Emniyet'ten sürücülere uyarı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Mart 2006 14:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Emniyet Müdürlüğü, sürücülere bazı basit karşılaştırmalardan örneklerle ''hayat kurtaracak'' uyarılarda bulundu. Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün resmi internet sitesinde, ''Güvenliğiniz İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler'' başlığı altında yer alan uyarılarda, trafik kazalarının önlenmesi için uyulması gereken tavsiyeler, örnekler verilerek hatırlatılıyor.

Emniyet kemerinin kaza veya ani fren durumunda, ''sürücünün araçla aynı hıza sahip bedeninin araçla aynı anda durabilmesini sağladığı'' belirtilerek, bu sayede kemer takan sürücünün araç içinde çeşitli yerlere çarpmadığı kaydediliyor.

Otomobildeki bir kişinin ağırlığının, bulunduğu aracın 50 kilometre hızla başka bir araç ya da cisimle çarpıştığında 30 misli arttığı hatırlatılıyor.

Araçta arka koltuğa oturtulan küçük çocuklara takılan emniyet kemerinin tam koruma sağlayabilmesi için de arka koltuğa monte edilmiş ve boynu tutacak özel koltuk kullanılması gerektiğine dikkat çekiliyor.

ALKOL SÜRÜCÜYE ''SAHTE GÜVEN'' VERİR

İnternet sitesinde, sürücüleri alkollü araç kullanmamaları konusunda da uyaran emniyet yetkilileri, alkolün insan vücudunu ''sinsice'' etkilemeye ve ele geçirmeye başladığına işaret ediyor.

Buna göre, rahatlama ve gevşeme hissine kapılan sürücüler sahte bir güven duygusu içerisine girerek, daha fazla alkol alıyor. Bunun sonucunda da her yıl alkollü araç kullanma sonucu meydana gelen kazalarda çok sayıda insan hayatını kaybediyor.

''Eğlenmek ve keyif almak için alınan alkolün yolu kullanan diğer sürücülerin hayatlarını karartmasına izin vermeyin'' ifadesinin yer aldığı uyarılarda, şu örneklere yer veriliyor:

''0.5 promil alkol bulunan, yani l duble rakı içen sürücü, hiç alkol almamış sürücüye göre 2 kat daha fazla kaza riski ile karşı karşıyadır.

Alkol oranı l promil olursa yani 2 duble rakı içildiği varsayıldığında sürücünün aldığı risk 10 katına çıkacaktır. Bu miktar sizin için hala yeterli değilse ve siz 'ben bir duble daha içerim' diyorsanız almış olacağınız risk tam 25 katına çıkacaktır.''

EN BÜYÜK TEHLİKE ''SÜRAT KÖRLÜĞÜ''

İnternet sitesine göre, seyir esnasındaki hız artışı, sürücünün çevredeki bilgileri toplaması, ayırt etmesi ve tanımlaması için gerekli süreyi yok ediyor ve sürücüler, deneyimli olsun ya da olmasın, kadın, erkek, genç, yaşlı fark etmeksizin bu etkiden kaçınamıyor.

Birkaç kilometrelik hız artışının, yanlış algılama ve tahmine sebebiyet vermesi sonucu kazaya neden olabilecek bir tehlike oluşturduğu belirtiliyor. Şehir içinde, tüm ölümlerin yüzde 30'unun, tüm yaralanmaların ise yüzde 100'ünün şehir içi hız limitlerinin altında oluştuğu hatırlatılarak, hız artışı ile alınan riske dikkat çekiliyor.

''Hız ne kadar artarsa sürücünün bakış alanının o oranda daha uzağa odaklandığı ve buna sürat körlüğü denildiği'' belirtilen uyarılarda, bunun sonucunda sürücünün yol kenarında neler olduğunu, tehlike yaratabilecek gelişmeler olup olmadığını denetleyemediği kaydediliyor.

Sürat körlüğü içerisindeki sürücü için en büyük tehlikelerden birisinin de sürücünün, aracın hızını olduğundan daha az zannetmesi olduğu belirtilerek, şöyle deniliyor:

''30 km hızla seyrederken meydana gelen bir çarpışmada araç içinde maruz kalacağınız etki, bir apartmanın birinci katından düşmeye eş bir çarpma etkisine eşittir. Çarpışma anındaki hız 50 kilometreye çıktığında etkileyecek çarpma etkisi 3. kattan, 70 kilometreye çıktığında 6. kattan, 90 kilometrede ise 10. kattan düşmeye eş olacaktır. Bu ifadeler, hızın artışı ile birlikte araçtakilerin maruz kalacakları ölüm riskinin nasıl arttığını gayet açık şekilde ortaya koymaktadır.''

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber