Emeklilere haciz şoku

Yasalara göre; emekli maaşlarına kredi ve kredi kartı borcu nedeniyle haciz konulamıyor. Fakat kamu ve özel bankaların borç nedeniyle emekli maaşlarını bloke ettiği hatta haciz işlemi başlattığı belirtiliyor. Bu durumdaki emeklilerin itiraz hakkı var!

Kaynak : Posta
Haber Giriş : 13 Mayıs 2014 10:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Emeklilere haciz şoku

Bilal Emin TURAN

Açlık sınırının altındaki maaşlara mahkum edilen milyonlarca emekli, iyice borca battı. 'Promosyon verilecek', 'İntibak düzenlemesi yapılacak', 'Maaş farkı giderilecek' denilmesine rağmen emekliyi sevindirecek bir gelişme yok. Maaş yetmediği, alım gücü her geçen gün düştüğü için bankalara koşan emekliler, kredi ve kredi kartlarına sarıldı.

Banka kartlarıyla yarı aç yarı tok yaşamak zorunda kalan emekliler, kalan hayatlarını huzurlu ve muhtaç olmadan yaşamayı umut ederken, borca battı. Ödenemeyen borçlar her ay katlanarak artınca bankalar emeklilerin maaşlarından kesinti yapmak için haciz işlemi başlattı. Haberleri olmadan yapılan işlemler, aldıkları maaşla zaten geçinemeyen emeklileri iyice mağdur etti. POSTA'yı arayan emekliler maaş hesaplarına bloke de konulduğunu belirtiyor.

SGK için geçerli

Yasaya göre; Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödenen aylık ve gelirlere, sadece SGK'ya olan borçlar (destek primi borcu gibi) ve nafaka borçları için haciz konulabiliyor. Buna göre; SGK'ya borcu olan ve emekli aylığı alanların maaşlarının dörtte biri haczedilebiliyor. Örneğin; aylığı 1000 lira olan emeklinin 2011-2014 yılları arası için SGK'ya 10 bin lira sosyal güvenlik destek primi borcu varsa maaşmm yüzde 25'i olan 250 lirası kesilebüiyor. Ancak, bir emekli örneğin; kredi kartı veya almış olduğu bir eşyadan dolayı oluşan borcu sebebiyle takibe uğrarsa, bu borç için maaşma kesinlikle haciz konulamıyor. Ancak yasa sadece memur emeklisinin maaşma haciz konulmasına izin veriyor.

İzni ve rızası olmalı

Kanuna göre; emeklinin maaşma, üçüncü kişilere (banka gibi) olan borcu nedeniyle haciz konulabilmesi için borçlu emeklinin izninin, rızasının (muvafakatinin) olması gerekiyor. Alacağın takibini yapan icra daireleri, emeklinin maaşına haciz konulması için yazılı rızası yoksa haciz taleplerini reddediyor. Bir kamu bankası 'Kart borcu için haciz konulamaz' hükmü nedeniyle açtığı davada yasanın bu hükmünün anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu iddia etmişti. Mahkeme bu iddiayı ciddi bulmuş ve konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşımıştı. Ancak, Anayasa Mahkemesi, mahkemenin bu talebini reddetmişti.

Hemen itiraz edin

Emeklilerin en büyük geçim kaynağının SGK'dan aldıkları emekli (yaşlılık) aylığı olduğuna dikkat çeken yetkililer, "Maaşın haczedilmesi emeklileri sıkıntıya sokuyor. Bu uygulamadan vazgeçilmeli" dedi. İşçi, Bağ-Kur ve Memur Emeklileri Derneği Başkanı Hamdi Öz, rızası olmadan maaşı haczedilen emeklilerin hemen icra hakimine itiraz etmesini tavsiye etti. Öz, "Bankaların talebi olsa dahi icra memuru haciz işlemi başlatamaz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber