Armatör devletten bir teşvik bekliyor!

Deniz taşımacılığı dünya ekonomisinde uluslararası taşımacılığın en önemli parçasını oluşturuyor. Dünya ticaretinin yüzde 80'inden fazlası deniz yoluyla gerçekleştiriliyor. Türk armatörleri de her geçen gün gelişen filolarıyla bu büyük pastadan alacakları payı büyütmeye çalışıyor.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 07 Haziran 2016 06:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Armatör devletten bir teşvik bekliyor!

Musa Kesler - İstanbul

Türk Armatörler Birliği yönetim kurulu başkanı Ahmet Bedri İnce'ye göre deniz ticareti uluslararası ticaret ve küreselleşmenin omurgası. Uluslararası olma niteliği ile de küresel risklerden doğrudan ve çok kolay bir şekilde etkilenmekte. İnce şunları söylüyor:

"Son dönemlerde ortaya çıkan ülkelerarası siyasi krizler deniz taşımacılığını önemli derecede etkilemiş ve arz-talep dengesinin neticesinde deniz taşımacılığını 2008 yılından itibaren büyük bir krize doğru sürüklemiştir. Sektördeki bu kriz hala artarak devam ediyor. Armatörlerin şu an birinci öncelikli sorunu gemi alım kredilerinin ödenmesi ve finansman konusudur. Devletimizin koordinesinde sorunun çözüm yöntemlerine ve kısa sürede çözüme ulaşmaya çalışmak çok büyük önem arz ediyor. Burada çözüm yönündeki beklentimiz armatörlerin bankalara yaptığı ödemenin kurulacak bir sistem ile 1 - 2 yıl süresince devlet tarafından orta uzun vadeli ve düşük faizli kredi imkanı sunan uygun fonlardan sağlanması veya kriz dönemini atlatacak şekilde kredi anapara ve faiz ödemlerini en az iki sene öteleyebilecek şekilde devlet tarafından bir teminatın verilmesidir."

'Primler yüksek'

İkinci öncelikli sorunun gemi işletme maliyetleri olduğunu belirten İnce, şöyle devam ediyor:

"Öncelikle Türk bayraklı gemide çalışan personelin SGK primlerinin diğer ülke uygulamalarında olduğu gibi yüzde 10'lara indirilmesi gerekli. Ayrıca Türk armatörünün yabancı bayraklı gemisinde istihdam sağladığı Türk personeli için yüzde 14.5 SGK kesintisi yapılmadığı için ceza kesilmesi uygulamasının kaldırılması şart. Marmara Denizi'ndeki uğraksız geçişin bozulması durumunda ve transit geçişte alınan fener ve tahlisiye ücretlerinin düşürülmesi ve yeniden düzenlenmesi ile Marmara'da yani kendi sularımızda düzenlemeler gereği sadece 48 saat kalabildiğimiz süre kısıtlamasının kaldırılması bir başka çözüm."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber