Hazırlık çalışmaları devam eden e-Devlet Stratejisi şekillenmeye başladı

Haber Giriş : 11 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Buna göre iş ortamı ve girişimcilik konusunda, iş yapma ortamını etkileyen ana faktörler gözden geçirilecek. Bu kapsamda bürokratik engellerin kaldırılması, yabancı sermayenin özendirilmesi ve özelleştirmenin tamamlanması gibi konular öncelikle ele alınacak. Stratejinin politika metninin hazırlık çalışmaları tamamlandı. Stratejinin hazırlatılması için teknik şartname hazırlanırken, önümüzdeki dönemde ihaleye çıkılması hedefleniyor.

Stratejinin politika metninde vizyon, ''bilim ve teknoloji üretiminde odak noktası haline gelmiş, bilgi ve teknolojiyi etkin bir araç olarak kullanan, bilgiye dayalı karar alma süreçleriyle daha fazla değer üreten, küresel rekabette başarılı ve refah düzeyi yüksek bir ülke olmak'' olarak ortaya konuyor.

Bu vizyonun gerçekleştirilmesi için, ekonomik gelişme ve rekabetçiliğin artırılması, yaşam kalitesinin yükseltilmesi, istihdamın artırılması, rekabetçi bilgi ve iletişim teknolojileri piyasasının oluşum, açık ve etkin bir kamu yönetiminin oluşturulması, bölgesel gelişmenin sağlanması ve AB'ye uyum amaçlanıyor.

TEMEL POLİTİKA ALANLARI
Metinde, Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüşümünü sağlamaya yönelik belirlenen amaç ve esaslara uygun olarak, iş ortamı ve girişimcilik, ar-ge, yenilikçilik ve sanayi politikaları, bilgi ve iletişim teknolojileri, sosyal dönüşüm ile etkin bir kamu yönetimi alanlarında ihtiyaç duyulan hukuki, teknik ve ekonomik düzenlemelerin uygun politika araçları ile hayata geçirileceği belirtiliyor.

BÜROKRASİNİN AZALTILMASI, ÖZELLEŞTİRME
Metne göre, iş ortamı ve girişimcilik konusunda, iş yapma ortamını etkileyen ana faktörler gözden geçirilecek. Bu kapsamda, bürokratik engellerin kaldırılması, fikri mülkiyet haklarının korunması, yabancı sermayenin özendirilmesi ve özelleştirmenin tamamlanması gibi konular öncelikle ele alınacak.

Ar-ge konusunda da yerli üretimin ihtiyaç duyduğu yüksek teknoloji ürünlerinin geliştirilmesine yönelik özel ve kamu araştırma kurumları ve üniversitelerde ar-ge projeleri öncelikle desteklenecek. Bilgi ve iletişim teknolojileri çerçevesinde özellikle yazılım sektörünün gelişmesi ve katma değerli hizmetlerin yaygınlaştırılması teşvik edilecek.

e-DÖNÜŞÜM TÜRKİYE PROJESİ
Metine göre, Türkiye'nin e-dönüşümüne ilişkin tüm çalışmalar e-Dönüşüm Türkiye Projesi kapsamında yürütülecek. Kamuda e-dönüşüm liderliği önemle ele alınacak, kamu bu ilkeler ışığında iş dünyası ve vatandaşlara yol gösterici olacak.

e-Dönüşüm Türkiye Projesi kapsamında yürütülecek kamu projelerinin finansman ihtiyacının karşılanması amacıyla gerektiğinde yatırım bütçesi içerisinde ayrı bir tahsisat kalemi oluşturulacak ve yıllara sari projelerde proje süresini aksatmayacak şekilde kaynak tahsisi sağlanacak.

TEMEL İLKELER NE OLACAK?
Proje kapsamında yapılacak çalışmalarda, herhangi bir teknoloji tercihini öne çıkartmayan çözümlerin benimsenmesi, vatandaş odaklı uygulamaların öncelikle gerçekleştirilmesi, mükerrer ve birbiriyle örtüşen yatırımlardan kaçınılması, veri paylaşımını esas alan birlikte işleyen sitemlerin kurulması temel ilke olacak.

Gerçekleştirilecek projelerde kişisel bilgilerin korunması ve ağ güvenliğinin sağlanması konusunda hassasiyet gösterilmesi, ürün ve hizmet tedarikinde piyasa mekanizmalarının işlerliğinin sağlanması, ilgili tüm kesimlerin karar alma sürecine katılması da bu kapsamda değerlendirilecek.

UYGULAMA
e-Dönüşüm Türkiye İcra Kurulu,projenin en üst seviyede izlenmesi ve yönlendirilmesi ile görevli olacak. Uygulamaya konan Kısa Dönem Eylem Planı ile hedeflenen temel çalışmaların 2004 sonunda tamamlanmasına gayret edilecek. 2005 yılından başlamak üzere bu politika dokümanı çerçevesinde danışmanlık hizmeti alınarak, strateji, uygulama modeli ve öncelikli projeleri içerecek orta vadeli eylem planı yürürlüğe konacak.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber