Aile hekimine görünmeden sakın hastaneye gelme!

Haber Giriş : 14 Temmuz 2006 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aile hekimliğinin pilot ili Düzce'de hastalar aile hekiminden sevk almadan hastaneye gidemiyor.

Yeni uygulama sayesinde hastanelerdeki poliklinik yoğunluğu azalırken, hastalar da aile hekimlerinin kapısını çalıyor. Hastanelerde acil başvurular kabul edilirken diğer hastaların sevk zincirine uyması isteniyor. Düzce Sağlık Müdürü Dr. Engin Mutlu, sevk zorunluluğuyla birlikte hastanelere sadece ihtiyacı olan hastaların gittiğini, uzmanların vaktinin çalınmadığını savunuyor. Mutlu, ?İlaç yazdırmak için hastaneye koşanlar artık aile hekimine gidiyor. Çünkü hastanede kuyruk çilesi var.? diyor. Poliklinik yoğunluğu azalan hastaneler ise tedavi hizmetlerini artırma yoluna gidiyor.

Atatürk Hastanesi'nde günlük poliklinik sayısı bin 755'ten binin altına düştü. Poliklinik hizmetlerinde en bariz düşüş çocuk hastalıklarında görüldü. Daha önce günlük ortalama 100 çocuğa bakılan hastanede bu sayı 57'ye geriledi.

Atatürk Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Gürhan Konakçı, ?Hastane poliklinik yeri değil, tedavi hizmetinin verildiği yerdir.? diyerek şunları söylüyor: ?Önceden vatandaşın burnu aktığı zaman hemen hastaneye koşuyordu. Bu durum, hastanede gereksiz kuyruklara neden oluyordu. Ancak aile hekimliğinden sevk zorunluluğunun getirilmesi ile kuyruk sırası bitti. Hekim gerekli gördüğü takdirde hastaneye sevk yapıyor, üstelik hasta randevusunu da doktor alıyor. Otomasyondan hastanın nerede muayene olabileceğini görüyor.? Başhekim Konakçı, yoğunluğun azalmasıyla birlikte mamografi, diyaliz gibi cihazlar alarak yeni tedavilere yöneleceklerini ve yatak kapasitesini artıracaklarını kaydediyor.

Sağlık Müdürü Mutlu'nun verdiği bilgilere göre Düzce'de 102 aile hekimi görev yapıyor. 31 aile sağlığı merkezi, 8 toplum sağlığı merkezi bulunuyor. 42 ekip, 138 köyde, 65 bin nüfusa mobil hizmet veriyor.

Dr. Doğanşah Dedeoğlu: Aile hekimliğinin amacı hastanelere gereksiz müracaatı önlemekti. Bu sağlanmış oldu. Teknik konularda bazı aksaklıklar var. Bunun giderilmesi lazım. Çünkü bilgisayar sistemi bütün çalışmalarımızı gösteriyor. Doktorlar arasında rekabet başladı, hekimler hasta sayısını artırarak daha fazla kazanmak istiyor.

Dr. Ferhan Arabacı: Sistem hem hekimler hem de hastaların lehine. Hekim hastasını, hasta da doktorunu tanıyor. Daha önce yaptığımız tedavileri ve verdiğimiz ilaçları biliyoruz. Eskisine göre daha çok çalışıyorum. Ama ekonomik karşılığını alıyorum.

19 Haziran'da poliklinik sayısı bin 755 olan Atatürk Devlet Hastanesi'nde sevk zorunluluğunun başlamasıyla poliklinik sayısı her gün düştü. Hastanenin bir haftalık poliklinik tablosu şöyle:

26 Haziran 1.454
27 Haziran 1.110
28 Haziran 1.051
29 Haziran 1.068
30 Haziran 1.039
3 Temmuz 1.174
4 Temmuz 967

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber