Dronda yeni tehlike

Dronlar için, kayıt zorunluluğu getirilmesine rağmen sektördeki yasal sorunlar devam ediyor. Bunların başında, ürünlerin dijital kamera adıyla ithal edilmesi geliyor. Uzmanlar ise, vergi kaybı ve ikinci elden sonraki belirsizlik nedeniyle oluşacak güvenlik tehlikesine dikkat çekiyor.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 17 Mayıs 2016 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dronda yeni tehlike

Dron olarak da bilinen insansız hava araçları hakkında tartışmalar süre dursun, ürünlerin dijital kamera kaydı ile ithal edildiği belirtiliyor. Uzmanlar ise, vergi kayıpları yanında, ikinci elden sonra kayıt altına alınmaması sebebiyle güvenlik tehlikesine dikkat çekiyor. Dronların önceden gümrükteki tarifelerinin farklı olduğunu belirten ithalatçı Mobicom Sahibi Demet Bilge, mevzuatlarla alakalı kendileri ve müşterileri açısından kaos yaşadıklarını söyledi. Bilge "Ürün ithalat aşamasında ülkemize dron olarak giriyordu. Bakanlık, bunlar artık dijital kamera adı altında gelsin kararı aldı. Uygulama herşeyi birbirine karıştırdı. Dijital kamera olarak denetlemesi çok zor. Bunun gümrükte düzeltilmesi gerekiyor. Cep telefonunu gümrükten dijital kamera diye çekmiyorsunuz ama aslında içeriğinde kamera var. Bunu onaylayan da TSE , dolayısıyla zincirleme bir hata oluşuyor" dedi.

İKİNCİ ELDEN SONRA KAYDI YOK

Sivil havacılığın getirmiş olduğu kısıtlamalara da değinen Bilge, "Sistemin 2. elden sonrası kayıtlı değil.Ben bunu ithal ediyorum ilk kayıt, sonra farklı mağazalara satıyorum oradan sonra kayıt yok. Satın alan kişide rahatlıkla satışını yapabiliyor. Stoğunda mı değil mi kime sattı orası meçhul. Mağaza dan alan hasbelkader internetten kayıt ettiriyorsa ettiriyor" eleştirisinde bulundu.

İthalatçı Fatih Gülçe ise şu bilgileri verdi: "İthal edilen ürünleri devlete bildirmek zorundayız fakat bu seri numaraları kime bildireceğimiz beli değil. Mini dronları da dijital kamera diye ithal ediyorlar. Ancak oyuncak olarak girişinde sorun var ve denetimi tamamen ayrı."

Yasaklar ilgiyi arttırdı

Bu sıkıntılı süreçlerin her ithalat ürününde yaşanabildiğini söyleyen Bilge: "Biz dronları 7 senedir satıyoruz fakat gündem öyle ki sanki yeni birşeymiş gibi algılanıyor" diyor. Yanlış kullanımında bir yaptırımı olması gerektiğini söyleyen Bilge, "Mahremiyetle ilgili konularda caydırıcı bir cezası olmalı. Bizde cihazların kullanımını yasaklayarak çözüm aranıyor. Fakat bu daha büyük bir merak uyandırıyor insanlarda, zaten bu nedenle dronlara ilgi gösteriliyor" dedi.

Dronlar hayat kurtarıyor

Dronların gelecek dönemlerde hem ekonomik hem de toplumsal olarak hayatımızı etkilyeceğini belirten Bilge önlemlere dikkat çekiyor. Bilge şöyle konuştu: "AKUT veya AFAD' a bakın neler yapıyorlar. can kurtarıyorlar. Bence artık devletin gerçekten teknolojiden anlayan, bu işe gönül vermiş, işi de bilen insanlara danışmanlık alması gerekiyor. O insanlar da dünyaya bakıp burada da ithalatın ve insanların kullanımının nereye kadar olması gerektiğini belirlemeliler."

Yahya Kemal Uzun

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber