Ar-Ge çalısanları için 2 yıl maaş desteği yolda
Bakan Işık, "Tasarım ofisleri Ar-Ge merkezlerinin yararlandığı tüm desteklerden yararlanacak maaşların asgari ücret kadarını 2 yıl devlet karşılayacak" diyerek Ar-Ge sektörüne müjde verdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ev sahipliğinde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantının açılışında konuşan Işık, daha önce söz verdikleri kapsamlı Ar-Ge paketi konusunda sözlerini tuttuklarını anımsatarak, süratli şekilde paydaşlarla hazırlanan Ar-Ge Reform paketinin Meclis'e sevk edildiğini söyledi.
VERGİDEN MUAF
Bakan Işık, üniversite-sanayi işbirliği projelerinde yer alan öğretim üyelerinin gelirlerinin de artırılacağına dikkati çekerek, "Ar-Ge merkezlerimizde öğretim üyesi çalışma şartlarını daha da iyileştiriyoruz. Radikal bir karar aldık. Meclis kabul ederse üniversite hocamızın sanayi ile yaptığı çalışmalardan elde ettiği gelirden gelir ve damga vergisi almayacağız, sadece döner sermayeye yüzde 15 kesinti yapılacak" diye konuştu.
Temel bilimler mezunu
Daha önce Ar-Ge merkezi kurmak için gerekli personel sayısının 50'den 30'a düşürüldüğünü anımsatan Işık, reform paketi ile birlikte, özellikle ileri teknoloji gerektiren yazılım, ilaç, biyoteknoloji, bilgi teknolojileri gibi bazı sektörlerde bu rakamın 15'e düşürüleceğini söyledi. Bakan Işık aynı zamanda Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde istihdam edilecek olan Temel Bilimler mezunlarının maaşlarının brüt asgari ücret kadarlık kısmını 2 yıl süreyle devletin karşılayacağı, personelin Ar-Ge çalışmasıyla ilgili olarak dışarıda geçirdiği sürelerinin de destek kapsamına alınacağını aktardı. Işık, şunları kaydetti: "Ar-Ge merkezi kurma imkanı olmayan, özellikle KOBİ'lerimizin, ihtiyaç duyduğu Ar-Ge siparişini vererek, onu hem giderine hem de Ar-Ge indirimine yazmasının önünü açıyoruz."
Kobi'lerin payı artıyor
Verilerin KOBİ'lerin ihracattaki, gelir artışındaki rolünü net şekilde gösterdiğine dikkati çeken ışık, "2014'te ihracat yapan KOBİ sayımız 56 bini geçmiştir. 2014'te 158 milyar dolar seviyesine getirmemizde, ihracat yapan KOBİ sayısındaki bu artış doğrudan etkili olmuştur" dedi.
Gümrük kolaylığı
Ar-Ge, yenilik ve tasarım projeleri kapsamında yurtdışından temin edilen ürünlere Gümrük Vergisi istisnası getirileceğini, Gümrük Bakanlığı ile konuşulduğunu, bu ürünlerin de mavi hat uygulamasından yararlanmasının sağlanacağını ifade eden Işık, "Yürüttüğümüz destek programlarını, KOSGEB ve TÜBİTAK gibi kurumlara devrediyoruz" dedi.
AR-GE ÖLÜM KALIM MESELESİ
Bakan Işık'a ihracatçıların beklentileriyle ilgili bilgi veren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Ar-Ge ölüm kalım meselesidir. Bakanlığınızın faaliyet alanında yer alan Ar-Ge merkezleri, teknoparklar, sanayi yatırımları, yatırım teşvikleri, sertifika kuruluşları gibi birçok konuda ihracatçılarımızın spesifik beklenti ve talepleri bulunuyor" dedi.