İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Pilot ildeki acil çağrıların yüzde 70'i gereksiz çıktı

Acil çağrı merkezini arayanların, "Misafirim gelecek. Akşam yemeğe ne pişirsem?", "Saat gece yarısı oldu, bu saatte elinizde ambulans kaldı mı?" gibi ilginç sorular yönelttiği belirtildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Ağustos 2015 12:44, Son Güncelleme : 03 Haziran 2020 13:44
Pilot ildeki acil çağrıların yüzde 70'i gereksiz çıktı

SÜLEYMAN ELÇİN

Sağlık, polis, jandarma, itfaiye, sahil güvenlik, orman bölge müdürlüğü gibi kurumların numaralarını "112" çatısı altında buluşturan ve pilot il olarak Antalya'da hayata geçirilen "tek acil çağrı numarası", bilinçsiz kişilerin yaptığı gereksiz aramalarla meşgul edildi. Son 1,5 yılda gelen 2 milyon 776 bin çağrının yüzde 70'i gereksiz nitelikte çıktı.

Türkiye'de "tek acil çağrı numarası" sistemi çalışmaları, pilot il olarak seçilen Antalya'da 5 yıl önce hizmete girdi. Proje ile sağlık, polis, jandarma, itfaiye, sahil güvenlik komutanlığı, orman bölge müdürlüğü ve AFAD ekiplerine "112" acil çağrı numarasından ulaşılması hedeflendi.

Vatandaşların "155, 156, 158" hatlarına yapılan ihbarların 112 hattına yönlendirilmesiyle bu numaraya gelen çağrı sayılarında büyük artış yaşandı.

2 milyon 776 bin çağrıdan 1 milyon 948 bini gereksiz

AA muhabirinin Antalya Acil Çağrı Merkezi yetkililerinden edindiği bilgiye göre, 112 aracılığıyla 2014 ve 2015 yılının 6 ayında 2 milyon 776 bin çağrı geldi. Bu çağrıların yüzde 70'ini oluşturan 1 milyon 948 bini gereksiz, yüzde 30'unu oluşturan 828 bini ise 112'nin görev ve sorumluluk alanına girdi.

Gelen çağrıların yüzde 46'sının ambulansla ilgili, yüzde 40'ının emniyet, yüzde 7'sinin jandarma, yüzde 6'sının itfaiye, yüzde 1'inin de diğer kurumları ilgilendirdiği vurgulandı.

112 hattını arayan yabancılar için de çağrı merkezinde İngilizce, Rusça ve Almanca bilen personel çalıştırıldığı ve bu personelin 1,5 yılda 3 bin 78 çağrıya cevap verdiği kaydedildi. Yabancıların yarısına yakınının medikal destek için 112'yi aradığı ifade edildi.

İlginç ihbarlar

112 hattına gelen gereksiz aramaların çoğunluğunu, çocuklar ve yeni aldıkları ya da sinyal sorunu yaşayan telefonlarını denemek için 112'yi arayan vatandaşların yaptığı çağrılar oluşturdu.

Bazı vatandaşların adres ve otobüs hatlarını sorma gibi nedenlerle acil çağrı merkezini aradığı, bazı vatandaşların ise, "Misafirim gelecek. Akşam yemeğe ne pişirsem?", "Ezan okundu mu?", "Arılarım ağaca kaçtı ne yapmalayım?", "Saat gece yarısı oldu bu saatte elinizde ambulans kaldı mı?", "Kız arkadaşım evli. Kaçsak suç işlemiş olur muyuz?", "Oğlum ders çalışıyor, sokak köpeklerini susturur musunuz?", "İhbarda bulunup polis istemiştim ama siz motorize ekip göndermişsiniz. Motorize ekip değil arabalı polis ekibi istiyorum gönderir misiniz?" gibi sorular yönelttiği ifade edildi.

112 hattını düzenli olarak arayarak meşgul eden bazı çocukların ailelerinin uyarıldığı ifade edilirken, bazı vatandaşlara da yasal işlem yapıldığı kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber