Azami kredi kartı faiz oranlarının iptali için Danıştay'a dava

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Nisan 2006 14:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketiciler Birliği, Merkez Bankası'nın ilan ettiği azami kredi kartı faiz oranlarının iptali için Danıştay'a dava açtı.

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Şube Başkanı Üstün Bol, öğle saatlerinde Danıştay'a gelerek Merkez Bankası'nın kredi kartı faiz oranlarına ilişkin tebliğin yürürlüğünün durdurulması ve iptali talebiyle Danıştay'da dava açtı. Danıştay'da dava başvurusu sonrasında bir basın açıklaması yapan Bol, Merkez Bankası'nın faizlere ilişkin akılalmaz uygulamasına yargının son noktayı koymasını beklediklerini söyledi. Bol, 5464 sayılı Banka ve Kredi Kartları Yasası'nın kredi kartları konusunda zayıf durumda bulunan tüketicinin korunması amacına yönelik olarak çıkarıldığını belirterek, tüketicinin korunmasıyla ilgili kurumlar arasında Merkez Bankası'nın da yer aldığını hatırlattı. Ancak Merkez Bankası'nın bugüne kadarki uygulamarında, 5464 sayılı yasanın kendisine yüklediği görev ve fonksiyonu ifa etmediğinin görüldüğüne dikkat çeken Bol, yasanın yürürlüğe girdiği 1 Mart 2006 tarihinde ilan etmesi gereken azami faiz oranlarını bir ay boyunca ilan etmeyerek görevini ihmal eden Merkez Bankası Yönetimi'nin, Tüketici Birliği'nin suç duyurusu üzerine alelacele azami faiz oranlarını ilan ettiğini kaydetti. Bol, ancak Merkez Bankası'nın açıkladığı yüzde 5.6 oranındaki faiz oranının piyasa koşulları, bankaların diğer kredi enstrümanlarına uyguladıkları faiz oranları ve cari enflasyon oranları ile açıklanmasının mümkün olmadığını belirterek, "Bu nedenle geçtiğimiz hafta başında Merkez Bankası yönetimi hakkında bu kez görevi kötüye kullanma isnadıyla suç duyurusunda bulunduk. Bugün ise tüketicilerin daha fazla mağdur edilmesinin önlenmesi için azami faiz oranlarına ilişkin tebliğin yürürlüğünün durdurulması ve iptali talebiyle Danıştay'da dava açıyoruz" diye konuştu.

Bol, intihar, cinnet ve boşanmaların sebebinin bankaların kredi kartlarına uyguladığı tefeci faizleri olduğunu dile getirerek, yasanın güçlüye karşı zayıfı korumak için çıkarıldığını, ancak Merkez Bankası'nın güçlünün yanında olmaya devam ettiğini söyledi. Bol, söz konusu faiz oranlarının dünya gerçekleri ve Türkiye ekonomisiyle bağdaşmadığını, bireysel kredi faizlerinin yüzde 22 iken, kredi kartı faiz oranlarının yüzde 89 olmasının açıklanamaz olduğunu belirterek, yasa çıkarken milletvekillerinin televizyonlarda kredi kartı faiz oranlarının maksimum yüzde 3-3.5 olacağı yönündeki açıklamalarının yerine getirilmesini istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber