Yeni YÖK taslağında meslek liselilerin üniversiteye girişlerinde yaşadıkları mağduriyet ele alınmadı

Haber Giriş : 15 Ocak 2004 16:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni YÖK taslağında meslek liselilerin üniversiteye girişlerinde yaşadıkları mağduriyet ele alınmadı

Taslak ayrıca 67 olan emeklilik yaş sınırını 70`e çıkarıyor. 67 yaşında olan Teziç`i emeklilikten kurtaran düzenlemeyle yaş haddinden önce atananlar süresi bitene kadar görevlerine devam edecek.

Erdoğan Teziç tarafından hazırlanan taslak, 19 Ocak Pazartesi günü Yıldız Teknik Üniversitesi'nde düzenlenecek Üniversitelerarası Kurul toplantısında; salı günü de Galatasaray Üniversitesi'ndeki YÖK Genel Kurulu'nda tartışıldıktan sonra hükümete sunulacak. Teziç`in taslağı, kamuoyunun değişiklik beklediği bazı temel konularda eski kanuna bağlı kalıyor. Taslakta yer alan, ?2547 sayılı kanunun bu kanunla bağdaşmayan ek ve geçici maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır.? maddesi dikkat çekiyor. Maddenin mevcut kanunda yer alan ve başörtüsüne yasak getirmeyen ek 17. maddeyi kaldırmaya yönelik olduğu belirtiliyor. Halen YÖK tarafından uygulanmayan söz konusu maddede ?Yürürlükteki kanunlara aykırı olmamak kaydı ile; yükseköğretim kurumlarında kılık ve kıyafet serbesttir.? deniliyor.

Yürürlükteki kanuna göre 67 yaşını dolduran akademisyenler görevini bırakıyor. Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) hazırladıkları kanun taslaklarında da korunan emeklilik yaş sınırı Teziç tarafından değiştirildi. Halen 67 yaşında olan Erdoğan Teziç'in emekli olmasına sebep olacak bu düzenleme YÖK'ün yeni taslağıyla 70'e çıkartıldı. Teziç'i emeklilikten kurtaran düzenlemeyle yaş haddinden önce atananlar süre bitene kadar yaş unsurunun dikkate alınmadan görevlerine devam edecekler. Üniversitelerde giderek artan öğretim elemanı ihtiyacını karşılamak amacıyla, tüm öğretim elemanları için kadrolu çalışma yaş haddinin 70 olarak öngörüldüğü belirtilen taslakta, ?Öğretim elemanlarının kadrolu görevleri ile ilişkilerinin kesilmesini gerektiren yaş haddi 70 yaşını doldurdukları tarih olup, üniversiteler ihtiyaç halinde bu yaş sınırı ile bağlı olmaksızın sözleşmeli olarak öğretim elemanı çalıştırabilirler.? denildi.

MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİNİN MAĞDURİYETİ GİDERİLMEMİŞ!

Teziç'in taslağından hükümetin ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in üzerinde durduğu meslek lisesi öğrencilerinin üniversiteye girişte yaşadıkları sorunun çözümüne ilişkin herhangi bir düzenleme de yer almadı. Meslek lisesi mezunlarının yükseköğretime giriş ile ilgili sorunlarının ancak ortaöğretim-yükseköğretim bütünlüğü içinde yeniden bir yapılanma ile uzun soluklu ve sağlıklı bir çözüme kavuşacağı ifade edilen taslakta, çözümün MEB ile YÖK'ün ?çok yönlü ortak çalışmaları ile mümkün olabileceği' belirtildi. Bunun için süre konmazken hükümetin bir an önce çözmek istediği ve ÜAK'nın taslağında kısmen çözüm getirilen sorunun çözümü bellirsiz bir tarihe ertelenmiş olacak.

VAKIF ÜNİVERSİTELERİ DEVLEŞTİRİLİYOR

Mevcut yasanın 40 maddesini değiştiren taslak, YÖK'ün mevcut yapısında ise bir değişiklik öngörmüyor. Erkan Mumcu, Hüseyin Çelik (2), ve Üniversitelerarası Kurul'un (ÜAK) taslaklarından sonra 5. taslak olan ?Teziç'in taslağı? ?reform niteliğinde değişiklikler' öngörmüyor. Taslakta, YÖK Genel Kurulu'nun oluşumu ve YÖK başkanının atanma şeklinde hiçbir değişikliğe gitmezken, ayda bir defa toplanan YÖK Genel Kurulu'nun iki kez toplanması öngörülüyor. Taslağa göre, üniversitelerde yapılacak rektör seçimlerinde en fazla oy alan 6 aday değil 3 aday YÖK'e bildirilecek. YÖK de bu adaylardan 2'sini cumhurbaşkanına sunacak. Bir kişi, en fazla iki defa rektör olabilecek. Aynı bilim dalından arka arkaya iki dönemden fazla rektör seçilemeyecek. Yeni kurulan devlet üniversitelerinde rektör, YÖK'ün önereceği iki aday arasından Cumhurbaşkanı'nca seçilecek ve iki yıl için atanacak. Fakültedeki seçimde en fazla oy alan 3 adaydan biri de YÖK tarafından dekan olarak atanacak. Vakıf üniversiteleri de devlet üniversiteleri gibi işlem görecek. Yöneticilerini YÖK atayacak. YÖK Denetleme Kurulu'nun üye sayısı 10'dan 17'e çıkarılırken, öğrenci temsilcileri üniversitenin organlarında oy hakkı ile birlikte katılabilecek. Ancak öğrenciler sadece kendileriyle ilgili konularda görüşlerini açıklayabilecek.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber