Türkiye'nin en önemli davaları genç hakimlere emanet

HSYK'nın avukatlara, sınavla hakim ya da savcı olmak için 5 yıl olan çalışma zorunluluğunu 3 yıla indirmesinin ardından ağır ceza hakimliklerinde kürsüler gençleşti. Türkiye'nin sonucunu merakla beklediği birçok davada kararları genç hakimler verecek

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 26 Mayıs 2015 09:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye'nin en önemli davaları genç hakimlere emanet

Sedef ŞENKAL DEMİR / Serdar KULAKSIZ / Hayati ARIGAN / Hakan BULUT

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) hakim ve savcı açığını kapatmak, iş yoğunluğu azaltmak için avukatların meslekte 5 yıl olan tecrübe süresini 3 yıla indirerek, sınavla hakim ve savcı olmanın yolunu açtı. HSYK son yaz kararnamesiyle mesleğe yeni başlayan hakimlerin kurayla birinci bölgeye atanmasına olanak tanıdı. Başta İstanbul olmak üzere büyük kentlere ilk ataması yapılan hakimler, mahkeme kürsülerini gençleştirdi.

AĞIR CEZALAR GENÇ HAKİMLERE EMANET

İstanbul Anadolu Adliyesi'ndeki 12 ağır ceza mahkemesinde de genç yargıçlar görevde. Anadolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Haluk Azkın 46 yaşında. Balyoz davasının yeniden yargılamasının yapıldığı ve tüm sanıklar hakkında beraat kararı verildiği Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Başkanı Özlem Karaçam da aynı yaşta. Poyrazköy ve Askeri Casusluk davalarının görüldüğü Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görev yapan Selçuk Kaya 26 yaşındaki bir başkan. Anadolu 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne üye hakim olarak atanan Ömer Faruk Alkan ise 25 yaşında. Alkan'ın yaşıtı Mehmet Ayko da Anadolu 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde üye hakim olarak kararlara imza atıyor. İki genç hakimin eşleri Derya Alkan ve Elif Ayko da aynı yaştalar. İki kadın hakim de Gülsuyu davasının görüldüğü Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görev yapıyor.

MÜSTAKİL MAHKEMELERE ŞU AN VERİLMİYORLAR

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda 'Şike, Çarşı, Gezi ve uyuşturucu' davaları gibi birbirinden önemli kararlar artık genç hakimlerin imzalarını taşıyor. Yeni hakimler, Adalet Komisyonları tarafından müstakil mahkeme olarak adlandırılan tek hakimin görev yaptığı Asliye Ceza, Asliye Hukuk, Sulh Hukuk, Kadastro gibi mahkemelere verilmiyor. Ancak bununla birlikte hepsinin görev yeri Türkiye'nin dikkatle takip ettiği davaların görüldüğü Ağır Ceza Mahkemeleri oluyor.

SOMA HAKİMİ 34 YAŞINDA

Soma'da 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili 8'i tutuklu 45 sanıklı davada mahkeme başkanı Aytaç Ballı. Üç ay önce ağır ceza reisi olan Ballı henüz 34 yaşında. Ballı, tutuklu sanıkların faciada işçileri kurtarmak için ocağa girdikten sonra hayatını kaybeden Başmühendis Mehmet Efe'yi faciada sorumlu gibi göstermesine tepki göstererek, "Tek suçlu Mehmet Efe mi, ondan başka ocakta sorumlu olan yok mu" demişti.

ÖZGECAN DAVASI HAKİMLERİ

Mersin'in Tarsus İlçesi'nde katledilen üniversiteli Özgecan Aslan'la ilgili davaya 12 Haziran'da başlanacak. Davanın görüleceği Tarsus 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin başkanlığını 37 yaşındaki Hakim Ercan Kumhak yapıyor. Kumhak, 2013'te yaz kararnamesiyle Tarsus'a atandı. Mahkemenin diğer 2 üye hakimiyse kadın. Üye hakim 27 yaşındaki Nesibe Çınar Gürhan, ilk görev yeri olan Tarsus'a 2014'te atandı. Üye Hakim 27 yaşındaki Fatma Serpil Aydın da, 6 ay önce hakimlikte ilk görev yeri olan Tarsus'a geldi

İSTANBUL ADLİYESİ'NİN GENÇ HAKİMLERİ

-13. Ağır Ceza Mah. Yusuf Böke, Sinan Koç (Şike, Çarşı, Asansör faciası davası)

-14. Ağır Ceza Mah. Ferhat Korkmaz (27), (Dolmabahçe'deki silahla saldırı davası)

-16. Ağır Ceza Mah. Zehra Demirtaş

-18. Ağır Ceza Mah. Seyhan Akdemir (Paksoy kardeşler ve ünlülerin uyuşturucu davası)

-19. Ağır Ceza Mah. Ramazan Kösem

-20. Ağır Ceza Mah. Nazire Kahraman (25)

- 21. Ağır Ceza Mah. Cevdet Aygün (25) (Sedat Şahin davası)

HUKUKÇU GÖRÜŞLERİ:

"SORUNLAR YAŞANABİLİR"

Yargıçlar Sendikası İstanbul Temsilcisi Hakim Nuh Hüseyin Köse, esas olanın nicelik değil nitelik olduğunun altını çizerek, "HSYK, yılların ağır ceza mahkemesi başkanlarını siyasi nedenlerle ve hiçbir gerekçe göstermeksizin bu görevden alarak sulh ceza ve asliye ceza mahkemelerinde görevlendirdi. Ağır ceza mahkemesi başkanlıklarına ise genç ve tecrübesiz yargıçları başkan yaptı. Bu nedenle ağır ceza mahkemelerinde nitelik sorunları yaşandı" dedi. Hakim Köse, hakimlerin ilk kurada mutat olmayan şekilde İstanbul gibi büyük şehirlere atanmasını doğru bulmadığını belirterek "Tecrübesi olmayan genç yargıçlar ile avukatlıktan gelen ve başarıları sorgulanmadan mesleğe alınan yargıçlar atandı. İş yoğunluğunun artması, hazırlık soruşturmalarının çok kötü yapılması nedeniyle önümüzdeki süreçte ciddi sorunlar yaşanacak gibi görünüyor" dedi.

"RAHATSIZLIĞA YOL AÇIYOR"

Ceza Hukuku Uzmanı Avukat Cesim Parlak ise mesleki tecrübesi olmayan genç hakimlerin kurayla İstanbul gibi büyük kentlerin ağır ceza mahkemelerine üye olarak atanmasının iki boyutuyla değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Parlak, "Gençlerin mesleki tecrübe kazanması adına olumlu olarak değerlendirilebilir, bunun yanında genç hakimlerin çok önemli ceza davalarında daha herhangi bir mesleki birikim ve tecrübe kazanmadan imza atmış olmaları sıkıntıya neden olabilir. Başka bir boyutuyla da Anadolu'da uzun süre çalışmış ve daha sonra büyük şehirlere gelmiş hakim ve savcılar için de bu uygulama haksız bir uygulama olarak algılanıyor. Ciddi rahatsızlıklara yol açıyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber