Danıştay'dan memur sendikaları ile ilgili önemli karar...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Haziran 2006 13:30, Son Güncelleme : 02 Ocak 2019 18:49
Danıştay'dan memur sendikaları ile ilgili önemli karar...

Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulu, kamu görevlileri sendikaları ve üst kuruluşlarının üyeleri hakkında tesis edilen bireysel işlemlere karşı üyelerini temsilen dava açma ve bu nedenle açılan davalarda taraf olma hakkının bulunduğuna karar verdi.

Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanan Kurul kararında, kamu görevlileri sendikaları ve üst kuruluşlarının üyeleri hakkında tesis edilen bireysel (sübjektif) işlemlere karşı dava açıp açamayacakları konusunda, Danıştay İkinci ve Beşinci daireleri ile Onbirinci ve Onikinci dairelerinin verdiği hükümler arasındaki aykırılık giderildi.

Kurul kararında, içtihat aykırılığının, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununun 19. maddesinin (f) fıkrasında yer alan sendika ve konfederasyonların yetki ve faaliyetlerine ilişkin, ''Üyelerin idare ile doğacak ihtilaflarında, ortak hak ve menfaatlerinin izlenmesinde veya hukuki yardım gerekliliğinin ortaya çıkması durumunda üyelerini veya mirasçılarını, her düzeyde ve derecede yönetim ve yargı organları önünde temsil etmek veya ettirmek, dava açmak ve bu nedenle açılan davalarda taraf olmak'' kuralının yorumu ve uygulanması aşamasında ortaya çıktığı belirtildi.

Kararda, kamu görevlileri sendikalarına, üyelerinin haklarını korumak amacıyla tanınmış olan ''dava açma hakkının kullanımında sınırlamaya gidilmesinin'', Anayasanın hak arama hürriyetine ilişkin 36. maddesi kuralına uygun düşmeyeceği gibi, Uluslararası Çalışma Örgütünün 151 sayılı sözleşmesinin 1. ve 3. maddelerine de aykırılık
oluşturacağı vurgulandı.

İçtihadın, Danıştay Beşinci ve İkinci daire kararları doğrultusunda birleştirilmesine salt çoğunlukla verilen kararda, ''4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununun 19. maddesinin (f) bendi uyarınca kamu görevlileri sendikaları ve üst kuruluşlarının üyeleri hakkında tesis edilen bireysel işlemlere karşı üyelerini temsilen dava açma ve bu nedenle açılan davalarda taraf olmak hakkı bulunmaktadır'' denildi.

Karşı oy gerekçesinde ise 1136 sayılı Avukatlık Kanunu ve 2577 sayılı İdare Yargılama Usulü Kanununa göre ilgilisi tarafından belli bir yardım talebini içeren avukatlık sözleşmesi ve bu maksatla avukata verilmiş bir vekaletnamenin varlığı halinde temsil ilişkisi kurulabileceği savunuldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber