Muğla Rektörü, bir öğretim üyesi için bildiri yayınladı..?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Şubat 2006 14:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Muğla Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik'in bir öğretim üyesi Ahmet DUMAN ile ilgili olarak tüm üniversite çalışanlarına gönderdiği basın bildirisinin metni aşağıda yayınlanmaktadır.


T.C. MUĞLA ÜNİVERSİTESİ

Değerli Çalışma Arkadaşlarım,

Zaman zaman sizlere aşağıdaki ayrıntılı açıklamaya benzer açıklamalar yapmak zorunda kaldığım için üzüntümü belirterek, huzur içerisinde sağlam adımlarla üniversitemizi el ele güçlendirmeye ve yüceltmeye harcayacağımız, en öznemli varlığımız 'zamanı' bu şekilde harcadığım için özür dilerim.

Konu, Üniversitemizi basın aracılığıyla yıpratma gayreti içinde olan gruba katılan öğretim elemanlarımızdan Prof. Dr. Ahmet DUMAN'ın etik kural tanımayan, gerçeğe dayanmayan ve tamamen kişisel çıkarlarına yönelik söylemleri, hem Muğla Üniversitesi'ne hem de Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'ne zarar veren akademik ilkelere yakışmayacak tavır ve davranışlarından dolayı içine düştüğü durumdan kendisini mağdur gibi göstererek sıyrılma çabaları ile yaptığı ve yaptırdığı açıklmalardır.

İngiltere Durham Üniversitesi'nde görev yaptığım yıllarda, Ahmet DUMAN aynı üniversitede Ankara Üniversitesi adına (39. madde) doktora öğrencisi olarak bulunmaktaydı. benim 1995 yılında Muğla Üniversitesine katılmamdan sonraki gelişmeleri, kişinin öz geçmişinden özetleyeceğim.

Ahmet DUMAN, Durham Üniversitesi'nde doktorasını Ocak 1997 tamamlanmış ve Kasım 1998'de doçent ünvanını almıştır.

Rektör yardımcısı olarak görev yaptığım dönemde Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde birlikte görev yaptıkları Doç Dr. Hasan ÜNDER ile birlikte Fakültelerindeki kadro sıkışıklığını ve yeniden yapılanmayı gerkçe göstererk Müuğla Ünibersitesi'ne Doçent kadrosuna gelme arzularını belirtmişlerdir.

Yeni kurulan Eğitim Fakültemizin büyüyen öğretim elamanı ihtiyacını karşılamak üzere verilen ilana başvuran Ankara Üniversitesi Eğitim fakültesi'nde görev yapan Doç Dr. Hasan ÜNDER ve Doç.Dr. Ahmet DUMAN'ın çalışmaları o döenmin atanma koşulları için yeterli bulunmuş ve adaylardan Doç. DR. Hasan ÜNDER 01.04.2002 tarihinde göreve başlamışlardır. Göreve başladıklarında her iki öğretim elemanımızda o dönemin Muğla Üniversitesi Lojman Yönetmeliğ uyarınca sıra tahsisli olarak lojman tahsisi yapılmıştır.

Doç.Dr. Ahmet DUMAN'a Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Doçent kadrosunda görev yaptığı sürece yasa ve yönetmelikler çerçevesinde bulunabileceği tüm kurul üyelikleri ve diğer görevlere gelebilme hakkı verilmiş, ayrıca Rektörlüğüm döneminde Eğitim Bilimleri Enstitü Kurabilme düşüncesi ile kendisine Sosyla Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcılığı görevi de verilmiştir.

Ancak kendisine gösterilen iyi niyet, güven ve saygıyı kötüye kullanarak öğretim üyeliği dahil yürüttüğü bütün görevlerde ast ve üstleri ile büyük bir huzursuzluk yaratan Doç.Dr. Ahmet DUMAN, Rektörlük görevini devir almamın ardından kendisinin üst yönetime yakın olduğu söylemleri ile Rektörlük makamının adını ve Rektör Adını kullanrak akademik ve idari personel arasında üniversitde çeşitli yaptırımlara gücü olduğu şeklinde bir görüntü yaratm açabası içine girmiştir. Özellikle Eğitim Fakültesi'nde korku kültürü oluşturma gayreti ile sözde yaptırım gücünü çalışanlara her an kullanacağı duygusunu yaratmaya çalışmıştır. Doç.Dr. Ahmet DUMAN tarafından baskı oluşturma amacı ile yaratılmaya çalışılan bu olumsuz görüntünün gerçek olmadığını anlatabilmek için Eğitim Fakültesi çalışanları ile defalarca toplantılar yapılarak yönetimin bütün çalışnalarına eşit uzaklıkta olduğu açık bir biçimde tarafımdan vurgulanmıştı.

Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcılığı sırasında yarttığı gerginlikler Enstitüyü zor duruda bırakmış ve Enstitü Müdürü Prof. Dr. Nihal ÖREN, Doç. Dr.Ahmet DUMAN'ı görevi bırakmaya davet etmiştir. Doç. Dr.Ahmet DUMAN'ın bizim bildiğimiz idari görevden ilk istifası bu şekilde gerçekleşmiştir.

Bu olayı üst yönetimlerin bütün kademelri ile ilişkilendiren Doç. Dr.Ahmet DUMAN, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nihal ÖREN'in görev yaptığı eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölüm başkanlığı'nı yürütmesine bağlı olarak, akademik anlayış ve etiği bir yana atıp eline geçen her fırsatta Prof. ÖREN'e yapılabilecek bütün saygısızlıkları yapmıştır. Bölümünde yarattığı huzursuz çalışma ortamı nedeniyle Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nihal ÖREN'in bir yıl başka bir üniversitede görev istemesinme neden olmuştur.

Kasım 1998'de Doçentliğe yükseltilen Ahmet DUMAN, beşinci yılınıu doldurduğu tarih olan Kasım 2003 tarihini izleyen ilk akademik ilan döneminde çalışma alanında ilan edilen profesörlük kadrosuna başvurmuş, jürinin çalışmalarını yeterli bulması sonucu 2004 yılında uğla Üniversitesi Yönetim Kurulu tarafından 'Profesörlüğe' yükseltilerek atanmıştır.

Profesörlüğünün ardından sık sık kendisinin üniversite yönetiminde değerlendirilmesi gerektiğini çevresinde dillendirerek, benim kısa bir süre vekaleten yürüttüğüm Eğitim Fakültesi dekanlığı görevine talip olmuştur. Ancak kendisi dışında dekan adayları olduğunu anladığında, Mart 2005 içerisinde, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı için kendisine gelen teklifle benden izin istemiştir.

Bu görevin kendisi için iyi bir referans olacağını, ancak Muğla Üniversitesinde o dönem yükümlülüklerini tamamlayıp haziran-Temmuz 2005'te ayrılmasının daha doğru olacağını söylememe rağmen, orada kendisine çok ihtiyaç olduğunu o nedenle hemen başlaması gereketiğini belirterek Nisan 2005'te dönem ortasında, başlangıçta üç yıl süreli ve üçer yıl süreyle yeniden atanabileceği tama zamanlı ve yüklü bir mesai gerektiren onurlu ve özveri isteyen Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde Eğitim Fakültesi Dekanlığı görevine başlamıştır.

Yürüttüğü dersler için yeni görevlendirme yapma imkanımızın var olmasına ve Muğla ile Sivas arasındaki 1100 km mesafeye rağmen 2004-2005 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Yarıyılında başlamış olduğu dersleri devam ettirmesinin pedagojik açıdan doğru olacağı düşüncesi ile yolluk ve ders ücretleri ödenerek Muğla-Sivas arasında gidip gelerek dönemi tamamlaması sağlanmıştır. bu dönem için, ilişik kesme sürecinde mutlaka yapılması gereken bürosunu ve üzerindeki zimmetli demirbaşların teslimi işlemi yürütmekte olduğu dersler nedeni ile kendisinin imzladığı bir tutanakla Temmuz 2005 kadar ertelenmiştir. Çocuklarının ve ailesinin mağdur olmaması için, Fakültelerde yaşanan büro sıkışıklığı ve lojmanlardaki uzun bekleme listesine rağmen, Lojman Yönetmeliği'nin belirlediği tarihin ötesinde Temmuz 2005 tarihine kadar lojman da oturması için süre tanınmıştır.

Ancak taahhüt ettiği tarih gelmeden Prof. Dr. Ahmet DUMAN yargıya başvurarak kendisini mağdur pozisyonunda gösterip odasının ve lojmanının boşaltılması konusunda yürütmeyi durdurma kararı aldırmıştır. Üniversitenin gerekçeli itirazı ile Bölge İdare mahkemesi kararı bozarak "kadrosu Muğla Üniversitesinde kalmakla beraber 3 yıl gibi bir süre görev ve hizmetinden yararlanılamayacak durumda olması ve Dekanlık görevini yaptığı üniversitede de kendisine lojman tahsis edilme imkanı olduğu" gerekçesi ile çalıştığı büroyu ve oturduğu lojmanı boşaltması gerektiği yönünde karar almıştır. Yargıya saygımız sonsuzdur, Ahmet DUMAN lehine bir karar çıkmış olsa idi, etik değerlere uymamasına rağmen uygulamamız gerektiği gibi, Prof. Dr. Ahmet DUMAN aleyhinde bir kararı da uygulama zorunluluğumuz olduğu açıktır.

Aşağıdaki ayrıntılar için özür diliyorum, ancak maddi olarak zarara uğradığını gerekçe göstererek Dekanlık görevinden ayrılan Prof. Dr. Ahmet DUMAN'ın dört yılını henüz doldurmamış bir profesör olarak Muğla'da çalışırken aylık maaşı ortalama 2.100 YTL civarındadır. Oysa Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde dekanlık görevi ve bölgesel tazminatla birlikte eline geçen ortalama aylık 3.350 YTL civarındadır. Muğla da oturduğu lojmanın aylık kirası 363 YTL olup, çocuğunun eğitim gördüğü bölgede eşdeğer bir evin kirası 450-500 YTL'dir. Görüldüğü gibi Prof. Dr. Ahmet DUMAN geçersiz bahaneler peşindedir aslında dekanlığı bıraktığında maddi bir kayba uğramaktadır.

Sivas Cumnhuriyet Üniversitesi'nin lojman imkanları Muğla'dan çok daha iyi durumda olup, Dekanlar için özel ayrılmış lojmanlara vardır. Prof. Dr. Ahmet DUMAN'ın oturması gerekli lojman, Bölge İdare Mahkemesi'nin belirttiiği gibi Muğla'da değil Sivas'tadır. Muğla Üniversitesi'nin çok sınırlı sayıda olan lojmanı aktif görevdeki Muğla Üniversitesi'nde kadrosu bulunan değil görev yapanlara tahsis edilmelidir.

Üniversitelerde idari görevler, bir takım ruhu içerisinde kurumuna gönül vererek, hedeflenen noktalara üniversiteyi taşımak için kabul edilir ve özveri ile yürütülür. Bir rektörden gelen dekanlık teklifini kabul edip, onunla üniversitenin geleceği yönünde gönül birliği yapan, göreve üç ay dahi geç başlamasının Sivas için kayıp olacağı duygusu ile yola çıkan ve Rektörün kendisine çok ihtiyacı olduğu ifadesi ile Muğla'dan ayrılan bir kişinin, 1100 km ötedeki hakkı olmayanbir lojmanı bahane ederek, daha o görevde bir yarıyılı dahi tam olarak tamamlamadan güven kavramından ve özveriden yoksun bir istifa kararının ve kendisini mağdur gösterenilmek için dönüp geldiği kurumu ve krurum yöneticilerini hiçbir mantıklı açıklaması olmayan haksız, ilkesiz, etik değerlerden yoksun, taşıdığı titre yakışmayan bir üslupla, Yüksek Öğretim Kurumu'na şikayet etme ve basın yolu ile yıpratma çabalarının arkasında neler aranması gerektiği yorumunu sizlere bırakıyorum.

2004 yılında kendisinin de içind bulunduğu Eğitim Bilimleri Kongresine katılan bir grup öğretim elemanımız tarafından 2006 yılının Kongrenin Muğla'da yapılması yönünde karar aldırılmışken, 2005 sonbaharında Denizli Pamukkale Üniversitesi'nde yapılan kongrede delege delege dolaşarak Muğla Üniversitesi'ni karalayan ve Kongrenin Muğla2da yapılmasını engellemeye çalışan ve her fırsatta her ortamda kendisini buralara kadar taşıyan, kurumuns, Muğla Üniversitesi'ne zarar veren Prof. Dr. Ahmet DUMAN, üzülerek ifade etmeliyim kianlaşılması ve kabul görmesi zor bir ruh hali içerisine girmiştir.

Şahsımda Üniversitemize yönettiği çirkin söylemlerle 1hukuksuz, ilkesiz, etik dışı ve kişisel husumete dayalı yönetim anlayışı" gibi tanımlamalar yapan ve bu analayıştan zarar gördüğünü belirterek basın yoluyla yarattığı olumsuzlukları gündem dışı bırakıp, üniversitemizi yıpratmaya çalışan Prof. Dr. Ahmet DUMAN ve onun gibiler, her yerde olduğu gibi bizim Üniversitemizde de olacaktır.Ancak bizim birlikte büyüterek sevgiyle saygıyla güvenle ve özveriyle güçlendirdiğimiz Muğla Üniversitemiz, hedeflediğimiz geleceğe sürekli sağlam ve kararlı adımlarla ilerlemektedir. Araçları hangi platform olursa olsun ya da o platforma çıkardıkları marjinal isimler kim olursa olsun üniversitemizdeki olumlu gelişmeleri kimse yavaşlatamayacaktır.

Ben, çalışma Arkadaşlarıma inanıyorum, güveniyorum ve sizlerle çalıştığım için övünüyorum.

Sevgi, saygı ve selamlarımla.

Prof. dr. Şener OKTİK

Rektör

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber