Sağlıkta tasarrufa bir örnek: Kemik erimesi hastasına 'kırık' olmadan ilaç yok

Haber Giriş : 05 Haziran 2006 08:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet artık kemik erimesi hastalarının ilaçlarını, kemikleri kırılınca ya da kırılma noktasına gelince ödeyecek

IMF'nin "sağlık harcamalarını kısın" uyarısının ardından harekete geçen Maliye Bakanlığı'nın aldığı tasarruf önlemleri, mide ve osteoporoz (kemik erimesi) ilaçlarının ödenmesini de zorlaştırdı.

15 Mayıs'ta yayımlanan Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği'ne göre; özellikle 40 yaş üzerindeki kadınlarda yaygın olan osteoporoz için kullanılan ilaçlara yönelik değişiklikle kemik erimesi riski taşıyan hastaların ilaçlarının ödenmesi engellendi. Hastalara osteoporoz ilaçlarının yazılması için kemiklerin "kırılması" ya da kemik yoğunluğu değerinin eksi 2.5'ten düşük olması şartı getirildi. Tebliğden önce söz konusu ilaçların kullanılması gerektiğine dair alınan raporların geçerliliğini yitireceği belirtildi.

Endoskopi şartı
Ülser, gastrit ve reflü gibi mide hastalıklarının tedavisinde kullanılan bazı ilaçların (Panto, Panthac, Nexium vb.) ödenmesi için de endoskopi yapılması (ucunda kamera olan bir boruyla sindirim sisteminin incelenmesi) zorunluluğu getirildi. Bu ilaçların fiyatının 24-60 YTL arasında değiştiği ifade edildi.

İlaç bedellerinin ödenmesi için hastanın, 15 Mayıs'tan sonra 2 ay boyunca diğer ilaçlarla (etken maddesi farklı olan) tedavi görmesine karşın iyileşme göstermemesi şartı da aranacak. Buna göre hastalar hekim uygun görse de 15 Temmuz'a kadar söz konusu ilaçlara başlayamayacak. Kurum bu ilaçları ödemeyecek.

Ankara Eczacı Odası Başkanı Hilmi Şener, "Hükümetin aklına tasarruf denildiğinde ilk olarak ilaç geliyor. İlaçla tasarruf olmaz. Sağlık harcamalarındaki artışın nedeni tıbbi malzemeler ve radyolojik tetkiklerde aranmalı" dedi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber