoğlu adreste olmadığından tebligat gerçekleşmedi.

İcra Dairesi'nin Çankaya İlçe Emniyet Müdürlüğü, Emekli Sandığı ve SSK'dan adres ve kimlik bilgilerine ulaşma girişimi de sonuç vermedi. Bu bilgilere ulaşamayan İcra Müdürlüğü, Basın İlan Kurumu aracılığıyla gazeteye ilan vererek mağdureye tebligat yaptı. 150 milyon liralık ilan bedeli de mağdurenin borç hanesine eklendi. İlandan da sonuç alamayan İcra Müdürlüğü, Çankaya'daki 5 ayrı tapu müdürlüğüne yazı yazarak mağdurenin taşınmaz malı varsa, haciz şerhi düşülmesini istedi. Tapu müdürlüklerinden birinde mağdurenin ailesinden miras kalan 1/3 hisseli evine rastlandı ve haciz kondu. Hemen ardından icra için sözkonusu eve gidildi ancak adreste kimse bulunamadı.

* İcra Müdürlüğü Temmuz 2004'te yine gazeteye ilan vererek, mağdureye tevfikat yapılan taşınmazı olduğu yolunda tebligat yaptı. İlanın 300 milyon liralık bedeli de borç hanesine yazıldı. Ekim 2004'te, haczedilen gayrimenkulün kıymet takdiri için polis nezaretinde mağdurenin aileden kalma 1/3 hisseli evine gidildi. Kapı çilingirle açılarak 100 milyar liralık daireye 36 milyar değer biçildi. Bunun 1/3 hissesi olan 12 milyar liranın mağdureye düştüğü not edildi. Çilingir dahil bütün masraflar mağdurenin hesabına yazıldı. Gayrımenkul Satış İcra Müdürlüğü yine gazete ilanıyla mağdureye taşınmazın kıymet takdirini tebliğ etti. 590 milyon liralık ilan bedeli mağdurenin borç hanesine eklendi.

* Sevil Dumanoğlu, olanların farkına 20 Ocak 2006'da bankanın kardeşine ulaşması ile vardı. Sevil Dumanoğlu, 12 milyon lira iken 2 milyar liraya ulaşan ve aslında kendisine ait olmayan bir borç nedeniyle satışa çıkarılan evini kurtarmaya çalışıyor.

Şener: Sistemi zorlamaz

BAŞBAKAN Yardımcısı Abdüllatif Şener de yapılan değişikliğin "sistemi zorlamayacağını" söyledi. Şener, yüzde 22'nin de yüksek bulunduğunu söyleyen bir gazeteciye, "Şu anda uygulanan faizin yüzde 100 olduğunu düşünecek olursanız, yüzde 22'ye inmiş olması iyi bir orandır" dedi. Tüketici Dernekleri Federasyonu Başkanı Turhan Çakar ise değişikliğin sorunu çözmeyeceğini belirterek, "Düzenleme bugünkünden de geri.Yüz binlerce insanın mağduriyeti devam edecek. Hükümet, tüketicinin değil bankacıların yanında yer aldı" dedi. ATO Başkanı Sinan Aygün de hükümetin 22 bankanın yer aldığını savundu.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber