'Bankacılar vicdan azabıyla depresyon hapı kullanıyor'

Amirlerinin zoruyla başta yaşlılar olmak üzere tüketicileri kandırarak zorla sigorta yaptıran, paralarını fonlara kaydıran bankacıların büyük kısmı, vicdan azabıyla depresyon hapı kullanıyor

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 23 Kasım 2013 09:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
'Bankacılar vicdan azabıyla depresyon hapı kullanıyor'

Haksız ücret ve komisyonlarla vatandaşın parasına göz diken bankalar, türlü sigorta ve 'opsiyonlu işlem' oyunlarıyla da tüketicileri yanıltarak para kazanıyor. Bankaların 61'den fazla ücret ve komisyonu, mahkemelerce hukuksuz bulunmasına rağmen tüketiciden alınmaya devam ediyor. Bankalar, bu ücretlerle doymadıkları için türlü oyunlara da başvuruyor. Hiçbir yerde çalışmayan emeklilere ve ev hanımlarına fark ettirmeden imzalattıkları kağıtlarla işsizlik sigortası bile yapan bankalar, her kredili mevduat hesabını da haber vermeden sigortalıyor. Bankaların para oyunları bunlarla bitmiyor. Son olarak yaşlıların hesaplarına da göz diktiler. Hesabında yüklü para bulunan yaşlılardan döviz kuru tahmini isteyerek hesabı 'opsiyonlu işlem'e çeviren bankalar, milyonlarca doları cebe indiriyor.

'TENHADA KISTIRIN'

Bütün bu hileli işlemler, bankalarda çalışanların büyük çoğunluğunu rahatsız ediyor. Genel müdürlükten gelen emirleri uygulayan bankacılar, işlerini kaybetmemek için itiraz edemiyor. Hatta bir banka genel müdür yardımcısının çalışanlara yazdığı maillerdeki 'müşteriyi tenhada kıstırın' talimatı günlerce kamuoyunda tartışılmıştı. Bu maile isyan eden bankacı ise işinden atılmış ve BDDK'ya her şeyi anlatmıştı. Oysa Hazine'nin tebliğine göre, banka personeli de yapılan usulsüzlüklerden amirleri kadar sorumlu tutuluyor.

PSİKOLOJİLERİ BOZUK

Bütün bu gelişmeler bankacıların psikolojilerini de bozdu. TAKVİM'in ulaştığı bankacılar, bu acı gerçeği şöyle anlattı: "Çoğumuz insanları kandırdığımızı bile bile emirleri uyguluyoruz. Bize kotalar veriliyor. 'Şu kadar kişi sigorta olacak', 'Şu kadar kişi bireysel emeklilik sistemine alınacak' diye. Yapamazsak zor durumda bırakılıyoruz. İlerlememiz durduruluyor, çeşitli baskılar başlıyor. Çoğu arkadaşımız depresyon ilaçlarıyla ayakta duruyor. Geceleri uyuyamıyoruz, vicdan azabı çekiyoruz. Yaşlı insanlar kandırılıyor."

VİCDAN KANATAN İŞLER

Bankacıların psikolojisini bozan işlemlerden bazıları şöyle: Emekli, memur ya da esnafa işsizlik sigortası yapılıyor. Oysa bunların işsiz kalmaları imkansız. Her kredili hesaba habersizce sigorta yapılıyor. Müşteri 20 bin lira kredi kullanıyor. Bu, sisteme 20 bin 500 lira olarak giriyor. Aradaki 500 TL ile sigortalar yapılıyor. Müşteri tüm işlemleri 20 bin lira üzerinden yapılıyormuş gibi görüyor. Vatandaş haberi olmadan o bankaya ait sigorta şirketinin poliçelerini imzalıyor. Paralı yaşlılar aranıp döviz tahmini soruluyor. Tahminini veren vatandaşa, o tahminden hesap açılıyor. Tahmin tutmayınca parası alınıyor. Sigortalı olduğunu bilmeyen vatandaş, risk oluşsa da tazminat talep etmiyor.

DOSYA MASRAFI TÜKETİCİYE İADE

Kahramanmaraş Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, bir bankanın ihtiyaç kredisi kullanan tüketiciden aldığı dosya masrafının iadesine karar verdi. Heyet, kendilerine müracaat eden vatandaştan alınan 425 liralık dosya masrafının hukuksuz olduğuna karar vererek iadesini kararlaştırdı. Heyet, aynı tüketiciden alınan yapılandırma ücretlerinin de iadesine karar verdi.

BANKAYA ŞOK CEZA

Bankalar, çalışanların fazla mesaileri nedeniyle şok cezaya çarptırıldı. 12 bankanın rekabeti ihlalden indirimli 837 milyon lira ceza ödemesinin ardından, bu kez daha yüksek sayıda banka, fazla mesaiye bıraktıkları personel için yaklaşık yarım milyar liralık ödeme ile karşı karşıya kaldı. Aralarında devlet bankalarının da bulunduğu çok sayıda bankanın cezası tebliğ edildi. Bankalar, 500 milyon TL'lik bu meblağı Ocak ayına kadar çalışanların hesabına yatıracak. Yatırmadıkları takdirde ise bu paranın 3 katı ceza alacaklar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber