Yurt dışından hediyelik cep telefonu getirmeye sınırlama

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 15 Kasım 2006 18:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yurt dışından gelişte yolcu beraberi ''hediyelik'' cep telefonu getirme hakkı yeniden sınırlandırılıyor.

Bu yıl Eylül ayına kadar her yurda girişte bir adet ''hediyelik'' cep telefonu getirme hakkı bulunurken, Eylül'de yapılan düzenlemeyle, bu ''her defasında bir tane olmak üzere yılda 4 cep telefonu'' ile sınırlandırılmıştı.

Şimdi ise Yolcu beraberi cep telefonu getirmenin yurt içindeki satıcılar açısından haksız rekabete neden olması, ayrıca gümrüklerdeki iş yükünü artırması nedeniyle, yılbaşından geçerli olmak üzere, yolcu beraberi getirilebilecek cep telefonu sayısı, ''yılda bir adete'' düşürülecek. Cep telefonu, ''hediyelik'' kapsamından çıkacak.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Telekomünikasyon Kurumu ve Gümrük Müsteşarlığı arasında bu konuda anlaşma sağlanırken, uygulamaya ilişkin yazı, yakında gümrüklere bildirilecek.

Mevcut uygulamaya göre, yurt dışından gelenler, her defasında bir tane olmak üzere yılda 4 tane cep telefonunu hediyelik eşya kapsamında yolcu beraberinde getirebiliyor.

Getirilen her cep telefonu için, değeri 300 avronun altındaysa, gümrük muayene memuru tarafından ''telefonun markası, IMEI numarası, getiren şahsa ilişkin pasaport bilgilerinin'' yer aldığı bir tutanak tutuluyor. Şahıs, gümrükte hazırlanan tutanak, pasaport ve telefonu ile birlikte Telekomünikasyon Kurumu veya abone merkezlerine başvurarak telefonunu kayıt ettirerek yurt içi kullanıma açtırıyor. Aksi takdirde telefonu yurt içinde kullanamıyor.

Telefonun değeri 300 avronun üzerindeyse, yolcu, gümrükte ''sözlü beyan formu'' dolduruyor ve telefonun değerinin yüzde 10'u kadar gümrük vergisi, ayrıca formun değerli kağıt olması nedeniyle 26 YTL damga vergisi alınıyor. Form gümrük memuru tarafından onaylanıyor. Yolcu, sözlü beyan formu, pasaport ve telefon ile Telekomünikasyon Kurumu veya abone merkezlerine başvurarak kayıt yaptırıyor.

Eğer yurda giriş sırasında yolcu getirdiği telefonunu beyan etmemişse, daha sonra, herhangi bir gümrük idaresine pasaportu ve telefonu ile başvurarak ''sonradan beyanda'' bulunuyor. Bu durumda, cep telefonunun değeri 300 avrodan düşük olsa bile en az 300 avro üzerinden, cep telefonunun değeri 300 avrodan yüksek ise değer tespiti üzerinden yüzde 10 gümrük vergisi alınarak, form dolduruluyor. Yolcu, gümrük tarafından onaylanan form, pasaport ve cep telefonu ile abone merkezlerine veya Telekomünikasyon Kurumuna başvurarak kayıt yaptırabiliyor.

Mevcut mevzuata göre, yurt dışından gelen bir yolcu, toplam değeri 300 avroya kadar hediyelik eşyayı, yolcu beraberi, gümrük vergisinden muaf olarak yurda getirilebiliyor. Eğer yolcu, cep telefonu dahil 300 avronun üzerinde hediyelik eşya getirmişse, 300 avroyu aşan kısmı için gümrük vergisi ödüyor.

Cep telefonlarının ve diğer eşyaların değer tespiti gümrük idareleri tarafından yapılıyor.

Yetkililer, yurt dışında hat alanlara 1-2 avro bedelle cep telefonu verildiğine dikkati çekerek, yolcunun 1-2 avroluk bu faturayı ibraz etmesinin bir önemi olmadığını, piyasa değerine göre değer tespiti yapıldığını belirtti.

-GÜMRÜKLER DEVREDEN ÇIKIYOR

Gümrükler Genel Müdürlüğü verilerine göre, yılbaşından bugüne kadar yolcu beraberi 55 binin üzerinde, 60 bine yakın ''hediyelik'' cep telefonu getirilerek kayıt yaptırıldı. Yolcu beraberi cep telefonuna ilişkin işlemlerin gümrüklerde yoğun iş yüküne neden olması üzerine, yılbaşından itibaren uygulamanın değiştirilmesine karar verildi.

Buna göre yurt dışından gelen bir yolcu, yılda bir cep telefonunu ''zati eşya'' listesinde, gümrük vergisinden muaf olarak getirecek. Bu şekilde getirilecek cep telefonunun değerine bakılmayacak ve hiç bir şekilde gümrük vergisi ödenmeyecek.

Yolcu, bu telefonu, pasaportu ile birlikte Telekomünikasyon Kurumu'na veya abone merkezlerine doğrudan başvurarak kayıt ettirebilecek.

Yolcu beraberi getirilen cep telefonlarına ilişkin kayıtlar Telekomünikasyon Kurumu tarafından tutulacak ve aynı yolca aynı yıl içinde ikinci kez cep telefonu getirirse, kayıt ettiremeyecek. Böylece cep telefonları, ''hediyelik eşya'' niteliğinden çıkmış olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber