Yetkiyi alan sendika, dayanışma aidatı istiyor

2004 yılında bir çok hizmet kolunda yetkili olduğu için Kamu Sen dayanışma aidatı istemişti. Şimdi ise 11 hizmet kolunda yetkili olduğu için Memur Sen, farklı bir adla ama aynı içerikle toplu sözleşme primi istiyor.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Ağustos 2015 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yetkiyi alan sendika, dayanışma aidatı istiyor

Memur Sen geçen haftadan bu yana, Kamu Sen'in daha önce dile getirdiği bir talebi masaya taşıdığını ifade etmektedir. Bu talep, yetkili sendika üyelerine daha fazla "toplu sözleşme ikramiyesi" verilmesine yöneliktir.

KAMU SEN 2004'TE 7 HİZMET KOLUNDA YETKİLİ OLDUĞU İÇİN İSTEMİŞTİ

Gerçekten de benzer yönde bir talep, 2004 yılında Kamu Sen tarafından gündeme getirilmişti. Kamu Sen'in 2004 yılındaki talebi şu şekilde idi:

"Madde -31: Bu toplu görüşmede belirtilen sosyal ve ekonomik haklardan yetkili sendikalar ile bunların bağlı bulunduğu Konfederasyona bağlı Sendika üyeleri yararlandırılır. 4688 Sayılı Kanun'un 15. Maddesi'nde olanlar hariç, diğer kamu görevlileri ise üyelik aidatının 2/3'si kadar dayanışma aidatı ödeyerek eşit oranda toplu görüşmenin sadece mali ve ekonomik haklarından yararlanabilirler. Hiçbir şekilde sendikaya üye olmayan ya da dayanışma aidatı ödemeyen kamu görevlileri toplu görüşme hükümlerinden yararlandırılamazlar. Aksi taktirde her bir yararlandırma için ilgilinin toplam aylık geliri kadar bir miktarı; kamu işveren veya ve-eri taraf sendikaya tazminat olarak öder."

Bu talebe göre, yetkili sendikaya üye olmayan diğer sendika üyeleri ancak dayanışma aidatı ödeyerek, toplu görüşmede kayıt altına alınan mali haklardan yararlanabilecekti. Sendika üyesi olmayanlar ise hiçbir şekilde yararlanamayacaktı.

Kamu Sen daha sonraki yıllarda, dayanışma aidatının isminin Toplu Görüşme Primi olarak güncelledi. Talebin kapsamını ise sendika üyesi olan ve olmayan şeklinde belirledi.

Kamu Sen'in 2004 yılında gündeme getirdiği talebin asıl motivasyon kaynağı, konfederasyona bağlı sendikaların bir çok hizmet kolunda yetki almasıydı. Örneğin Kamu Sen, 2004 yılında 7 hizmet kolunda yetkiliydi.

MEMUR SEN, 11 HİZMET KOLUNDA YETKİLİ OLDUĞU İÇİN İSTİYOR

Bugünlerde ise, Memur sen, Kamu Sen'in daha sonra vazgeçtiği dayanışma aidatının benzerini istemektedir. 2015 yılı toplu sözleşme taslağında yer alan ifade şu şekildedir:

"1- 375 sayılı KHK'nın Ek 4. maddesinde yer verilen ve 31.12.2015 tarihi itibariyle 60 TL olan Toplu Sözleşme İkramiyesi 1 Ocak 2016 ila 31 Aralık 2017 döneminde; Kamu Görevlileri Sendikaları Heyetinde temsilcisi bulunan sendikalara üye olan kamu görevlilerine %100, diğer sendikalara üye olan kamu görevlilerine %50 artırımlı olarak ödenir"

Bu ifadeye göre, Memur Sen demektedirki, "kim yetki almış ise, o yetkili sendikaya üye olan memurlara 120 lira diğerlerine 90 lira ödeme yapılsın."

Memur Sen'in bu şekilde bir teklifte bulunmasının nedeni de, 2004 yılındaki Kamu Sen ile aynıdır. Memur Sen şuan 11 hizmet kolunun tümünde yetkilidir. Bu talebin kabul edilmesi halinde, sendikalarının üye sayısının artacağını düşünmektedir.

Oysaki daha en başta bu yönde bir talep, 4688 sayılı Kanuna aykırıdır. Kanunun 28. maddesinde şu hüküm yer almaktadır:

"Toplu sözleşme ikramiyesi hariç olmak üzere toplu sözleşme hükümlerinin uygulanmasında sendika üyesi olan ve sendika üyesi olmayan kamu görevlileri arasında ayrım yapılamaz."

Toplu sözleşme ikramiyesi sendika üyesi olan ve olmayanlar arasında bir ayrım yapmaktadır ve kanun bunun dışında bir ayrım yapılmamasını öngörmüştür.

Dolaysıyla, toplu sözleşme ikramiyesinin, benim yetkili olduğum sendikalara üye olan memurlara 120 lira, diğer sendikalara üye olan memurlara ise 90 lira ödenmesini istiyorum şeklindeki bir talep uygun değildir.

Ayrıca, en başta, güç ve yetki elimizde olduğu için, hak taleplerini buna göre şekillendirmek de adil bir davranış değildir.

Bu yanlışı 2004 yılında Kamu Sen yapmıştı (Ki Kamu Sen bu talebinden 2006 şimdi ise Memur Sen yapıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber