Adalet Bakanlığı'ndan tıbbi cihaz sektörü için sertifika programı

Adalet Bakanlığı'ndan tıbbi cihaz sektörü için sertifika programı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Şubat 2018 18:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Adalet Bakanlığı'ndan tıbbi cihaz sektörü için sertifika programı

İşyurtları Kurumu Daire Başkanlığı tarafından hükümlülerin mesleki eğitimi konusunda "İstihdama Yönelik Eğitim Seferberliği" kapsamında önemli bir çalışma daha başlatılmıştır. 22 Şubat 2018 Perşembe günü saat 12.30 da tıbbi cihaz sektörünün ihtiyaç duyduğu sertifikalı personelin yetiştirilmesi için iş birliği protokolü imzalandı.

Protokol imza törenine Adalet Bakanlığı Müsteşarı Sayın Selahaddin MENTEŞ, Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası Başkanı Sayın Metin DEMİR, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Sayın Şaban YILMAZ, Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Sayın Ertuğrul ÇEKİN, Teknik İşler Dairesi Başkanı Sayın Erdoğan BÖCEK, İşyurtları Kurumu Daire Başkanı Sayın Murat ATAN, İdari ve Mali İşler Dairesi Başkan Vekili Sayın Hakan YELEK, Adalet Bakanlığı tetkik hakimleri ve uzman personellerin katılımı ile gerçekleştirildi.

İşyurtları Kurumu, hükümlü ve tutukluların meslek sahibi olması veya meslek sahibi olanların mesleklerinin geliştirilmesi amacına yönelik faaliyetler yürütmektedir. Bu çerçevede 50 binden fazla hükümlü ve tutuklu, 180'den fazla işkolunda mesleki faaliyette bulunmaktadır. Hükümlüler ve tutuklular çalışarak meslek öğrenmekte veya mesleki bilgilerini geliştirmekte ayrıca sigortaları yaptırılmakta ve ücret ödenmektedir.

Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS), tıbbi cihaz sektöründe faaliyette bulunan şirketlerin gelişmesini desteklemek ve milli sağlık politikalarının belirlenmesinde sektörün temsilciliğini üstlenmek amacıyla 2003 yılında Ankara'da kurulmuştur. Sendika başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere farklı bakanlık ve kurumlarla işbirliği içinde mesleki ve sosyal faaliyetler yürütmektedir.

İşyurtları kamu ve özel sektörün talepleri çerçevesinde üretimler gerçekleştirmektedir. Ayrıca özel sektörün ihtiyaç duyduğu personelin temini için mesleki eğitim uygulamaları yapmaktadır. İşyurtları Kurumu hükümlü ve tutukların niteliklerini artırmak amacıyla yenilikçi üretimlere yönelik çalışmalar yapmaya başlamıştır.

İşyurtları Kurumu çalışmalarını hem nicelik hem nitelik olarak güçlendirmeye yönelik çalışmalar yürütmektedir. Bu kapsamda şu çalışmalar yapılmaktadır:

  • İşyurdu sayısının artırılması,
  • Çalışarak meslek eğitimi alan hükümlü ve tutuklu sayısı artırılması,
  • Hükümlü ve tutukluların çalıştıkları gün sayısı artırılması,
  • İşbirliği yapılan özel sektör sayısının artırılması.
  • Tarım, hayvancılık, mobilya ve endüstriyel üretim alanlarında yaptığı çalışmaların niteliğinin artırılması
  • Üretimde kullanılmak üzere güneş enerjisi ve biyogaz enerjisine yönelik yatırımlar gerçekleştirilmesi,
  • Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve sivil toplum örgütleriyle hükümlü ve tutukluların istihdamına yönelik işbirliğinin artırılması.

İşyurtları Kurumu ve Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası tıbbi cihaz sektörünün ihtiyaç duyduğu sertifikalı personelin yetiştirilmesi için iş birliği yapmaktadır. 30 hükümlü ve tutuklunun eğitimi ile başlayan süreç diğer hükümlü ve tutukluların eğitimi ile devam edecektir. SEİS tarafından eğitime katılacak olanlardan bir eğitim ücreti alınmayacaktır.

15 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe giren Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliği ile tıbbi cihaz satışı yapan işletmelerin faaliyetlerini sürdürmek için yetki belgesi almaları zorunlu hale getirilmiştir. Yetki belgesi alabilmek için işletmelerin bir takım koşulları yerine getirmesi istenmektedir.

Tıbbi Cihaz sektöründe faaliyet gösteren ve yetkilendirilmek isteyen tüm işletmelerde, sorumlu müdür ile satış ve tanıtım ve klinik destek faaliyetlerini yürüten personelin eğitim alarak belgelendirilmesi gerekmektedir. Bir kişi sadece bir şirketin sorumlu müdürü olabilmektedir.

Tıbbi cihaz işletmelerinde sorumlu müdür, satış ve tanıtım elemanı ve klinik destek elemanı olarak çalışabilmek için yetkilendirilmiş Kurumların düzenlediği eğitimleri almak, sınavdan başarıyla geçmek ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na başvurarak yeterlilik belgesini almak gerekmektedir.

Bir başka ifade ile Yönetmelik gereğince tıbbi cihaz satışı yapan tüm işletmelerin belgeli bir Sorumlu Müdür, en az bir Satış ve Tanıtım Elemanı ve faaliyet konuları gerektiriyorsa Klinik Destek Elemanı bulundurması zorunlu hale gelmiştir.

EĞİTİM

Tıbbi Cihaz Eğitim Sistemi (TCESİS), Tıbbi Cihaz Satış Tanıtım ve Reklam Yönetmeliğinin gerektirdiği eğitimlerin verildiği sistemdir. TCESİS kapsamında aldıkları eğitim sonucunda sınavdan başarılı olan kişiler başvurdukları alana göre Sorumlu Müdür, Satış Tanıtım Elemanı ya da Klinik Destek Elemanı olarak belge almaktadır.

Sorumlu müdür eğitimini alacak olan kişiler mevzuat eğitimi, tıbbi etik eğitimi, steril hizmet alanlarında çalışma eğitimi ve radyasyon güvenliği eğitimi olmak üzere 4 başlıkta eğitim alacaktır.

Satış ve Tanıtım Elemanı eğitimini alacak olan kişiler mevzuat eğitimi, tıbbi etik eğitimi olmak üzere 2 başlıkta eğitim alacaktır.

Klinik Destek Elemanı eğitimini alacak olan kişiler mevzuat eğitimi, tıbbi etik eğitimi, steril hizmet alanlarında çalışma eğitimi ve radyasyon güvenliği eğitimi olmak üzere 4 başlıkta eğitim alacaktır.

SINAVLAR

Kursiyerlerin sınavlara katılabilmeleri için kendi meslek gruplarına göre internet üzerinden sunulan eğitim içeriklerini tamamlamış olmaları gerekmektedir. Devam şartını karşılayamamış kişiler yapılan ilk sınava giremezlerse sınav hakkı kaybı olmadan, devam şartını gerçekleştirdikleri tarihten sonraki ilk sınava girebilecektir.

Eğitimini tamamlamış olan her kursiyer sınava katılma hakkını elde eder. Ders devam bilgileri üniversitelerce, sistemleri üzerinden takip edilerek devam zorunluluğu için gerekli uyarıları yapılacaktır. Sınavda hakkı kazanan her adayın 3 sınav hakkı bulunmaktadır.

Sınavlar internet üzerinden yapılmaktadır. Sınav her meslek için çoktan seçmeli 40 test sorusundan oluşmakta ve 60 dakika sürmektedir. Her meslek için ayrı ayrı sınav yapılmaktadır. Birden çok mesleğe başvuranlar başvurdukları her bir meslek için ayrı ayrı sınavlara girmektedir.

Sınav esnasında kullanılacak olan bilgisayarın ve internet bağlantısının sağlanması İşyurtları Kurumun sorumluluğundadır.

Sınavlardan 70 ve üzeri puan alarak başarılı olan adaylar, yeterlilik belgesi (sertifika) almaya hak kazanırlar. Sınavlardan başarısız olunması durumunda adaylar, kalan sınav haklarını kullanabilirler. Üç kez sınavlarda başarısız olan adaylar eğitimi yeniden eğitim almalıdır.

SORULAR VE CEVAPLAR

Sorumlu müdür olmak için neler gerekir?

En az lisans seviyesinde diploma sahibi olmak koşuluyla sorumlu müdür eğitimi alındıktan sonra sınavından başarılı olunduğu takdirde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna başvurarak belgenizi alabilirsiniz.

Satış ve Tanıtım Elemanı olmak için neler gerekir?

En az ön lisans seviyesinde diploma sahibi olmak koşuluyla satış ve tanıtım elemanı eğitimi alındıktan sonra sınavından başarılı olunduğu takdirde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna başvurarak belgenizi alabilirsiniz.

Klinik Destek Elemanı Olmak için neler gerekir?

Ön lisans ya da Lisans seviyesinde Yönetmelikle belirlenen bölümlerden birinden diploma sahibi olmak koşuluyla klinik destek elemanı eğitimi alındıktan sonra sınavından başarılı olunduğu takdirde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna başvurarak belgenizi alabilirsiniz.

Klinik destek elemanı kimdir?

Sağlık meslek mensuplarına veya sağlık kurum ve kuruluşlarının bünyesinde tıbbi cihaz alanında çalışan teknik elemanlara, cihazların kullanılması sırasında teknik bilgilendirme yapan, teknik eğitimlerini veren ve gerektiğinde yerinde uygulama yoluyla cihazın kullanım özellikleri hakkında bilgi veren çalışma belgesi düzenlenmiş kişi klinik destek elemanıdır. Örneğin, doktor talimatı ile kalp pili analizör cihazlarını kullanan ve program ayarlarını yapan teknik personel ya da cihaz kullanıcı eğitimi veren kişi.

Aldığım/Alacağım yeterlilik belgesi ne kadar süre geçerlidir?

Belgeler bu konuda yeni bir düzenleme yapılana kadar geçerlidir.

Satış merkezinde çalışacak sorumlu müdür ile satış ve tanıtım elemanı aynı kişi olabilir mi?

Satış merkezlerinde istihdam edilecek olan sorumlu müdür ile satış ve tanıtım elemanı aynı kişi olamaz. Satış merkezinde bir sorumlu müdür olmalı ve Yönetmelikte tanımlanan görevleri yerine getirmelidir. Ayrıca her satış merkezinde en az bir tane satış ve tanıtım elemanı bulunmak zorundadır.

Bir kişi tıbbi cihaz satış merkezinde hem satış ve tanıtım elemanı hem de klinik destek elemanı olarak çalışabilir mi?

Tıbbi cihaz satış merkezlerinde çalışan bir kişinin ilgili yeterlilik ve çalışma belgelerine sahip olması koşuluyla aynı firmada satış ve tanıtım elemanı ve klinik destek elemanı olarak çalışması mümkündür. Ancak bir kişi aynı anda birden fazla firmada satış ve tanıtım elemanı ve klinik destek elemanı olarak çalışamaz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber