Kriptolu telefonlar inceleniyor

Teknoloji Bakanı Fikri Işık, devlet erkanının elindeki kriptolu telefonların tek tek incelendiğini ve bu yolla dinlemelerin nasıl yapıldığının tespit edileceğini söyledi. Bakan, telefonların güvenlik sorunlarıyla ilgili de dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 11 Haziran 2014 13:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kriptolu telefonlar inceleniyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, NTV - CNBC-e ortak yayınında soruları yanıtladı.

Büyüme rakamları ve Merkez Bankası'nın faiz indirimiyle ilgili açıklamalar yapan Bakan Işık, tartışmaların odağındaki TÜBİTAK'la iglili soruları da yanıtladı.

Bakan, kriptolu telefonların dinlenmesi ve 'montaj' raporuyla ilgili dikkat çeken açıklamar yaptı.

Kriptolu telefonları TÜBİTAK'ın ürettiğini ve devlet erkanı tarafından kullanıldığını söyleyen Bakan Işık, 'Burada paralel yapının özellikle kriptoloji merkezine sızdığını tespit ettik. Yazılımların onların bilgisinde olduğunu biliyoruz. Sadece Başbakan değil farklı zamanlarda farklı bakanların konuşmalarının dinlendiğini biliyoruz. Şimdi bu dinlemenin nasıl gerçekleştiğini tespit etmeye çalışıyoruz" dedi.

"TELEFONLAR 4 AÇIDAN İNVCELENİYOR"

İlk incelemelerde krioptoyu üreten birim ile sertifikayı üreten birimin aynı olduğunun tespit eidldiğini ve bunun yanlış olduğunu belirten Işık, "Evi yapıyorsunuz, anahtarı da evi yapana teslim ediyorsunuz. Hırsızlık olduğunda ilk akla gelen, anahtar kimdeyse odur" dedi ve şöyle devam etti:

"Kriptılu telefonlar 4 açıdan inceleniyor. Tasarım, güvenlik, yazılım ve donanım. Şu an bu süreç devam ediyor. Bu süreç sonunda sonuç almayı umuyoruz.

Bir problem çıkmaması için tasarım çok önemli. Ciddi bir güvenlik açığı ortaya çıkarıyor çünkü. Mesela, telefonları iki modda üretmişler. Kriptolu ve normal telefon modunda. Yanlışlıkla bastığınızda kriptodan normal hatta geçiyorsunuz. Ve böylece kriptolu özelliği ortadan kalkıyor.

Güvenlik sorunu ise, sertifikayı üretenle kriptoyu üretenin aynı olmsından kaynaklanıyor. Yazılımı satır satır inceliyoruz. Donanım konusunda ise, böcek bataryalar var. Bunu koyarsanız kripto çözülüyor.

Sonuç olarak incelemeler sürüyor. İğneyle kuyu kazmak gibi bir şey bu. Kullanılan bütün telefonları açıp tek tek bakacağız. Bazı bataryalara tek tek bakılacak belki. Ondan sonra dinlemelerin nasıl olduğuna dair bir kanaate sahip olacağız diye düşünüyorum..."

"HAYVANAT BAHÇESİ MÜDÜRÜ DEĞİL"

"TÜBİTAK'a çok haksızlık yapıldı" diyen Bakan Işık, "Dün Sayın Kılıçdaroğlu 'hayvanat bahçesinden bir müdür getirildi, o müdür montaj raporu verdi'dedi. Ana muhalefet partisi lideri bilgi almadan, kulağına üflenen şeyi; doğrulatmadan konuşabilir mi? Adını andığınız, Türkiye'nin en değerli kurumlarından biri.

Dinlemelerin montaj olduğuna dair raporu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı TÜBİTAK'tan resmen istiyor. TÜBİTAK'taki ilgili birimin başkanı; kendi de uzmandır bu konuda, başka uzmanlara inceletiyor ve ortaya 3 imzalı bir rapor çıkıyor. O rapor da savcılığa gönderiliyor. Raporu talep eden savcılık.

3 kişiden hiçbiri hayvanat behçesi müdürü değil. İkisi ODTÜ elektrik elektronik mezunu ve ikisi de ABD'de doktora yapan, profesör olmuş kişiler. Diğer arkadaşımız da Hacattepe elektirik elektronik mezunu. Doktorasını da İngiltere'de yapan doçent pozisyonunda biri.

Hayvanat bahçesi müdürü denen kişi, son dönemde kurum dergisi için başvvuru yapan ve müdür yardımcısı pozisyonna uygun görülen kişi. Bu arkadaşımız 20 yıla yakın dergi editörlüğü yapmış ve bir dönem Ankara Hayvanaat Bahçesi Müdürlüğü'nde çalışmış. Siz kalkıp 'müdür atandı, rapor yazdı' derseniz bu etik ve ahlaki olmaz" şeklinde konuştu.

SON BÜYÜME RAKAMLARI

"Son olarak 4.3'lük büyüme, tüm beklentilerin üzerinde bir büyüme. Uluslararası kuruluşların büyüme tahminleri 2 ve üstündeydi. Ve ortaya, Türkiye'nin gücünü yansıtan bir büyüme rakamı çıktı.

İç tüketim, cari açık, döviz açığı ve lüks tüketim artışı ile bir büyüme değil bu. Bu büyüme ihracat artışıyla sağlandı. Bir taraftan büyüme, bir taraftan cari açık azalması. Bu Türkiye'nin özlediği bir büyüme modeli..."

DÖVİZ KURU

"Merkez Bankası'nın burada devreye girmesi gerekiyor. Son dönemde tartışıyoruz ama Merkez Bankas'nın görevi, fiyat istikrarı ve enflasyondur ama bu görev alanlarıyla çatışmayacak tarzda, büyümeye hizmet vermek de görevidir. Merkez Bankas'nın, enstrümanlarını TL için devreye sokması lazım.

Enflasyon maliyeti zaten oluştu ve Türkiye bu maliyeti satın aldı. Filmi geri saramayacağımıza göre, döviz fiyatında hassas olunması önemli... Büyümede ara mal üretim kalemi önemli bir yer teşkil etti; ihracatta önemli. Bu döviz kuruyla oluştu ve bu avantaj kaybedilmemeli. Merkez Bankası, TL'nin 2.10'un altına fazla sarkmamasını, enstürmanlarıyla ayarlaması lazım. Bakanlık olarak biz, dövizin 2.10'un altına düşmesine sıcak bakmıyoruz.."

MERKEZ BANKASI'NIN PERFORMANSI

"Global ekonomide yaşanan olağandışı şeyler, Gezi olaylarının siyasi istikara yönelik risk algısı yaratması, 17-25 Aralık süreçleri ve 18 Aralık'ta FED'in parasal daralma kararı...

Bunlar dünya ekonomisi ve iç siyaset açısından olağan dışı dönemlerdi. Bu dönemlerde olağan tedbirler alamazsınız. Merkez Bankası ilk aşamada faizleri artırmadı ama sonra artırıma gitti. Piiyasa bunu realize etmişti zaten. Ama 30 Mart seçimleriyle birlikte siyasi risk algısının ortadan kakmasıyla, Avrupa Merkez Bankası'nın FED'in tam tersi poltikalar izleyeceğini açıklamasıyla, Merkez Bankası'nın daha cesur adımlar atmasını benimserdik. Merkez Bankası bağımsızdır, ülkeyi yöneten kişiler olarak biz de görüş ve ieleştirilerimiz söyleriz..."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber