Et ve Balık Kurumu yeniden devlete döndü

Haber Giriş : 10 Nisan 2006 08:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devletin, tepkilere rağmen, özelleştirme kapsamına alarak büyük ölçüde özelleştirdiği Et ve Balık Kurumu (EBK), Doğu-Güneydoğu'da işsizlik ve üretimsizlik gerekçesiyle, terör olaylarının da yükselmesi üzerine yeniden devletleştirildi. EBK'nın il ve ilçelerdeki tesislerini satınalanlar, bu işletmeleri çalıştırmak yerine, çoğunlukla kıymetli arsalarını değerlendirmeyi yeğlediler.

Yüzlerce kombina kapatıldı, tasfiye edildi veya atıl kaldı. Bu süreçte, EBK'da örgütlü sendika Öz Gıda-İş ve onun bağlı olduğu Hak-İş Konfederasyonu'nun Genel Başkanı Salim Uslu'nun deyişiyle, istisnasız bütün başbakanlar, "Yanlış yaptık" dediler. Ancak, bir türlü geri dönülemedi.

AKP DÖNEMİNDE GERİ ADIM: Hak-İş'in de bastırması üzerine (Salim Uslu, birkaç kez özel randevu alarak Başbakan'la sadece bu konuyu görüştü), EBK özelleştirme kapsamı dışına çıkarıldı. Bir başka deyişle Et ve Balık Kurumu yeniden devletleştirildi. Bunda, bizzat Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatı etkili oldu. Terörün yeniden etkili olmasının da kararda rol aldığı belirtilirken, bu karaın amacı, bu bölgelerde hayvancılığı ve hayvancılığa dayalı sanayiyi geliştirerek, insanlara iş sağlamak, diye açıklandı. Yeniden devletin "KİT"i (Kamu İktisadi Teşekkülü) haline gelen EBK'nın 2004 yılı hesapları TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda geçen hafta görüşülerek kabul edildi.

KAMUYUZ, AYRICALIK İSTERİZ: Bu sırada konuşan Genel Müdür Hasan Atagül, "Biz de kamu kurumuyuz. Başta MSB ve Jandarma Genel Komutanlığı olmak üzere, ihalelerde kamu kurumları bize öncelik-avantaj sağlasınlar" dedi. Atagül, hayvancılığı yeniden canlandırmak için Hükümet'in EBK'yı "özelleştirme kapsamından çıkardığını" anımsattı. Atagül, EBK'nın 7 et kombinasıyla çalışmasını sürdürdüğünü, bunun 4'ünün Doğu ve Güneydoğu illeri Erzurum, Van, Diyarbakır ve Bingöl'de bulunduğuna dikkat çekti.

ZİRAAT BANKASI DEVREDE: Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği ile "sözleşmeli besicilik projesi" oluşturacaklarını, Ziraat Bankası'nın da kredi desteği vereceğini anlatan Atagül, "Pazarlama için de profesyonel adımlar atacağız" dedi. Hak-İş Başkanı Salim Uslu da, 1990'lı yıllarda başarıyla uygulanan "sözleşmeli besiciliği" desteklediklerini bildirdi. Uslu, "Maliyet artı kar"a göre çalışacak sistemde, malını pazar pazar dolaştırma şansı olmayan besicinin güvenceye kavuşacağını söyledi.

İÇ GÖÇE KARŞI ÇÖZÜM: Atagül, hayvancılık desteklenerek iç göçün önlenmeye çalışıldığını belirterek, "Bu yıl kombinalarda yenileme çalışmalarına başlayacağız. Diyarbakır, Sakarya ve Sincan kombinalarını pilot olarak seçtik" dedi. Komisyon üyelerinin, toplam 7 et kombinasında çalışan bin kişinin fazla olduğu eleştirisine de Atagül, "Personel fazlalığını kabul ediyoruz. Ancak EBK kombinaları eski teknolojiyle çalışıyor. Bu nedenle daha fazla eleman çalıştırıyoruz. Ortalama ücret 2.2 milyar lira" dedi.

1.5 MİLYAR ÜCRET YÜKSEK: Atagül, işçinin net 1.5 milyar lira aldığını söyledi. Uslu ise Hürriyet'e, EBK'nın ücret düzeyi en düşük KİT olduğunu savunarak, "O rakamlar giydirilmiş ücretler. Ücretler yüksek değil" dedi.

Uslu: Geç de olsa yanlıştan dönüldü

EBK'da örgütlü Öz Gıda-İş'in de başkanı olan Hak-İş Başkanı Salim Uslu, EBK'nın özelleştirme kapsamından çıkarılmasını "Geç de olsa yanlıştan dönme" olarak yorumladı ve şu görüşleri dile getirdi:

Bir KİT olarak EBK'nın misyonu devam ediyor. Hayvancılık, besicilik çok karlı bir sektör değil. Devletin sağladığı özel imkanlarla kurulmuş bütün kombinaların maalesef yüzde 90'ı kapalı. Sadece Erzurum'da 6 tane kapalı kombina var. Besicilik kesinlikle ucuz maliyetli istihdam yaratmanın en pratik, en ucuz yolu.

AB, Türkiye'den tarımın payının azaltılmasını istiyor. Bu yüzden tarım alanları zorunlu olarak daralacak ve kırsal kesim kaynaklı 'işsizlik patlaması' yaşanacak. Bu noktada hayvancılık tarıma ciddi bir alternatif. Nüfusun büyük kentlere göçü, hayvancılık özendirilerek engellenebilir. Bu, zorlu tarım müzakerelerini de kolaylaştırır.

10 yıl kadar önce 'Devlet et, süt, yemi kapatarak Doğu'dan elini mi çekiyor?' diye afişler astık. Keşke haklı çıkmasaydık. Bugün, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde işsizliğe ve bundan yararlanan terör örgütüne karşı devlet yeniden benzer teşvikleri getirme çabasına girdi.

İki yıl önce Manisa Kombinası'nı özelleştirdiler, bir et firması satın aldı, ama çalıştıramadı. Bu kombina iki yıldır kapalı ve şimdi yeniden EBK almaya çalışıyor. Kentlerin dışında 'Organize Sanayi Bölgeleri' gibi 'Organize Hayvancılık Bölgeleri' oluşturulmalı. Çiftçi arpa üretince birim başına 1 YTL kazanıyor, bunu yeme ete dönüştürünce 7 YTL kazanıyor.

Devletin DMO'yu elinde tutmasının ekonomik hiçbir yararı yok. EBK özelleştirileceğine öncelikle DMO özelleştirilsin.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber