'Başbakanlık' için 2 örnek

Meclis, Cumhurbaşkanlığı sürecine ilişkin araştırma raporu yayınladı. Raporda, Başbakan Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olması durumunda sürecin nasıl işleyeceği yer aldı.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 13 Temmuz 2014 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Başbakanlık' için 2 örnek

Nevin Bilgin

Meclis'in araştırmasında Turgut Özal ve Süleyman Demirel dönemi incelenerek, görev değişimi sırasında izlenen yol anlatıldı. "Turgut Özal ve Süleyman Demirel'in Cumhurbaşkanı Seçilmeleri Sonrası Başbakanlığa Vekalet ve Yeni Hükümetin Kurulması" başlıklı çalışmadan tespitler şöyle:

Seçilince vekillik sona eriyor

Raporda Anayasada başbakanın cumhurbaşkanı seçilmesi halinde izlenecek izlenmesi gereken yol hükümleri olmadığı hatırlatılara 101. maddeye göre cumhurbaşkanı seçilen kişinin milletvikilliğinin düşmesi hükmü olduiğu belirtildi. Turgut Özal ve Süleyman Demirel örneği üzerine yoğunlaşan rayorda her iki örnekte de başbakanlığa cumhurbaşkanlarınca atanan kişilerin vekalet etmesine dikkat çekildi.

Evren, Demirel ve Özal örneği

Raporda Turgut Özal'ın başbakanken 31 ekim 1989'da cumhurbaşkanı seçildiği hatırlatarak dönemin cumhurbaşkanı Kenan Evren'in dönemin Başbakan Yardımcısı Ali Bozer'i yeni hükümet atanıncaya kadar başbakanlığa atadığı hatırlatıldı. Raporda, Özal'ın göreve başlamasının ardından Yıldırım Akbulut'u yeni hükümeti kurmak için görevlendirdiği yazıldı.

Önce İnönü sonra Çiller geldi

16 Mayıs 1993'te cumhurbaşkanlığına seçilen Süleyman Demirel'in yeni görevine başlamasına kadar başbakanlığa dönemi başbakan yardımcısı Erdal İnönü'nün vekalet ettiği daha sonra DYP kongresinde en yüksek oyu alan Tansu Çiller'in demirel tarafından bu göreve atandığı da raporda yer aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber