İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Antarktika'da kanser araştırması

Türkiye'nin ikinci Antarktika seferinde, 14 araştırmacı 14 ayrı proje incelemesi yapacak. Bu projelerden birinde kıtada yetişen yosun ve bitkiler üzerinde kanserle mücadeleye yönelik etken madde araması yapılacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 17 Şubat 2018 08:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Antarktika'da kanser araştırması

Türkiye'nin ikinci Antarktika seferinde Türk bilim insanları kanseri tedavi etmeye yönelik önemli araştırmalar da yapacak. Bir çok üniversiteden bilim insanları ve değişik kurumlardan uzmanların olduğu 28 kişilik Türkiye'nin ikinci bilim seferinde, 14 proje kapsamında 14 araştırmacı detaylı incelemelerde bulunacak.

Bu projelerden biri de kanserle mücadeleye yönelik bitkilerde etken madde aranması. Bu araştırma yosun, likenler ve çiçekli bitkiler üzerinde yapılacak. Bu bitkilerde anti kanser etkilerinin olup olmadığı incelenecek. Etken madde bulunursa ilaca yönelik de çalışmalar yapılacak.

Heyette yer alan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde öğretim üyesi Yasin Tülücü ile Antarktika'da yapacağı kanser araştırması konusunda konuştum. Tülücü, "Orada bitkiler üzerinde araştırmalar yapacağız. Bitkiler üzerinde etken madde arayacağız. Bitkilerin anti kanser etkilerini inceleyeceğiz" dedi.

Sayılarla Antarktika kıtası...

- 14 milyon kilometrekarelik alanı ile dünyanın 5. büyük kıtası.

- Kıtanın yüzde 98'i ortalama kalınlığı 1.6 km olan buz tabakası ile kaplı.

- Yeryüzündeki kullanabilir tatlı suyun yüzde 67'si buzul olarak bu kıtada.

- Kıtayı çevreleyen Güney Okyanus'un da güney kış mevsiminde 14 milyon kilometrekare olan deniz buz alanı yazın 4 milyona kadar düşüyor.

- Kıta 1 Aralık 1959 yılında imzalanan Antarktika anlaşması ile yönetiliyor.

- Türkiye'nin 18 Eylül 1995 yılında imzaladığı Antarktika Anlaşması'na bugün itibarıyla 53 ülke taraf olup, bunların 29'u danışman, 24'ü danışman olmayan statüsünde. Türkiye'de danışman olmayan taraf statüsünde olup gözlemci olarak katılım sağlıyor.

- Kıtada 30 ülkeye ait 97 tesis bulunuyor.

Hem gemide hem karada kamp alanı

Antarktika seferinin liderliğini İTÜ'de görevli olan kadın bilim insanı Burcu Özsoy yapacak.

Yedi projenin araştırma alanı Robert adasında kurulacak kamp alanında olacak. Karada jeoloji, mikrobiyoloji, deniz biyolojisi, göl tatlı su çalışması, bitki bilimi, sedimantoloji alanlarında araştırmalar yapılacak. Yedi proje ise gemide araştırılacak. Ekibin bir kısmı fizibilite çalışmalarını ve bilimsel araştırma projelerini gerçekleştirmek üzere sefer için kiralanan Şili bandıralı Betanzos gemisi ile seyir halinde olacak.

Gemideki ekip jeoloji, meteoroloji, deniz biyolojisi, buzul bilimi, sedimantoloji,

oşinografi alanlarında incelemelerde bulunacak.

'Vizyon projemiz'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü

2. Antarktika seferinin Türkiye'nin vizyon projelerinden biri olduğunu belirterek, "Bu proje Türk bilim dünyasının ve bilimsel tecrübemizin kat ettiği büyük mesafeyi göstermektedir. Türkiye bilim ve teknolojide dünya ile yarışan bir ülke olmaya kararlıdır. Türk'ün bilim bayrağını dünyanın her yerinde gururla dalgalandırmaya devam edeceğiz" dedi.

Türkiye'nin hedefleri

- Antarktika'da Türk Bilim Üssü'nün kurulması

- Danışman ülke statüsüne geçmek

- Antarktika'nın ve Arktik'in geleceği ve kutupların korunmasında söz sahibi olmak

- Küresel iklim değişikliği ile ilgili konularda farkındalık yaratılması.

Abdullah Karakuş

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber