İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

MEB'de şube müdürü olmak isteyen öğretmenlere pratik bilgiler

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 26 Ekim 2013 08:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB görevde yükselme yönetmeliğine göre şube müdürlüğü sınavına girmek için 10 yıl mı yoksa 5 yıl mı öğretmenlik şartı var? 657 sayılı Kanunun 68-B maddesini herkes farklı yorumluyor. Bu işin doğrusu nedir ve başka ince ayrıntılar var mıdır?

12 Ekim 2013 tarihinde yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmelikte görevde yükselmeye ilişkin detay bilgilere yer verilmiş ve hangi unvan için ne kadar hizmet süresi istendiği ile diğer şartlar açıkça belirtilmiştir. Bu konuyla ilgili olarak kafaları karıştıran veya karıştırabilecek konuları yukarıda yer verilen soru paralelinde detaylarıyla açıklamaya çalışacağız.

Şube müdürü kadrolarına atanabilmek için hangi şartlar aranır?

Milli Eğitim Bakanlığında şube müdürü kadrolarına atanabilmek için aranacak şartları maddeler halinde şu şekilde sıralayabiliriz:

1- Şube müdürü, tesis müdürü ve basımevi müdürü kadrolarına görevde yükselme suretiyle atanacakların yazılı ve sözlü sınavda; diğer kadrolara görevde yükselme suretiyle atanacak personelin ise yazılı sınavda başarılı olmaları gerekir.

2- 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen şartlar ile ikinci fıkrada kadrolar itibariyle belirtilen hizmet süresi ve eğitime ilişkin şartları taşımak. Yani şube müdürü kadroları genellikle 1 inci dereceli olduğu için en az 10 yıllık hizmet süresi aranmaktadır. Genel İdare Hizmetleri Sınıfındaki 1, 2, 3 ve 4. dereceli kadrolara nasıl atama yapılacağı ise 657 sayılı Kanunun 68/B maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddede yer alan hükme göre MEB'deki 1. ve 2. derece şube müdürlüğü için 10 yıl; 3 veya 4. dereceli şube müdürlüğü içinse en az 8 yıl hizmetin olması gerekmektedir.

Burada önemli olan husus şudur; 1 ve 2. dereceler için 10; 3 ve 4. dereceler için 8 yıllık hizmet süresinin tespitinde hangi hizmetlerin değerlendirilmeye alındığıdır. Hizmet süresinin nasıl değerlendirileceğine ilişkin olarak şunları ifade edebiliriz;

a- Kamudaki tüm statülerde geçen hizmet sürelerin tamamı (İşçi, geçici personel, sözleşmeli, vekil, memur) b- Askerlikte geçen sürelerin tamamı, c- Yüksek öğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalışılan sürelerin 6 yılı geçmemek üzere dörtte üçü. Bir örnek verecek olursak: 5 yıl hizmeti olan bir öğretmenin, kamuya girmeden önce bir dershanede 4 yıllık hizmeti (SGK'dan belgelemek kaydıyla) var ise bu kişi 5 + 4*3/4=8 yıllık hizmeti olan birisi olarak değerlendirilecektir.

3- En az fakülte veya dört yıllık yüksekokul mezunu olmak.

4- Talim ve Terbiye Kurulu uzmanı, eğitim uzmanı, uzman, raportör, sivil savunma uzmanı veya sayman kadrolarında iki; okul müdürü görevinde iki; müdür başyardımcısı veya müdür yardımcısı görevlerinde ayrı ayrı veya toplamda üç; şef kadrosunda dört veya öğretmen kadrosunda beş ya da bu alt bentte sayılan kadrolarda toplam dört yıldan az olmamak üzere asaleten görev yapmış olmak.

5- 5 yıldan az öğretmenlik hizmeti olup da atanma tarihine kadar 5 yıllık hizmeti dolacaklar şube müdürlüğü sınavına katılamazlar. Ancak, 5 yıllık öğretmenlik hizmeti olup da 10 yıldan az hizmeti olanlar atanma tarihine kadar bu süreyi tamamlarlarsa 1 inci dereceli şube müdürlüğü sınava katılabilirler.

6- Aday öğretmenlikte geçen süreler dikkate alınır? Evet dikkate alınır. Çünkü, madde metninde asaleten ifadesi kullanılmış olup, asil ifadesi kullanılmamıştır. Asalet ifadesi vekaleten yapılan görevlerle ayrım yapmak için kullanılan bir ifadedir. Örneğin, Şef kadrosunda 2 yıl vekaleten, 3 yılda asaleten görev yapan bir memur şube müdürlüğü sınavına müracaat edemeyecektir.

7- Ancak, İnşaat ve Emlak Grup Başkanlığı ile Bilgi İşlem Grup Başkanlığı şube müdürlüğü kadroları ile il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde bu Grup Başkanlıklarının işlerini yürüten şube müdürlüğü kadrolarına; bu Yönetmelikte öngörülen görevde yükselme yazılı ve sözlü sınavlarında başarılı olmaları şartıyla Bakanlığın mimar, mühendis veya branşı Bilişim Teknolojileri ve Elektrik Elektronik Teknolojisi olan öğretmen kadrolarında en az beş yıl hizmeti bulunanlar arasından atama yapılır.

Ahmet Ünlü'nün yazısının devamını okumak için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber