Flaş.... Sabah ve Takvim gazetesi ile ATV artık Devletin

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 01 Nisan 2007 19:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TASARRUF MEVDUATI SİGORTA FONU

Bilgin ve Merkez Grubu Medya Şirketlerinin Yönetim ve Denetimleri TMSF'ye geçti

Etibank A.Ş. hakim ortağı Dinç Bilgin ile Turgay Ciner arasında imzalanmış olan gizli sözleşmelerin yeni ortaya çıkması sonucunda, Bilgin ve Merkez Grubu'nun medya sektöründe faaliyet gösteren 63 adet şirketinin yönetim ve denetimleri 5411 Sayılı Bankacılık Kanunu'nun ilgili hükümleri uyarınca TMSF tarafından devralınmıştır.

Etibank A.Ş.'nin hakim ortağı Dinç Bilgin ile Merkez Grubunun doğrudan veya dolaylı hakim ortağı Turgay Ciner arasında imzalanan 01.10.2002 tarihli Lisans sözleşmeleri, Fon ile Medya grubu arasında imzalanan 17.11.2003 tarihli ve Fon, Medya ve Merkez Grubu firmaları arasında imzalanan 03.05.2005 tarihli protokollerin imzası aşamasında mevcut olduğu halde protokol taraflarınca Fonun bilgisinden gizlenen 12.06.2002 tarihli protokol ve 08.08.2002 tarihli sözleşmeler, Fon tarafından muvafakat verilen satış ve devir protokollerini geçersiz hale getirmiştir.

Bu hukuki durum karşısında, Dinç Bilgin'in Merkez grubu da dahil olmak üzere yukarıda zikredilen protokollere konu mal, hak ve varlıklardan oluşan tüm Medya sektöründe Turgay Ciner ile ortak olduğu, 01.10.2002 tarihli ilk lisans sözleşmelerinden itibaren başlayan bu sürecin tamamında ortak hareket ettikleri, hileye dayalı ve muvazaalı işlemlerle Fon'u yanılttıkları belgelenmiştir.

Bu nedenle, 5411 sayılı bankacılık kanununun ilgili hükümleri gereğince Medya Grubu (Dinç Bilgin Grubu) ve Merkez Grubu şirketlerinin temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimleri fon tarafından devralınmıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.


DİNÇ BİLGİN'E OLAN BORCU NEDENİYLE TMSF SABAH GRUBUNA EL KOYMAK İÇİN HAREKETE GEÇİYOR.

Ciner Grubu, Dinç Bilgin'e olan borcu nedeniyle zor günler geçiyor. Geçtiğimiz hafta Bilgin, TMSF'ye başvurarak grubun kendisine borcu olduğunu belirten belgeleri iletti.

Bunun üzerine TMSF, kenisine borçlu olan Bilgin'in alacaklarını tahsil etmek için harekete geçti. Gelişmelerin hız kazanması üzerine Turgay Ciner perşembe günü aralarında Fatih Altaylı'nın da bulunduğu kurmaylarıyla birlikte Ankara'ya çıkarma yaptı.

Alaylı'nın bulunmadığı görüşmede Ciner, Başbakan Erdoğan'a gelişmeleri aktardı. Erdoğan ise sorunun hukuk çerçevesinde çözüleceğini söyledi. Bu görüşmelerin ardından TMSF, medya grubunun yönetimine el koymak üzere harekete geçti.

Aralarında Sabah, atv, Takvim ve dergi grubunun bulunduğu Dinç Bilgin'den Turgay Ciner'e geçen Sabah Medya Grubu'nun, yeniden TMSF bünyesine katılmasına an meselesi olarak bakılıyor.

Kulislerde pazartesi sabahı medyada deprem yaşanacak gelişmelerin olacağı söyleniyor. TMSF'nin bu akşam ya da pazartesi sabahı gruba el koyup yeniden bir ihale açılana kadar grubu yöneteceği güçlü şekilde dile getiriliyor.

TMSF'nin el koymasından sonra Sabah ve atv yöneticilerinin ne yapacağı, çalışanların geleceği, medya grubunun başına kimin atanacağı yine Medyatava'da olacak...

AHMET ERTÜRK SABAH'A EL KOYMA SİNYALİNİ GEÇEN HAFTA VERMİŞTİ

TMSF Başkanı Ertürk, 28 Mart günü çıkan bir söyleşide Sabah ile olan anlaşmanın bozulabileceği işaretini şu sözlerle vermişti: Belge gizleyenle anlaşmayı bozar, malını katlamalı fiyatla satarız...

Belge gizleyenle anlaşmayı bozar malını katlamalı fiyatla satarız

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, protokollerin eldeki verilere göre yapıldığını belirtirken, "Ama ortaya daha sonra bilmediğimiz ya da gizlenmiş bir ilişki, mal var varlığı çıkarsa o protokol geçersiz olur" dedi. Ertürk bu durumda kamu menfaatini gözeterek eldeki değerleri birkaç katına satacaklarını açıkladı.

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, gizlenmiş bilgi veye belgelerin ortaya çıkması durumunda batan bankaların sahipleriyle yapılan protokollerin bozulacağını açıkladı. Yapılan protokollerin eldeki verilere göre imzalandığını, ancak daha sonradan ortaya gizlenmiş bir ilişki ya da mal varlığının çıkması durumunda o protokolün geçersiz olacağını söyleyen Ertürk, bu şartlar altında TMSF'nin kamu yararını gözeterek protokol kapsamındaki mal varlığını daha fazla gelir edebilecek şekilde satacağını dile getirdi.

ETİBANK'TA GELİŞME OLABİLİR: CNNTürk televizyonunda Enis Berberoğlu, Bilal Çetin ve Yiğit Bulut'un sorularını yanıtlayan TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, bugüne kadar yaptıkları protokollerle ilgili şu bilgileri verdi: "8 bankanın hakim ortağı ile protokol devam ediyor. (Toprak Grubu, Zeytinoğlu Grubu, Garipoğlu Grubu, Çağlar Grubu, Korkmaz Yiğit, Cıngıllıoğlu Grubu, Ceylan Grubu ve Erol Aksoy Grubu.) Sorunlu olan protokol imzalayamadığımız 4 tane banka var. (Egebank, İmar Bankası, EGS Bank ve Yurtbank) Yurtbank'la imzaladık ama borçlu şartlara uymadığı için geçersiz kıldık, yeniden görüşmeler başladı. Bir de Etibank var. Etibank'ta ilginç bir durum var. Bankanın varlıklarıyla bir kısmı bize geçti. Bir kısmını bir satış sözleşmesi ile sattık ama henüz Dinç Bilgin Grubu'yla bir protokol imzalayamadık. Orada aslında son aşamadayız, birtakım gelişmeler olabilir."

MAL KAÇIRANLA İMZA ATMAYIZ: Ertürk, bazı borçlularla neden protokol yapılmadığı konusunda ise "Elindeki tüm varlığı masaya koyan ve borcunu kabul eden ve bu borç ödeme niyetini bu şekilde gösterenle protokol imzalıyoruz. Ama mal kaçıran, mal gizleyen veya daha sonra mal kaçırdığı ortaya çıkanlarla protokol yapmıyoruz" diye konuştu. Ertürk, protokol imzalandıktan sonra böyle bir durumun ortaya çıkması halinde nasıl bir yol izleyeceklerini şöyle açıkladı: "Eğer borçlu kötü niyetliyse bu mal varlığını kaçırmaya gizlemeye devam edebilir. Bunun için iyi niyet ve borç ödeme kararlığı çok önemli. Ama bazen protokol imzalarken sahip olmadığımız bazı veriler, bazı bilgiler daha sonra ortaya çıkabilir. Protokol elde ettiğiniz verilere, teminatlara, mal varlıkları ya da karşılıklı hukuksal ilişkilere dayanarak imzalanıyor. Ama daha sonra sizin o gün bilmediğiniz yada gizlenmiş olan bir ilişki mal varlığı ortaya çıkarsa o protokol geçersiz olur. Hele de o protokolün imzasına giden süreçte muvazalı borçlunun başka üçüncü taraflarla mal kaçırmaya dönük muvaazalı işlemleri tespit edersek elbetteki o protokolle devam etmek mümkün değildir."

YETKİLERİMİZİ KULLANIRIZ: Ortaya çıkan bu yeni duruma göre, TMSF'nin kanuni haklarını kullanacağını dile getiren Ertürk, sözlerine şöyle devam etti: "Kamu menfaatine, daha yüksek bir değer elde edersek onun üzerine gideriz. Bizim amacımız o zaten. Biz mevcut protokolle 100 milyon dolarlık değer bağlamışsak, daha sonra gizlenmiş saklanmış değerler ortaya çıkarsa, bunu birkaç katına çıkarabiliriz. Bizim amacımız, kamuya bir kuruş daha fazla kaynak aktarabilmek. Eğer protokol imzaladığımız herhangi bir borçlu ile gizlenmiş bir ilişki ortaya çıkarsa, 5020 sayılı yasadan gelen yetkilerimizi kullanarak, mal varlığını kontrol altına alırız. Ya da gizli ilişki değil de, taraflar protokolün şartlarına ödeme ya da değerlerine uymuyorsa 5020'ye başvurmadan protokolle aldığımız hakları kullanabiliriz."

hurriyet.com.tr

MEDYATAVA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber