Bitlis'in son semer ustasından sitem dolu sözler

Bitlis merkezde yaşayan Aziz Ölekli isimli vatandaş, zor şartlarda altında semercilik mesleğini yaşatma mücadelesi veriyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Eylül 2013 09:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bitlis'in son semer ustasından sitem dolu sözler

Bitlis merkezde yaşayan Aziz Ölekli isimli vatandaş, zor şartlarda altında semercilik mesleğini yaşatma mücadelesi veriyor.Hiç çıraklık yapmayan Ölekli yaklaşık 25 yıldır bu mesleği yaptığını ifade ederek yetiştirecek çırak bulamıyor.Bir semeri 2 veya 3 günde yaptığını belirten Aziz Ölekli (48), semer yapımında kullanılan orijinal malzemeleri bulamadığını kaydetti.90'lı yıllarda Aydın'ın Söke ilçesinde hayvancılık yaptığını anlatan Ölekli, kendisine semer lazım olduğunu fakat Bitlis'ten semer gönderemediklerini bu nedenle semer yapımını kendi kendine öğrenip yaptığını ifade etti.

“ESKİ SEMERCİ USTASI BANA ÖĞRETMEDİ AMA BEN ÖĞRETMEK İSTİYORUM”

Semer yaptığı dönemlerde eski semer ustasının yanına gidip mesleği öğrenmek istediğini anlatan Ölekli “Semer ustalarının yanına gittiğim zamanlar usta sırf ben öğrenmeyeyim diye semer yapmayı bırakırdı. Ama ben bu mesleğin kaybolmaması için eleman arıyorum bulamıyorum” dedi.Semerin Bitlis ve köyleri için ezelden ebediye olan bir ihtiyacı olduğunu kaydeden Ölekli, “Eskiden çarşı merkezinde Zülfikarlar hanı diye bir yeri vardı orada hep semerciler ustaları vardı. Şimdi tek semer yapan ben evimin bahçesinde bu işi yapmak zorundayım. Gündüzleri çalıştığım için iş çıkışı yapıyorum” şeklinde konuştu.Kendisinden başka semer yapanın olmadığını belirten Ölekli, “Bugün ben bu semerleri yapmasaydım atları veya katırları olan kişiler ne yapacakları çok merak ediyorum. Çünkü Bitlis'te geçimi at sırtında yük taşımakla yapanlar var ayrıca köydeki vatandaşlar bütün evsel işlerinde ya at ya da katır kullanıyorlar dolayısıyla bu hayvanlara semer lazım oluyor” diye konuştu.

Semer yapma mevsimin kış ayları olduğunu dile getiren Ölekli, “Semerleri kış aylarında yapıp yaza hazırlıyorum. Alıcılarda gelip beklemeden satın alıyorlar. Bunun yanı sıra semer yapımında kullanılan malzemelerin orjinalini de bulamıyorum. Dolayısıyla başka malzemeler kullanmak zorunda kalıyorum. Semer yapmak zahmet ve zor bir iştir. Öyle ki 2 veya 3 günde ancak bir semer yapabiliyorum” dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber