Emniyetten fazla mesai açıklaması

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Temmuz 2006 14:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, polislere her ay 162 YTL fazla mesai ücreti verildiğini belirterek, herkesinin hakkını aramasının normal olduğunu söyledi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü Çalışkan, Haftalık Olağan Basın Toplantısı'nda, Emniyet Teşkilatı inşaat ve lojman faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Çalışkan, Türkiye genelinde toplam 36 ilde 5 bin 434 adet konutunun Emniyet Teşkilatı'na tahsisiyle birlikte, Emniyet Teşkilatı'nın ülke genelinde lojmanlaşma oranının ülke genelinde yüzde 19'dan yüzde 22'ye çıktığını belirterek, protokole bağlanan bu konutlardan 9 ildeki toplam bin 132 adet konutunun geçici kabulünün yapılarak teslim alındığını ve kalan 4 bin 302 konutunun ise geçici kabul çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

Çalışkan, 2918 sayılı Trafik Kanunu'nun; A1, A2, B, C, D ve E sınıfı sürücü belgesi alacaklarda aranan eğitim şartını düzenleyen 41. maddesinin değiştirildiğini hatırlatarak, 4 Temmuz 2006 tarihinden itibaren 5 yıl süreyle "ilkokul mezunlarının" ehliyet alabileceğini ifade etti.

Toplantının sonunda basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Çalışkan, bir gazetecinin İstanbul'da bir polis memurunun fazla mesai ücretlerini alamadıkları iddiasıyla İnsan Hakları Kurulu'na yaptığı başvuruyu hatırlatması üzerine, "657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 99. maddesi memurlarının hafta içi toplam 40 saat çalışma süresinin bulunduğunu belirtmektedir. Ancak, bunun bir istisnası günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışan memurladır ve bunların çalışma saat ve şekilleri kurumlarınca, Devlet Personel Başkanlığı'nın muvafakatı alınarak tespit edilmektedir. Bu çerçevede, Emniyet Genel Müdürlüğü'nce olağanüstü hallerde 12/12, normal zamanlarda 12/24 çalışma esasları 1995 yılında belirlenmiştir. Teşkilatımızda Emniyet hizmetleri sınıfı personelimizin tamamına fazla çalışma ücreti olarak maktuen ve aylık ödeme yapılmaktadır. 32001 sayılı kanunun ek 21. maddesi gereği personelimize başkaca bir ödeme yapılması mümkün değildir. Bu ek ödeme personelin çalıştığı birime göre de farklılık göstermektedir. Söz konusu personele her ay 162 YTL fazla mesai ücreti ödenmektedir" diye karşılık verdi.

Çalışkan, İstanbul'dan kendilerine gelen yazıya bu manada cevap yazıldığını kaydederek, "Ödeme zaten yapılıyor. Her sene bütçe kanunuyla düzenlenmektedir. Herkesin hakkını araması normaldir. Herkes hakkını arayabilir" dedi. Başka bir gazetecinin, "Engelli sporcuların İzmir'de yaptıkları bir müsabakada polisin bire gazı kullanmasını" hatırlatarak, "Biber gazı hangi hallerde kullanılır?" diye sorması üzerine Çalışkan, "Toplumsal olaylarda huzurun sağlanması için daha çok cop yerine gazlarla müdahale etme taraftarıyız. Ne şekilde kullanılacağı talimatlarla belirtilmiştir. Yaptığımız çalışmalarda, arkadaşlarımızın yüzde 90'ı bunlara uymakta. bazı istenmeyen olaylar olabilmekte. Arkadaşlarımız eğitilmekte, uyarılmakta. Olumsuz davranışlarda bulunmamaları, nasıl kullanacakları konusunda uyarılmakta" açıklamasında bulundu.

"Özel Güvenlik Kurumları'nda personel sayısının polis sayısını aşmasının poliste bir rahatsızlığa neden olup olmadığı"nın sorulması üzerine de Çalışkan, bunun kendilerini rahatsız etmediğini belirterek, sayının artmasını arz-talep meselesi olarak nitelendirdi.

Bozuk Para ve Borsa Operasyonları hakkında bilgi istenmesi üzerine Çalışkan, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturmasına istinaden Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın koordinesinde Bursa, İstanbul, İzmir, Ankara ve Sivas'ta eş zamanlı gerçekleşen operasyonlar neticesinde, 42 kişinin gözaltına alındığını belirterek, "Yakalanan şahıslar çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, yönetmek, kamu kurum ve kuruluşlarındı nitelikli dolandırıcılık suretiyle zarara uğratma, kara para aklamak, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerini aklamak, rüşvet vermek ve tehdit suçlarından adliyeye sevk edilmiş olup 29'u tutuklanmıştır. Devam eden çalışmalarda 12 şahıs daha gözaltına alınmıştır. Ayrıca soruşturma kapsamında ele geçirilen 8 adet lüks araç TMSF görevlilerince teslim alınıp İstanbul'a nakilleri sağlanmıştır" dedi.

Çalışkan, Borsa operasyonu hakkında da şu bilgileri verdi:

"Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'na, SPK uzmanları tarafından hazırlanan denetleme raporları doğrultusunda konu hakkında gerekli tahkikatın yapılması talimatı verilmiştir. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nce projeli operasyon başlatılmış olup, yürütülmüş çalışmalar esnasında İMKB'de işlem gören bazı firma hisseleri üzerinde yapay fiyat oluşturma yapıldığının anlaşılması üzerine İstanbul, İzmir ve Adana'da başlatılan eş zamanlı operasyonda 44 kişi yakalanmış, yakalanan şahıslardan 8'i ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılmış, 36'sı ise gözaltına alınmıştır. Ayrıca soruşturma kapsamında 131 şahıs ve 3 firmanın mal varlıklarına tedbir konulmuş olup tahkikata devam edilmektedir."

"Atabeyler Operasyonu'nda basına bilgi verilmesiyle ilgili yeni bir gelişme olup olmadığı"nın sorulması üzerine ise Çalışkan, "Her hangi bir yeni bilgi yok" cevabını verdi. Rahiplere yönelik saldırıları hatırlatan bir gazetecinin "kilise ve rahiplerin korunmasına yönelik ek önlem alınıp alınmadığı" şeklindeki sorusuna üzerine Çalışkan, müracaat olması durumunda yapılan değerlendirme sonucunda gerek görülürse önlem alındığını kaydetti.

Bir dergide Danıştay saldırısının tutuklu sanığı Alparslan Arslan'ın 150 milyon dolar karşılığı saldırıyı gerçekleştirdiği yönündeki iddiasının hatırlatılması üzerine de Çalışkan, bu konuda bir bilgisinin olmadığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber