'Eski Türkiye'de toplanan vergilerin yüzde 86'sı faize gidiyordu'

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Eski Türkiye'de toplanan bütün vergilerin yüzde 86'sı faize gidiyordu" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Ocak 2016 16:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Eski Türkiye'de toplanan vergilerin yüzde 86'sı faize gidiyordu'

Eroğlu, memleketi Şuhut ilçesinde yeni yapılan Adalet Sarayı ile İlim ve Kültür Merkezi inşaatında incelemelerde bulundu.

Daha sonra Vakıfbank Şuhut Şubesinin açılışını gerçekleştiren Eroğlu, bankacılığın Türkiye'de çok geliştiğine vurgu yaparak, "Eskiden bankalar çok yüksek faizle kredi verirdi ve faiz yükünün altından kalkamazdık. Benim de rahmetli babam burada esnaftı, o zaman yüzde 48 faizle kredi alırdı" dedi.

Eroğlu, Halk Bankası, Ziraat Bankası ve Vakıflar Bankasının geçmişte zarar ettiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"O zarar 'görev zararı' diye yazılıyordu. Şimdi faizler çok aşağı çekildi. Şu anda esnafa yüzde 4-5-6 gibi faizle Halk Bankası kredi veriyor. Hatta gençlere sıfır faizle kredi verme işlemleri başladı. 30 bin TL'ye kadar hibe, 100 bin TL'ye kadar da faizsiz kredi. Hibe, faizsiz kredi nereden nereye geldiğimizi Türkiye'nin açık göstergesi. Eski Türkiye'de toplanan bütün vergilerin yüzde 86'sı faize gidiyordu. Faiz lobisi tarafından bunlar tüketiliyordu. Al gülüm ver gülüm vardı ama Allah'a şükür hükümetimiz gelir gelmez ilk defa bu faiz lobisinin hortumlarını kesti. Bu kadar yatırım yapılıyor, bakın Şuhut'taki yatırımlara, Afyonkarahisar'daki yatırımlara barajlara, göletlere, tesislere baktığınız zaman muazzam tesislere baktığınız zaman hakikaten 'bu paralar nereden geliyor' diye insanlar soruyor. Paralar şuradan geliyor, gayet basit, faiz lobisine gidiyordu her yıl 60 katrilyon, şimdi o artık vatandaşa hizmet olarak akmaya başladı."

Eroğlu, İSKİ Genel Müdürü olarak göreve başladığı dönemde, iflas etmiş kuruma bankaların çek karnesi vermediğini söyledi.

Kıbrıs'taki offshore bankasına bir hesap açtırdığını dile getiren Eroğlu, "Vakıfbank offshore hesabı. Gelenler, tabi para yok nerede, para Kıbrıs'ta, bunu ilk defa söylüyorum çünkü her gün haciz geliyor, büyük müteahhitler 'biz sizi çalıştırmayız' diyor. Tabi onların parasını da 8 ayda anlaştık, tamamen geçmiş dönem borçlarını ödedim" diye konuştu.

"Şuhutlular da yastık altında para fazla tutmasınlar, getirsinler bankaya yatırsınlar" diyen Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ayrıca iş adamlarımıza söylüyorum, yeni yeni iş imkanları açılıyor biliyorsunuz. Hükümetimiz yeni eylem planında bütün gençlere, hanımlara, esnafa, çiftçilerimize, yeni bir imkan sağladı. Büyük imkanlar sağladı, ondan istifade etsinler, işletmeler kursunlar. İnşallah Vakıfbank ve diğer bankaların yöneticileri de kendilerine yol göstereceklerdir diye düşünüyorum. İnşallah Şuhut'u, Afyonkarahisar'ı çok büyük bir üretim ve ihracat üssü haline getireceğiz. Eski Afyonkarahisar Kokarçay'dı, şimdi Akarçay. 'Afyonkarahisar'ı termal turizmin dünya başkenti yapacağız' dedik, yaptık Allah'a şükür."

Vakıfbank Genel Müdürü Halil Aydoğan da Türkiye'nin seçim nedeniyle belirsizliklerin yaşandığı bir yılı geride bıraktığını belirtti.

Bu yılın ilk günlerinde geleceğe umutla baktıklarını kaydeden Aydoğan, "Bu umutların gerçeğe dönüşmesi için küçük mevduat sahiplerinden büyük yatırımcılara kadar tüm kesimlerin finansal ihtiyaçlarının en etkin şekilde karşılanması büyük önem taşıyor. Bankacılık sektörünün üzerine düşen kritik görev ve sorumlulukların bilincindeyiz" diye konuştu.

Canan Tükelay

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber