'Anaokulu öğretmenleri mülakatla seçilsin'

Haber Giriş : 08 Şubat 2007 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği'nce Antalya'da bu yıl 4.'sü düzenlenen sempozyumda, öğretmen eğitimi ve okulöncesi eğitim masaya yatırıldı

Sonuç bildirgesi kamuoyuna açıklanan sempozyumda, Türkiye'de 0-6 yaş grubunda yaklaşık 10 milyon çocuk olduğu belirtilerek her 100 çocuktan 75'inin okulöncesi eğitimin dışında kaldığına dikkat çekildi.

Bunun üzerine bakanlık yetkilileri okulöncesi eğitimde mevcut yüzde 25 olan okullaşma oranını Cumhuriyet'in 100. yılında yüzde 80'e çıkarma kararı aldı. Bildirgede, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) ve Sağlık Bakanlığı gibi çeşitli kurumlara bağlı anaokulların MEB çatısı altında toplanması, anaokulu öğretmeninin mülakatla seçilmesi, ulaşılması güç yerlere bakanlık eliyle hizmet götürülmesi, özel yetenekli çocuklar için özel merkezler yapılması, anasınıfı denetimleri için özel müfettiş yetiştirilmesi ve öğrenci performansları ölçülürken standart bir değerlendirme tekniği kullanılması gibi önemli kararlar da yer aldı.

Toplantıda konuşan Türkiye Özel Okullar Birliği Dernek Başkanı Dr. Rüstem Eyüboğlu, Belçika, Hollanda, Almanya, Avusturya'da okullaşma oranının yüzde 80, Ukrayna'da yüzde 60, Türk cumhuriyetlerinde yüzde 47, Kenya'da yüzde 11 olduğunu belirtirken, Türkiye'de bu oranın bakanlığın yaptığı atılımla yüzde 8,9'dan yüzde 21'lere çıkarıldığını aktardı. Ancak gelişmiş ülkelerin aksine Türkiye'de okullaşmanın; kreş, anaokulu gibi çeşitli kurumlara dağıldığına işaret eden Eyüboğlu, "Bunlar eğitim kurumu gibi görülmemiş ve bakanlık çatısı altında toplanamamıştır. Ayrıca bakanlık, Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı askerî liseleri denetlerken Sağlık Bakanlığı veya SHÇEK'e bağlı çocuk yuvaları denetimsiz çalışıyor. Eğitim ve denetim birliği sağlanmalıdır." dedi.

Türkiye'de anasınıfı eğitiminin daha çok çalışan annelerin çocuklarının bakımevi olarak görüldüğünü söyleyen MEB Okulöncesi Eğitim Genel Müdürü Remzi İnanlı ise, "40 yıllık eğitimciyim son birkaç yıla kadar Meclis'in gündeminde okulöncesi eğitim yoktu. Oysa insanın beyin gelişimi 0-6 yaş arasında tamamlanıyor." diye konuştu. Anasınıfında İngilizce öğrenen çocuğun resmi olarak ancak 4. sınıfta dil öğrenimine başladığına dikkat çeken İnanlı, bu nedenle okulöncesinde yabancı dil eğitimine bakanlık olarak karşı olduklarını kaydetti.

Sempozyumun sonunda yayınlanan bildirgede yer alan önerilerden bazıları şöyle: Öğretmen atamaları için yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda alan eğitiminden soru sorulmaması, öğretmen eğitiminde köy enstitüleri gibi yeni bir model üretilmesi, MEB ve YÖK'ün öğretmen eğitiminde işbirliği yapması ve Anadolu öğretmen liselerine verilen ek puanın yeniden gözden geçirilmesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber