Aydın Doğan hakim karşısında

POAŞ'ta akaryakıt kaçakçılığı yaptığı iddiasıyla hakkında 'örgüt liderliği' suçlamasıyla dava açılan Aydın Doğan hakim karşısına çıktı. Doğan'ın avukatları davanın Mersin'e alınmasını istedi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 14 Temmuz 2016 06:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Aydın Doğan hakim karşısında

İşadamı Aydın Doğan ve 47 kişi hakkında, Petrol Ofisi'nde (POAŞ) örgütlü bir şekilde akaryakıt kaçakçılığı yaptıkları suçlamasıyla İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın ilk duruşması dün yapıldı. Aydın Doğan, uzun bir aradan sonra ilk kez hakim karşısına çıktı. Sanık avukatları aynı konuyla ilgili daha önce Mersin'de de dava açıldığını belirterek, iki davanın birleştirilmesini istedi. Mahkeme ise birleşme konusunda Mersin'deki mahkemenin onayı olup olmadığının sorulmasına karar verip, duruşmayı 23 Kasım'a erteledi.

HANZADE DOĞAN GELMEDİ

Davanın ilk duruşmasına Doğan'ın üst düzey yöneticilerinden Ersin İnce ve Jan Nahum'un da aralarında bulunduğu 27 sanık katıldı. Doğan'ın kızı Hanzade Doğan Boyner ile diğer 19 sanık ise mahkemeye gelmedi. Mahkeme salonunun yetersiz kalması üzerine duruşma, adliyenin büyük salonunda yapıldı.

AYLIK GELİRİNE "50 BİN" DEDİ

Kimlik tespitleri sırasında sanık Aydın Doğan, aylık ortalama gelirinin 50 bin lira olduğunu bildirdi. Daha sonra iddianamedeki suçlamaları açıklayan mahkeme başkanı Mustafa Karayıldız, "Sahte beyannamelerle eksik akaryakıt sevkıyatı gösterip kaçakçılık yapmakla suçlanıyorsunuz. Savunmalara kimden başlayalım. Aydın Doğan'dan mı" diye sordu. Doğan'ın avukatları, savunmalara geçilmeden önce talepleri olduğunu bildirerek söz aldı.

İKİNCİ DURUŞMA 23 KASIM'DA

AydınDoğan'ın avukatları Mersin'deki davayla İstanbul'dakinin birleştirilmesini talep etti. Avukat Köksal Bayraktar, bir kişinin aynı suçtan iki kez yargılanamayacağını savundu. Mahkeme başkanı Mustafa Karayıldız ise 6 kez duruşma yapıldığını ancak Mersin'le birleşme talebinin o dönemde gelmediğini belirtti. Taleplere ilişkin görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Bilgin Uysal da Mersin'deki mahkemeye tekrar dosyanın gönderilmesini, birleşme konusunda görüşlerini açıklamalarını istedi. Mahkeme heyeti dosyanın Mersin 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdi. Mersin mahkemesinin dosyayı inceledikten sonra birleşme konusunda görüşü bildirecek. Duruşma da 23 Kasım'a ertelendi.

GÜMRÜK BAKANLIĞI MÜDAHİL OLDU

Davaya Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da suçtan zarar gördükleri gerekçesiyle müdahil oldu. Doğan'ın avukatı Köksal Bayraktar "Vergi kaybı söz konusu değildir" iddiasıyla bakanlığın davaya katılmaması gerektiğini söylese de mahkeme başkanı Mustafa Karayıldız araya girdi. Bayraktar'ın, POAŞ'ın yaptığı ithalatın miktarının 76 milyar dolar olduğunu söylemesi üzerine başkan Karayıldız, 6 milyar doların dava konusu olduğunu dile getirdi. Cumhuriyet Savcısı Bilgin Uysal, bakanlığın katılma talebinin kabul edilmesini talep etti.

FATİH ULAŞ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber