Türk bilim adamının Japonya'daki başarısı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Mayıs 2006 20:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tokyo Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Anılır, Japon Uzay ve Havacılık Dairesinin (JAXA) uzay teknolojisiyle yapılacak afet konutları projesinin başına getirildi.

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Topluluğu tarafından düzenlenen "2. Ulusal Fizik Öğrencileri Kongresi" için İzmir'de bulunan Anılır, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Tokyo Üniversitesinde 10 yıldır sürdürdüğü çalışmalarına ek olarak, JAXA'nın Uzay Fizik Bölümü Başkanlığı'nı da yaptığını belirten Anılır, JAXA'nın 2005 yılı Mayıs ayında başlattığı "altyapısız binalar" projesinin başında bulunduğunu söyledi.

UZAY TEKNOLOJİSİ VE ALTYAPISIZ BİNALAR

Ekibiyle birlikte, uzay teknolojilerinin hayata geçirilmesi üzerinde yoğunlaştıklarını ifade eden Anılır, uzay istasyonlarından hareketle, deprem başta olmak üzere bir afet durumunda, elektrik ve su gibi altyapı bağlantıları tamamen çökse dahi bir yıl boyunca hiçbir şebekeye bağlı olmadan elektrik, su ve ısınma gereksinimini karşılayacak evler yaratmaya çalıştıklarını kaydetti.

"Altyapısız Evler" olarak adlandırılan bu projenin, özellikle bir deprem ülkesi olan Japonya'da ilgi gördüğünü belirten Anılır, 1999 Marmara depreminde de yaşandığı gibi, büyük hasarlı depremlerde su ve elektrik sağlanmasında ciddi sorunlarla karşı karşıya kalındığını anlattı.

Anılır, tıpkı uzay istasyonlarında olduğu gibi üzerinde çalıştıkları projeye konu olan binaların da, hiçbir ana şebekeye bağlı olmasa da kendi altyapı sorunlarını çözebilecek teknolojiye sahip olacaklarını belirterek, projelerinin Japon hükümetiyle ülkenin en büyük iki bankası tarafından desteklendiğini söyledi.

"ÇOCUKLARA YETERLİ OLANAK SAĞLAMIYORUZ"

Gerek müfredat gerekse öğrencilerin ilgisi bakımından Türkiye ile Japonya'yı karşılaştıran Doç. Anılır, iki ülke arasında bu alanda önemli farklar bulunduğunu belirtti. Anılır, en büyük farkın ise çocukların kendilerini bilime yakın hissedebilecekleri olanakların Türkiye'de fazla bulunmaması olduğunu kaydetti.

Japonya'da küçük şehirlerde dahi bilim müzeleri bulunduğunu ve öğrencilerin bilim müze ve parklarında zaman geçirdiğini anlatan Anılır, kendisinin de gelen talep üzerine, küçüklere bilimin anlatılması için bir televizyon programı yaptığını belirtti.

Anılır, Türkiye'nin teknoloji üretmekten çok teknoloji satın almasının kendisini üzdüğünü, ancak eğitim sisteminde önemli değişiklikler olmadığı sürece mevcut durumun değişmesinin beklenemeyeceği görüşünde olduğunu da ifade etti.

YABANCILARIN ÇALIŞAMADIĞI KURULUŞTA ÇALIŞIYOR

Doçent Doktor Serkan Anılır, "ülkenin sahip olduğu en yüksek teknolojinin kullanılması ve devlet sırrı olarak kabul edilebilecek çalışmalar yapılması" nedeniyle yabancıların çalıştırılmasına bugüne dek izin verilmeyen JAXA'nın, yaklaşık 9 bin kişilik personeli arasına kabul edilen tek yabancı olma özelliğini taşıyor.

Japon bilim çevreleri tarafından çalışmaları yakından izlenen 33 yaşındaki Anılır, geçen yıl Tokyo Üniversitesinden doçentliğini alırken bir ilke daha imza atmış ve Japonya'da en genç doçent olan bilim adamı olmuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber