Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticiliklerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelikte değişiklik yapıldı.

Haber Giriş : 11 Ocak 2004 17:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticiliklerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelikte değişiklik yapıldı.

Bugünkü Resmi Gazete'de geçici 2 maddeden oluşan toplam 34 maddelik, Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticiliklerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine ilişkin yönetmelik yayımlanarak yürürlüğe girdi. Eski yönetmeliğe göre okul müdürünün inisiyatifi doğrultusunda sınav yapılmadan seçilen okul baş müdür muavini ve yardımcılıkları, yeni yönetmelik çerçevesinde bundan sonra sınavla seçilecek. Bu sınava, aday öğretmenliği kalkmış, 2 yıllık öğretmenlik hizmetinde bulunan tüm öğretmenler başvurabilecek. Adaylar, sınavdan aldıkları puanlara ve yapacakları tercihlere göre A tipi, B tipi ve C tipi okullara müdür yardımcılığı görevlerine atanacaklar.

Eski yönetmeliğe göre ortaöğretim kurumları müdürlükleri için yapılan sınav şartı kaldırıldı. Okul müdürleri performans kriterleri çerçevesinde 'mülakatla' belirlenecek. Bakanlık, Fen Lisesi, Anadolu Lisesi ve Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO) Müdürlükleri hariç diğer lise ve dengi okul müdürlerini atama yetkisini, il milli eğitim müdürlüklerine devretti. Oluşturulacak komisyonla İl Milli Eğitim Müdürü tarafından Vali onayı ile atanacak olan okul müdürlüğü için adaylarda bazı şartlar aranacak. Adaylar mülakata tabi tutulacaklar. Mülakata seçilecek olan adaylarda bir üst amirin değerlendirmesi, sicil, hizmet yılı, başarı ölçütleri (Takdirname, teşekkür), ödül, ceza ve doktora ve yüksek lisans gibi performans kriterlerine göre puanlama sistemine tabii tutulacaklar. Puanlamaya göre okul müdürlüğü için başvuran okul müdür yardımcıları arasından en yüksek puana sahip 5 aday, mülakat için çağrılacak. Yapılan mülakatta aday, tercihine göre A tipi, B tipi ve C tipi okullara 'okul müdürü' olarak asaleten atanacaklar.

Bakanlık önceki yıllarda okul müdürlüğü için yapılan sınavı kazanan okul müdürü adaylarının haklarını da saklı tuttu. Yeni yönetmeliğe ek madde koyarak ''Ellerindeki sertifikanın geçerlilik süresi çerçevesinde atamaları yapalacak'' dendi. 5 yıl geçerlilik süresi bulunan sertifikalı okul müdürlerinin atamaları mağdura yol açmadan böylece yapılmış olacak. Böylece daha önce lise ve dengi okullara atanmak üzere bekleyen müdür adayları atanmış olacaklar.

'Okul müdürlüğüne geçişte belli dönemlerde, okul tiplerine göre müdür yardımcısı olarak da görev yapmış olması şartı aranacak. Okul müdür yardımcılıkları yeni yönetmelikte 'sabit kadro' olarak tanımlanıyor. Böylece norm kadro sayısının yeniden belirlenmesi durumunda müdür yardımcılığı görevi düşen yönetici, okulunda yönetici olarak kalabilecek. Okul müdür yardımcıları ayrıca görev yaptıkları ildeki diğer okullara müdür yardımcısı sıfatı ile geçişleri serbestleştirildi. Vekil olarak okul müdürlüğü görevinde bulunan yöneticiler, ''Bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte eğitim kurumlarında yönetici olarak görev yapanlar, bu yönetmelik ile belirlenen esaslara uygun olup olmadığına bakılmaksızın görevlerine devam ederler'' yönetmelikte geçici 1. maddesiyle yerlerinde kalarak bir değişikliğe uğramayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber